Casa Guvernului din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Casa Guvernului, 2019
Casa Guvernului Republicii Moldova

Casa Guvernului din Chișinău este o clădire cu destinație administrativă situată pe Bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova. În prezent, aici se află sediul Guvernului Republicii Moldova.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clădirea care găzduiește în prezent Guvernul Republicii Moldova a fost construită în anul 1964, după un proiect al arhitectului S. Fridlin, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău (de-a lungul Bulevardului Ștefan cel Mare), piața centrală unde erau amplasate înainte sediul fostei Mitropolii și Casa Eparhială Basarabeană.

Concepută de la început ca edificiu cu profil administrativ, această clădire este o construcție din beton armat cu 6 etaje, fețuită cu plăci din cotileț alb, în plan având forma literei П (adică litera P în alfabetul chirilic). Ea a fost executată în forme moderne de arhitectură, expresivitatea sa arhitecturală datorându-se ritmului vertical încordat al pilaștrilor-piloni, ce încadrează spațiile mari sticluite ale ferestrelor.

Fațadele clădirii sunt executate în formă de piloane verticale albe, unite la nivelul etajului de sus cu un element de cornișă, în centrul căreia (deasupra intrării principale) este situată stema Republicii Moldova. Soclul și pervazurile de la intrările în clădire sunt acoperite cu granit negru șlefuit, fiind în contrast cu pilonii deschiși la culoare, acoperiți cu blocuri din piatră albă și pun în valoare exactitatea construcției. La intrarea în clădire figurează inscripția "Guvernul Republicii Moldova."

Clădirea Guvernului Republicii Moldova n-a fost restaurată niciodată, efectuându-se doar reparații curente, iar în prezent starea sa de conservare este considerată a fi satisfăcătoare. Edificiul este de importanță națională.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • *** - Кишинев, Энциклопедия (1984), стр. 238
  • А.В. Колотовкин, С. М. Шойхет, И. С. Эльтман - Архитектура Советской Молдавии (Москва, "Стройиздат", 1987)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Casa Guvernului din Chișinău