Sari la conținut

Daniel Buda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Daniel Buda
Date personale
Născut (54 de ani) Modificați la Wikidata
Românași, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStrasbourg
Bruxelles Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaRomânia
Legislaturăa IX-a legislatură a Parlamentului European
În funcție
 – [1]
CircumscripțiaRomânia
LegislaturăAl optulea Parlament European[*]
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – decembrie 2012
CircumscripțiaCluj
Legislaturălegislatura 2008–2012
În funcție
 – 
CircumscripțiaCluj
Legislaturălegislatura 2004–2008[*]

Partid politicPNL (din februarie 2015)
PDL (până în februarie 2015)
Prezență online

Daniel Buda (n. , Românași, Sălaj, România) este un politician român, parlamentar, deputat de Cluj din 2004 ales pe listele PD, care a devenit ulterior PDL. Daniel Buda a fost reales în 2008 în circumscripția electorală nr. 13 (Cluj), colegiul uninominal nr. 2, Cluj-Napoca, în legislatura 2008-2012 ocupând funcția de președinte al Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din cadrul Camerei Deputaților din Parlamentul României. În legislatura 2004-2008, Daniel Buda a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Muntenegru, Republica Slovenia, Republica Panama și Statul Plurinațional Bolivia. În legislatura 2008-2012, Daniel Buda a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Ungaria și Republica Arabă Egipt.

Studii și specializări[modificare | modificare sursă]

În anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Filosofie al Universității Babeș-Bolyai cu teza Raporturile parlamentului cu principalele instituții ale statului. În perioada 2001-2005 a efectuat stagii de perfecționare în S.U.A., după cum urmează: un stagiu de perfecționare pe probleme de administrație publică la Michigan State University în anul 2005, un stagiu de perfecționare pe probleme de administrație publică tot la Michigan State University în anul 2001 și un stagiu de perfecționare pe probleme de administrație publică la University of Albany, New York în anul 2000 Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea Babes Bolyai (2007) si al Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj (1994).

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Din 2007 până în prezent activează ca notar public. De asemenea, din anul 2005 este și lector universitar Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj Napoca, iar în perioada 1998-2004 a fost asistent universitar la aceeași facultate. În perioada 1998–2007 a fost avocat în cadrul Baroului de avocați Cluj iar în perioada 1995-1997-inspector în cadrul Direcției de protocol, secretariat, relații externe, mass-media la Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cariera politică și activitatea parlamentară[modificare | modificare sursă]

Deputat[modificare | modificare sursă]

2008-prezent[modificare | modificare sursă]

A fost ales Deputat în Parlamentul României în cirsumscripția electorală nr. 13-Cluj, colegiul uninominal nr. 2-Cluj Napoca. Din anul 2008 ocupă funcțiile de președinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, președinte al Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru eleborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României, și președinte al Comisiei speciale comune pentru dezbaterea în fond, în procedura de urgență, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil și a Codului de procedură civilă, comisie unde îndeplinește și funcția de președinte al Subcomisiei de Cod civil și Cod de procedură civilă. De asemenea este membru al Comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcționarea justiției și a fost vicelider al grupului Parlamentar P.D.L. până în februarie 2009.

În ultima legislatură a avut 150 de luări de cuvânt în 117 ședințe, 93 de declarații politice, 4 luări de cuvânt în Biroul Permanent al Camerei, 65 de propuneri legislative inițiate, 433 de întrebări și interpelări și 3 moțiuni[2].

2004–2008[modificare | modificare sursă]

A fost ales Deputat în Parlamentul României în circumscripția electorală nr. 13 Cluj pe listele Alianței D.A. (P.D.-P.N.L). În legislatura 2004-2008 a fost membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, secretar al Comisiei pentru Regulament și vicelider al Grupului Parlamentar P.D.L. (din decembrie 2007).

În calitatea sa de deputat a avut 84 de luări de cuvânt (în 61 de ședințe), 33 de declarații politice, 1 luare de cuvânt în Biroul Permanent al Camerei, 75 de propuneri legislative inițiate, 92 de întrebări și interpelări, 6 moțiuni și a fost membru în 3 comisii de mediere[3].

Președinte PDL Cluj[modificare | modificare sursă]

Este membru al Partidului Democrat (ulterior Partidul Democrat Liberal, în prezent Alianța România Dreaptă) din anul 1998. Între anii 200-2005 a ocupat funcția de vicepreședinte al P.D. Cluj. Din iulie 2006 până în prezent deține funcția de Președinte a Partidului Democrat Liberal filiala Cluj, precedată de o perioadă de asigurare a interimatului funcției de președinte (2005-2006)[4].

Alte funcții politice[modificare | modificare sursă]

În perioada iunie–decembrie 2004 a deținut funcția de consilier în cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Publicații[modificare | modificare sursă]

A publicat articole în Revista Transilvană de Științe Administrative [5] printre cele mai importante fiind și:

 • Infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul,
 • Traficul de influență și darea de mită – infracțiuni cu o frecvență ridicată în administrația publică,
 • Politica penală și politica socială – perspective și realități în România și SUA,
 • România – model semiprezidențial,
 • Adunarea parlamentară a Consiliului Europei,
 • Consiliul Europei – organizație interguvernamentală și interparlamentară,
 • Statutul Curții penale internaționale, imunitatea șefilor de stat și de guvern,
 • Instituțiile Uniunii Europene. Prezentare generală.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www.europarl.europa.eu/meps/en/125012  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ „STRUCTURA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI 2008-2012”. www.cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „STRUCTURA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI 2004-2008”. www.cdep.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]