Maria Grapini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maria Grapini
Maria Grapini.jpg
Maria Grapini în 2014
Date personale
Născută (64 de ani)
Berești, județul Galați, România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
inginer Modificați la Wikidata
Ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism
Deținător actual
Funcție asumată
21 decembrie 2012
Prim-ministruVictor Ponta
Președintele organizației județene Timiș a Partidului Conservator și vicepreședinte la nivel național al acestui partid
Președinte al Asociației Femeilor Antreprenor din România
Președinte

Partid politicALDE (fuziunea PLR-PC)
Alma materUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”
ProfesiePolitician, inginer textilist
Prezență online

Maria Grapini (n. 7 noiembrie 1954, Berești, județul Galați, România) este o femeie de afaceri, inginer și politician din România. Din mai 2014 este europarlamentar.

Biografie [1][2][modificare | modificare sursă]

Experiența profesională[modificare | modificare sursă]

A absolvit Liceul Teoretic din Berești în 1973, iar apoi a urmat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Textile, Specializarea "Tehnologia Mecanică a Filării și Țeserii", pe care a absolvit-o în anul 1978.

După absolvirea facultății, a lucrat la I.T.Garofița Timișoara, până în anul 1989. În această perioadă, a realizat unele inovații în domeniul ingineriei textile:

 • 20.05.1985 - Certificat nr. 96 “Noua metodă de prelucrare a firelor de poliester prin reducerea unei faze tehnologice în preparatia țesătoriei”
 • 09.12.1985 - Certificat nr.114 “Înlocuirea curelelor sistemului de debitare a firului la mașina de bobinat moale Conorapid cu șnur PVC 0,3 mm aplicată la mașinile de bobinat”
 • 10.03.1988 - Certificat nr.205 “Sistem de măsurare a temperaturii pe suprafața tamburilor de mașinile de încleiat Metalu Roșu- aplicată la mașinile de încleiat fire mătase”.

Din ianuarie 1990, este director general al SC Pasmatex S.A. Timișoara, din anul 1995 fiind și președintele Consiliului de Administrație al acestei societăți. Din anul 2005 este administrator al SC Splabel SRL. În toată această perioadă, a fost foarte implicată în dezvoltarea industriei din domeniul textil și crearea locurilor de muncă în această ramură.

Din 1998, ocupă funcția de președinte al Asociației Femeilor Antreprenor din România. Din 2002, este președintele Federației Patronale din Industria Ușoară, vicepreședinte UGIR 1903, iar din 2003, membru în Consiliul Național al Exportatorilor.

A fost aproape în fiecare an în "Topul primelor 50 femei de succes din România", publicat de revista Capital.[3]

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Implicarea în viața publică a determinat-o să intre în politică la scurt timp după revoluția din decembrie 1989. De atunci, a ocupat de-a lungul timpului unele funcții publice, dintre care cele mai importante sunt:

 • 1998 - prezent: Președinte al Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania
 • 2002 - 2006: Vicepreședinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara
 • 2006 - prezent: Președintele organizației județene Timiș a Partidului Conservator și vicepreședinte la nivel național al acestui partid.
 • 21 decembrie 2012 - martie 2014: Ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism în guvernul Victor Ponta II (2012-2016).
 • mai 2014 - prezent: membru în Parlamentul European

Critici[modificare | modificare sursă]

Maria Grapini a reușit să intre în folclorul urban din cauza deselor greșeli de ortografie pe care le-a făcut de-a lungul timpului, în special în postările pe contul său de Facebook. În acest sens, în iulie 2015 a fost lansată o aplicație online, numită ironic GRAPINIzer, care oferă utilizatorilor posibilitatea să introducă într-o căsuță un text corect gramatical, în limba română, iar ulterior, cu ajutorul opțiunii „grapinize”, să vadă cum arată textul în varianta „grapinizată”.[4]

În august 2018, Maria Grapini a fost reclamată la CNCD pentru un mesaj distribuit pe Facebook în care i-a jignit pe românii din diaspora care și-au anunțat prezența la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, afirmând că trebuie „să plătească o taxă de prost la USR”.[5] Ulterior, Maria Grapini a declarat că nu este de acord cu afirmația și a explicat motivul pentru care a distribuit mesajul: „Am distribuit pentru a se vedea că nu toată diaspora are același punct de vedere. O doamnă din diaspora a postat acest lucru. Eu am distribuit o singură dată, fără să fac niciun comentariu. Mesajul meu este că nu se poate nimeni erija că reprezintă toată diaspora”.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www.gov.ro/maria-grapini__l2a117025.html
 2. ^ http://www.mediafax.ro/politic/biografie-cine-este-maria- grapini-nominalizata-ministru-pentru-imm-uri-turism-si-mediul -de-afaceri-in-cabinetul-ponta-ii-10401722
 3. ^ 50 influente: MARIA GRAPINI - Forbes.ro
 4. ^ Liliana Micu (). „Grapinizer, aplicația online care vă "corectează" textele după modelul Maria Grapini”. Mediafax. 
 5. ^ „Maria Grapini, reclamată la CNCD pentru mesajul anti-diaspora”. Digi 24. . 
 6. ^ „Grapini explică distribuirea mesajului injurios pe Facebook”. Știrile Pro TV. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maria Grapini