Victor Negrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Victor Negrescu
English part press photos- Citizens’ Corner debate on EU citizens and their digital rights (16309205556).jpg
Victor Negrescu
Date personale
Născut (34 de ani) Modificați la Wikidata
Alba Iulia, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
universitar[*] Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaRomânia[*]
Ministru pentru afaceri europene Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deAna Birchall
Succedat deGeorge Ciamba
Europarlamentar Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deRăzvan Popa[*]
CircumscripțiaRomânia[*]

Partid politicPSD
Prezență online

Victor Negrescu (n. , Alba Iulia, România) este cadru universitar și om politic de stânga, fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017, februarie 2020 – prezent).

La 1 februarie 2020, Victor Negrescu a preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European. Pentru noul său mandat și-a stabilit trei priorități[1]:

o implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;

o mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;

drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni; Negrescu consideră că atât autoritățile din România, cât și cele europene trebuie să acorde o atenție sporită modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie[2].

Victor Negrescu a fost cel mai tânăr europarlamentar român ales în cadrul alegerilor din mai 2014. În 2015 a câștigat titlul de „Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari români ai perioadei 2014 – 2019[3], deși și-a exercitat doar parțial mandatul.  

În calitate de ministru delegat pentru afaceri europene a pregătit Președinția României la Consiliul Uniunii Europene[4] și a făcut parte din Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Ca europarlamentar, a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, fiind membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie[5].

Negrescu este primul euroales român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de un milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în micile orașe.

În total, europarlamentarul Victor Negrescu a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Eurodeputatul a fost liderul S&D40, rețeaua europarlamentarilor social democrați sub 40 de ani, și membru în consiliul de conducere al EU40, rețeaua tuturor europarlamentarilor tineri din Parlamentul European.

Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult“ semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.

Este inițiatorul la Bruxelles al proiectului Delegația Transilvaniei și Banatului pe lângă Uniunea Europeană, care și-a propus să promoveze valorile locale ale regiunii Transilvaniei în Parlamentul European. Un alt proiect a fost Ambasada Moților la Bruxelles, prin care s-a promovat zona și tradițiile direct în Capitala Europei, după modelul regiunilor din Franța, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau landurilor din Germania, care au reprezentare directă la nivelul instituțiilor europene.

Victor Negrescu este recunoscut pentru eforturile depuse pentru integrarea României în spațiul Schengen. Campania inițiată împreună cu organizația PES activists România, intitulată „România Cere Schengen”, a reușit să obțină susținerea a peste 40.000 de cetățeni români. Deși a ocupat funcția de membru în Parlamentul European doar pentru o perioadă de timp limitată, Victor Negrescu a fost raportor principal de 8 ori, de 16 ori din umbră” și o dată raportor pentru aviz.

Experiență profesională[modificare | modificare sursă]

Victor Negrescu și-a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasele publicații Le Monde diplomatique și Regard. În paralel, acesta a dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1.000 de tineri pasionați de cultura franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summitului Francofoniei.

Negrescu și-a început cariera universitară în anul 2009 la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA a dezvoltat programul de master în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (centru de cercetare). De asemenea, a fost prorector al SNSPA (2019), principala responsabilitate fiind aceea de coordonare a unor proiecte și activități specifice dezvoltării profilului european al universității[6]. În acest sens, a fost implicat în proiectul Universității Europene de Științe Sociale – CIVICA, un consorțiu universitar european din care SNSPA face parte.[7]

Victor Negrescu a mai activat, în acest interval, în calitate de consilier al secretarului Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlățean, dar și în calitate de consilier la Ministerul Energiei.

Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și comunicării online, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din echipa de management din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2.000 de angajați în țara noastră.

Educație și formare[modificare | modificare sursă]

Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), „Victor Duruy“ Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble. Doctoratul în științe politice și afaceri europene îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 obține un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România. A ocupat pe rând funcțiile de vicepreședinte PSD Sector 3 / Purtător de cuvânt, președinte PSD Alba Iulia, vicepreședinte PSD, respectiv președinte-coordonator național al PES Activists România. PES activists România este o structură asociativă a membrilor și simpatizanților de stânga interesați de politica europeană, creată în anul 2007 și care reunește peste 10.000 de membri la nivelul întregii țări. PES activists România susține activitatea Partidului Socialiștilor Europeni și a grupurilor politice naționale incluse în cadrul formațiunii, constituind în același timp sursa revendicărilor și propunerilor europene.

Organizația se mândrește cu o medie de trei evenimente pe lună și aproximativ 500 de acțiuni desfășurate de la înființare. În anul 2019, PES activists România a lansat, în cadrul campaniei „Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetățenii europene“, o petiție prin intermediul căreia își propune să promoveze un proiect al cetățeniei europene care să anuleze diferențele existente în acest moment la nivel european între cetățenii diverselor state membre ale Uniunii Europene. Petiția a strâns în România peste 20.000 de semnături, fiind înregistrată (sub numărul 0483/2019) și recunoscută oficial de Parlamentul European[8].

Sub coordonarea lui Victor Negrescu, în ianuarie 2020, PES activists România a inițiat petiția „Pentru oportunități egale în Uniunea Europeană: un salariu minim european!”, care susține stabilirea salariului minim din fiecare stat membru al UE în baza mecanismului propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%.[9]

Activitatea ca ministru[modificare | modificare sursă]

Încă de la preluarea mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu și-a propus trei obiective centrale în activitatea sa, fundamentate pe experiența sa în politica europeană: ​

consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 [obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică]

democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană [obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene organizate în toată țara]

o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene [obiectiv atins prin crearea Trio-ului România-Germania-Franța la nivel de miniștri ai afacerilor europene și preluarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care România îl exercită în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019]

Ca ministru, Victor Negrescu a gestionat procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, proces care se afla în grafic, în noiembrie 2018, atât pe dimensiunea politică, cât și pe partea logistică. Au fost adoptate în mandatul său, printre altele, logo-ul[10], sloganul și tematicile de interes ale mandatului României, a fost lansat site-ul www.romania2019.eu, a fost intensificat dialogul cu oficialii europeni, dar și cu Finlanda și Croația, țările cu care România formează Trio-ul de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene (ianuarie 2019 – iunie 2020).

Victor Negrescu a acționat pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie, contribuind la definirea strategiei Guvernului României în procesul Brexit. De asemenea, în timpul mandatului său s-a relansat serviciul SOLVIT România, care a soluționat în proporție de 99% cazurile gestionate în decursul anului 2017[11].

În calitate de ministru, Victor Negrescu a acordat, de asemenea, o importanță deosebită Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, instituind un mecanism de coordonare adoptat la nivelul Guvernului României și având o contribuție importantă la obținerea de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (noiembrie 2018 - octombrie 2019). Victor Negrescu este totodată un susținător al integrării europene a Republicii Moldova, fiind unul dintre oficialii guvernamentali ce au contribuit în mod constant la intensificarea cooperării politico-diplomatice dintre cele două țări[12].

Pe perioada mandatului, a creat, în premieră pentru România, un format de trio alcătuit din miniștrii afacerilor europene din Franța, Germania și România[13], cu care a avut mai multe întâlniri de lucru[14].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Pagina oficială Facebook. „Reîncepem treaba la Parlamentul European”. 
 2. ^ Interviu Adevărul. „Eurodeputatul PSD care şi-a câştigat mandatul de pe urma BREXIT: Să nu-i folosim electoral pe românii din UK. În doi ani nu s-a făcut nimic pentru ei”. 
 3. ^ Adrian Bărbulescu. „Alegeri europarlamentare 2019. Premianții și corigenții români de la Bruxelles și Strasbourg”. Accesat în . 
 4. ^ Ministerul Afacerilor Externe. „Victor Negrescu: „Suntem pregătiți pentru a gestiona din punct de vedere organizatoric şi logistic evenimentele din cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene". Accesat în . 
 5. ^ Parlamentul European. „A 8-a legislatură: Victor Negrescu”. Accesat în . 
 6. ^ SNSPA. „Informații legate de activitatea domnului Victor Negrescu la SNSPA, odată cu preluarea mandatului de europarlamentar”. Accesat în . 
 7. ^ Pagina oficiala Facebook. „Întâlnire de lucru privind proiectul universităților europene”. 
 8. ^ Stiripesurse.ro. „Succes pentru România la nivel european! Petiția inițiată de Victor Negrescu privind cetățenia europeană, înregistrată de PE”. Accesat în . 
 9. ^ Bursa. „Activiştii PES vor ca salariul minim la nivel european să fie egal cu 60 la sută din salariul mediu al fiecărei ţări membre”. 
 10. ^ Ministerul Afacerilor Externe. „Lansarea concursului de creaţie a logo-ului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”. Accesat în . 
 11. ^ Ministerul Afacerilor Externe. „Centrul SOLVIT din România a soluționat în proporție de 99% cazurile gestionate în decursul anului 2017”. Accesat în . 
 12. ^ Ministerul Afacerilor Externe. „Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, cu viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă”. Accesat în . 
 13. ^ Site personal. „România – Franța – Germania, un format de trio unic pentru țara noastră în domeniul afacerilor europene”. 
 14. ^ MAE. „Prima întrevedere în format trilateral Franța-Germania-România la nivelul afacerilor europene”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]