Corina Crețu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Corina Crețu
Corina Cretu.jpg
Date personale
Născută (51 de ani)
București, România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Religiecreștin ortodoxă[1]
Ocupațieeconomistă
politiciană
jurnalistă Modificați la Wikidata
Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene
Deținător actual
Funcție asumată
octombrie 2014

PremiiOrdinul național „Steaua României”
Partid politicPSD
Alma materFacultatea de Planificare si Cibernetica Economica, Academia de Studii Economice Bucuresti (1989)

Corina Crețu (n. 24 iunie 1967, București) este o politiciană română, membră a Partidul Social Democrat, de la 1 noiembrie 2014 Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene. În legislatura 2000-2004 Corina Crețu a fost aleasă deputat, dar a demisionat pe data de 10 ianuarie 2001 și a fost înlocuită de deputatul Ștefan Cazimir.

Între anii 1992-1996 și 2000-2004 a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al președintelui României, Ion Iliescu. Corina Crețu a fost membru în Comisia pentru Politica Externă a Senatului României și membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE. Corina Crețu a fost senator în legislatura 2004-2008 iar în 2007 a fost înlocuită de senator Nora Cecilia Rebreanu. Ca senator, Corina Crețu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Maroc, Republica Elenă și Republica Croația.

A fost aleasă eurodeputat la alegerile din 2007, la cele din 2009 și la alegerile din 2014, când a fost pe primul loc pe lista de candidați ai Alianței PSD-UNPR-PC.[2] A ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European în perioada iunie-octombrie 2014.

Studii[modificare | modificare sursă]

În 1989 a absolvit Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Între 21 aprilie 2005 - 10 decembrie 2006 în urma Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat, Corina Crețu a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului. Din 27 iunie 2005 până la 1 ianuarie 2007, dată la care a devenit europarlamentar, a fost membru în delegația de observatori ai României la Parlamentul European.

Ca europarlamentar, Corina Crețu a fost membră în următoarele comisii și delegații: Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Delegația parlamentară pentru relațiile cu Statele Unite și Delegația parlamentară pentru relațiile cu Republica Moldova.

Totodată, între 2009 și 2014 a deținut funcția de Vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare.

În 2013 căsuța de e-mail a Corinei Crețu a făcut obiectul unuia dintre atacurile crackerului Guccifer, care a dezvăluit public corespondență între ea și Secretarul de Stat american Colin Powell.[3]

La sfârșitul lunii august 2014 presa a anunțat că Crețu era a doua nominalizare a României pentru postul de comisar rezervat țării în noua componență a Comisiei europene sub Jean-Claude Juncker.[4]

Publicații[modificare | modificare sursă]

  • Volumul "România europeană", Editura Scripta, 2009.
  • Numeroase articole în presa națională și europeană.

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Corina Crețu (02 iunie 2005), „Curriculum vitae”, Pagina oficială a Camerei deputaților, accesat în 29 septembrie 2014  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  2. ^ I. C., L. P (), „Lista oficiala a PSD pentru Europarlamentare: Corina Cretu e cap de lista, Dan Nica pleaca de la ministerul Telecomunicatiilor, Mircea Geoana nu candideaza - Politic”, HotNews.ro, accesat în  
  3. ^ http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/hackerul--guccifer---arestat-preventiv--decizia-poate-fi-contestata-la-tribunalul-bucuresti-323928
  4. ^ Claudiu Zamfir (), „Corina Crețu, cea de-a doua nominalizare a României pentru postul de comisar european (surse)​”, HotNews, accesat în   zero width space character în |title= la poziția 94 (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Corina Crețu