Statuia Lupoaicei din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statuia Lupoaicei
DE LA ROMA VENIM DIN DACIA TRAIANA.M.EMINESCU
DE LA ROMA VENIM DIN DACIA TRAIANA.M.EMINESCU
Poziționare
Localitate Chișinău
Țara Moldova
Edificare
Artist Ettore Ferrari
Data finalizării 1921
Statuia pe când era învelită spre a fi "ocrotită de intemperii"

Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) din Chișinău, a fost dăruită de municipalitatea orașului Roma în primii ani după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, respectiv în anul 1921[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1921 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la Marea Unire) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul "Facultății de Științe Agricole").

Topirea de către sovietici[modificare | modificare sursă]

O dată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.

Reașezarea primei copii[modificare | modificare sursă]

După obținerea independenței Republicii Moldova în 1990, "Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni" a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o noului stat, de aceeași obârșie latină. Statuia a fost instalată în fața “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău.

Odată cu venirea comuniștilor rusofoni la putere, simbolurile latinității poporului au ajuns a fi din nou marginalizate în contextul doctrinii moldovenismului promovat de către aceștia. Oportun deteriorată de mâini cu atât de curajoase, cu cât erau anonime și acționau noaptea, Lupoaica a fost demontată de pe soclu pentru restaurare, și în ciuda faptului că unii donatori se oferiseră să o refacă, ea zace și acum în subsolul Muzeului. Există mărturii că lucrările de restaurare au fost zădărnicite din motive politice[2].

Reașezarea celei de a doua reproduceri[modificare | modificare sursă]

După constituirea Alianței pentru Integrare Europeană în iulie 2009, un șir de proiecte culturale înghețate de guvernarea comunistă, printre care și instalarea bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, au primit undă verde. Astfel, o nouă donație din partea "Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni" a permis realizarea unei noi copii (reproduceri) a statuii originale din 1921, care a fost reinstalată pe soclul ei la data de 1 Decembrie 2009[3]

Stamp of Moldova 121.gif

Note[modificare | modificare sursă]

.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Statuia Lupoaicei din Chișinău