Siegfried Mureșan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Siegfried Mureșan
SiegfriedMuresanMEP.jpg
Date personale
Născut (36 de ani) Modificați la Wikidata
Hunedoara, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata

Partid politic PMP[*]
Alma mater Universitatea Humboldt din Berlin
Prezență online

Siegfried Mureșan (n. 20 septembrie 1981, Hunedoara) [1] este un economist și om politic român[2], deputat european din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP)[3]. Începând cu luna ianuarie 2015, deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE)[4]. Siegfried Mureșan a fost ales prim-vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară în cadrul Congresului formațiunii din data de 8 februarie 2015[5].

Educație[modificare | modificare sursă]

Siegfried Mureșan a absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006.

Începuturile carierei profesionale[modificare | modificare sursă]

După terminarea studiilor, Siegfried Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret[6]. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP[7]. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European[8]. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE[9].

Raport privind disponibilizările din Câmpia Turzii[modificare | modificare sursă]

Parlamentul European a aprobat, în septembrie 2014, raportul eurodeputatului român Siegfried Mureșan prin care sunt alocate 3,57 de milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii[10]. Finanțarea, care provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare, va contribui la implementarea unor măsuri de conversie profesională, mentorat la locul de muncă sau stagii pentru 1.000 de persoane care au rămas fără locuri de muncă după ce Grupul siderurgic rus Mechel a decis să își înceteze activitatea în România, în anul 2012[11].

Ajutor de 8,5 milioane de euro pentru România după inundațiile din 2014[modificare | modificare sursă]

Parlamentul European a aprobat, în iulie 2015, raportul lui Siegfried Mureșan prin care sunt alocate României 8,5 milioane de euro, din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014[12]. Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, mai sunt acordate 2 milioane de euro sprijin pentru Bulgaria, respectiv, 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru a acoperi parțial pagubele provocate de inundațiile din 2014.

Raportor al Grupului PPE pentru Bugetul UE din 2017[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 2016, Siegfried Mureșan este desemnat raportor din partea Grupului PPE pentru bugetul Uniunii Europene din 2017. Pe parcursul negocierilor care au condus la adoptarea bugetului european pentru 2017, Mureșan a reușit să includă toate prioritățile Grupului PPE în forma finală a bugetului[13]. De exemplu, a obținut majorări pentru programe precum COSME, Erasmus+, Orizont 2020 - pentru fiecare alocându-se în plus câte 50 de milioane de euro. Totodată, a negociat cu succes creșteri pentru asistența macro-financiară, 15 milioane de euro față de bugetul propus inițial de către Comisia Europeană,  dar  și o creștere cu 500 milioane de euro pentru a sprijini fermierii europeni afectați de criza din sectorul lactatelor. 

Negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018 [modificare | modificare sursă]

În 24 noiembrie 2016, Siegfried Mureșan este desemnat de Comisia pentru bugete a Parlamentului European raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din anul 2018, devenind astfel primul român ales ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. Siegfried Mureșan susține că obiectivele sale în cadrul viitoarelor negocieri vizează continuitatea finanțării priorităților de creștere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, locuri de muncă pentru tineri, dar și întărirea securității cetățenilor europeni.[14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]