Christopher Hitchens

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Christopher Hitchens
Christopher Hitchens crop.jpg
Hitchens în 2007
Născut 13 aprilie 1949
Portsmouth, Hampshire, Anglia
Decedat 15 decembrie 2011
Ocupație scriitor, critic literar, jurnalist
Confesiune umanism
Naționalitate englezǎ, americanǎ
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii
Frați Peter Hitchens[*]
Activitatea literară
Mișcare/curent literar "Noul Ateism"
Opere semnificative God Is Not Great
Note
Premii Richard Dawkins Award[*]
PEN/Diamonstein-Spielvogel Award for the Art of the Essay[*]
Website http://www.buildupthatwall.com/

Christopher Eric Hitchens (n. 13 aprilie 1949, Portsmouth, Regatul Unit – d. 15 decembrie 2011, Houston, SUA) a fost un scriitor, critic literar și jurnalist anglo-american. Articolele sale au apărut în reviste precum The Atlantic, Vanity Fair, Slate, World Affairs, The Nation, Free Inquiry și altele. Era un ateu declarat, cunoscut, alǎturi de Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett[1], pentru poziția sa intransigentă față de religie[2] și pentru susținerea ideilor Iluminismului, considerând conceptul de divinitate ca fiind unul esențialmente totalitarist.

A scris numeroase cărți biografice, declarându-se admirator al lui George Orwell, Thomas Paine, și Thomas Jefferson, fiind în același timp un critic vehement al maicii Tereza, al soților Bill și Hillary Clinton, precum și al lui Henry Kissinger.

Concepții privind religia[modificare | modificare sursă]

În lucrarea sa intitulată "God Is Not Great: How Religion Poisons Everything" susține că religia are un caracter violent, irațional, intolerant, discriminatoare la adresa femeilor și susținătoare a rasismului. Critica sa vizează în special religiile monoteiste (creștinismul, islamul și iudaismul), dar și altele ca: neopaganismul, hinduismul și budismul.

Deschis dialogului, Hitchens invită la dezbateri religioase pe toți reprezentanții cultelor. Astfel, în 2007, inițiază o polemică cu teologul evanghelic conservator Douglas Wilson. Acest schimb de opinii va sta la baza unei serii de articole intitulate Is Christianity Good for the World? ("Este creștinismul bun pentru omenire?") și care a fost publicată în numerele magazinului Christianity Today, apoi sub forma unei cărți apărute în 2008.

Activism social[modificare | modificare sursă]

Hitchens participând la campania electorală pentru susţinerea lui Ralph Nader

Hitchens a criticat regimul dictatorial și a susținut libertatea de exprimare. De asemenea, în scandalul caricaturilor cu Mahomed, a luat apărarea caricaturiștilor danezi și a organizat o manifestare de sprijin în fața ambasadei Danemarcei la Washington.[3]

La alegerile prezidențiale din SUA din anul 2000, l-a susținut pe candidatul ecologist Ralph Nader.

Hitchens nu a ezitat să critice virulent personalități ca: Bill Clinton, Henry Kissinger, Maica Tereza, George W. Bush, Mel Gibson, Sarah Palin, Michael Moore, Dalai Lama, Hillary Clinton, Ronald Reagan.

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Christopher Hitchens

Articole în presa scrisă

Interviuri

Dezbateri

Note[modificare | modificare sursă]