Matterhorn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Matterhorn
MatterhornHerbst.jpg
Altitudine4.478 m
LocalizareElveția-Italia
Aparține deAlpii Pennini
Coordonate45°58′N 7°39′E ({{PAGENAME}}) / 45.967°N 7.650°E
Prima ascensiune14 iulie 1865
de Edward Whymper,
Lord Douglas,
Peter Taugwalder tatăl,
Peter Taugwalder fiul,
Michel Croz,
Charles Hudson și
Douglas Hadow
Localizare pe hartă
Matterhorn se află în Elveția
Matterhorn
Matterhorn (Elveția)

Matterhorn (Mont Cervin, Monte Cervino), situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini, este unul dintre cei mai vestiți și mai deosebiți munți din lume. Are forma unei piramide abrupte și înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical și care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra ghețarilor.

Popularitatea vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 1865, în Alpii Penini au sosit două echipe de cutezători, cu intenția de a supune muntele cel mai greu de cucerit din Europa. Echipa alpiniștilor italieni (Jean-Antoine Carrel și Jean-Baptiste Bic) a intrat în competiție cu cei șapte alpiniști englezi (Lord Douglas, Peter Taugwalder tatăl, Peter Taugwalder fiul, Michel Croz, Charles Hudson și Douglas Hadow), conduși de Edward Whymper. După câteva tentative eșuate, Whymper a ales o rută care i-a făcut pe locuitorii Alpilor Penini să-l privească ca pe un nebun: traseul estic, care pornea de la Lacul Schwarzsee era considerat drept "cel mai imposibil dintre toate traseele imposibile". Cu toate acestea, decizia englezului avea logica sa: din moment ce până atunci eșuase alegând alte rute, acesta a considerat normal să încerce să abordeze muntele dinspre est. La 14 iulie 1865 el a devenit primul om care a pășit pe vârful piramidei Matterhorn, muntele pe care nimeni nu reușise să-l cucerească înaintea sa.
Victoria a avut însă prețul său: pe drumul de întoarcere, patru dintre cei șapte membri ai echipei au căzut în prăpastie de pe peretele de stâncă (Croz, Hudson, Hadow, Douglas).

Climă[modificare | modificare sursă]

Matterhorn este un munte izolat. Datorită poziției sale pe bazinul hidrografic alpin principal și a înălțimii sale mari, Matterhorn este expus schimbărilor meteorologice rapide. În plus, fețele abrupte ale muntelui și locația sa izolată îl fac predispus la formarea de nori 'banner', aerul care curge în jurul muntelui producând condensarea aerului pe partea de subsol și, de asemenea, creând vârtejuri.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Matterhorn

Vezi și[modificare | modificare sursă]