Visterniceni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Visterniceni (dezambiguizare).
Visternicenii cu biserica locală (actualmente Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena) pe vîrf de deal. Perioada țaristă.

Visterniceni (uneori Vesterniceni; numele provine de la vistiernic, în perioada feudală – „demnitar care avea în sarcina sa administrarea financiară și păstrarea vistieriei statului”) este un cartier din sectorul Rîșcani, municipiul Chișinău, Republica Moldova. Principalele artere sunt străzile: Calea Moșilor și Calea Orheiului, dar și bulevardul Renașterii Naționale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Visterniceniul s-a dezvoltat pe locul satului medieval, de la care-și trage numele. Astfel, în 1437 seliștea („ocină de pământ”) aparținea secretarului domnesc Mihail Oțel. În 1517, o parte din moșie este cumpărată cu 130 de zloți tătărești de vistiernicul Ieremia, după al cărui dregătorie a fost denumită mai târziu localitatea; tot atunci, se precizează hotarele moșiei. La 1525 același Ieremia donează o parte a moșiei, Mănăstirii Moldovița, aceasta incluzând pământurile de la hotarul Tohatinului până la „zăgazul Chișinăului de pe Bâc”.

Către anul 1817 satul număra 170 de gospodării țărănești. La mijlocului secolului al XIX-lea, localitatea devine stație de cale ferată pe ruta Chișinău–Ungheni. În perioada postbelică n-a suportat mari schimbări mari în plan edilitar.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]