Listă de organizații asociate naționalismului alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Următoarea listă conține organizații, grupuri și publicații asociate naționalismului alb.

Naționalismul alb este o ideologie politică care supremația albă și militează pentru segregare rasială.[1] Separatismul alb și supremația sunt subgrupuri ale naționalismului alb. Cea din urmă urmărește constituirea unui stat național alb în timp ce cel din urmă preia idei din dawinismul social și național socialism.[2] Ambele curente de gândire evită în general termenul de supremație deoarece acesta are conotații negative.[3]

Africa[modificare | modificare sursă]

Africa de Sud[modificare | modificare sursă]

Europa[modificare | modificare sursă]

  • European National Front (în română: Frontul Național European) este o formațiune politică alcătuită din partide europene naționaliste și anticomuniste. Membrii ENF fac uneori apel și la retorica anticapitalistă. Un membru al acestei formațiuni, italian Roberto Fore, liderul grupului neofascist Forza Nouva (în română Forța Nouă), a reușit să ajungă în Parlamentul European.
  • National Party of Europe (în română: Partidul Național al Europei) a fost un partid politic paneuropean de extremă-dreapta între 1962-1968. Aceștia susținea o ideea unui stat-națiune paneuropean care să includă țările europene, teritoriile aflate sub ocupație americană sau sovietică să fie eliberate, bazele militare ale acestora să fie distruse, iar dominioanele britanice, alte teritorii extraeuropene care aparțin Europei și aproximativ 1/3 din Africa să fie incluse în această entitate politică. Practicile coloniale să fie suspendate și fiecare fostă colonie să fie înlocuită cu un singur guvern.[7] NPE a fost înființat pe 1 martie, 1962 când Declarația de la Veneția era semnată de către partidele de extremă-dreapta din acea perioadă: Union Movement din Marea Britanie, Deutsche Reichspartei din Germania de Vest, Mișcarea Socială Italiană, respectiv Jeune Europe și Mouvement d'Action Civique din Belgia.
  • European Social Movement (în română: Mișcarea Socială Europeană) a fost o alianță europeană neofascistă formată în 1951 cu scopul de a promova naționalismul paneuropean. ESM își avea originile în Mișcarea Socială Italiană și a fost înlocuită de Partidul Național al Europei în 1962.
  • New European Order (în română: Noua Ordine Europeană) a fost, asemenea Mișcării Sociale Europene, o alianță neofascistă formată pentru a promova naționalismul paneuropean. Aceasta a fost înființată în 1951 la scurt timp după înființarea Mișcării Sociale Europene pe motiv că aceasta din urmă ar fi mult prea moderată în convingerile sale racialiste și anticomuniste. După constituire, NEO a promis un conflict european împotriva comuniștilor și noneuropenilor.

Belgia[modificare | modificare sursă]

  • Bloed, Bodem, Eer en Trouw (în română Sânge, Teritoriu, Onoare și Loialitate) este un grup neonazist flamand înființat în 2004 în urma despărțirii de organizația internațională de skinhead-i Blood and Honour. BBET a ajuns cunoscută în septembrie 2006 după ce 17 membri, printre care 11 soldați, au fost arestați în baza legilor antiteroriste și a celor antirasiste, antisemite și antinegaționiste din decembrie 2003. Conform ministrului justiției Laurette Onkelinx și a ministrului de interne Patrick Dewael, suspecții pregăteau atacuri teroriste cu scopul de a „destabiliza Belgia”.
  • Parti Communautaire National-Européen este un partid politic belgian de extremă-dreapta cu abordări național-bolșevice.

Bosnia și Herțegovina[modificare | modificare sursă]

  • Bosanski Pokret Nacionalnog Ponosa (în română Mișcarea Bosniacă de Mândrie Națională) este un grup neonazist înființat în Bosnia și Herțegovina în februarie 2010.

Catalunia (Spania)[modificare | modificare sursă]

Franța[modificare | modificare sursă]

  • Les Identitaires, fostul Bloc Identitaire, (în română Identitarienii) este un partidul politic de extremă-dreapta înființat în 2003. Blocul Identitar a fost descris drept populist și naționalist. De asemenea, aceștia susțin un naționalism paneuropean.

Germania[modificare | modificare sursă]

  • Partidul Național Democrat al Germaniei (în germană Nationaldemokratische Partei Deutschlands) este un partid naționalist de extremă-dreapta fondat în 1964. Acesta este succesor al Deutsche Reichspartei și se consideră „singura forță patriotică semnificativă” din Germania. Liderul NPD este Frank Franz.
  • Uniunea Poporului German (în germană Deutsche Volksunion) a fost un partid naționalist format în 1971 de Gerhard Frey. DVU susține naționalismul etnic german, pangermanismul, poziția a treia și populismul de de dreapta. În 2011, partidul s-a alăturat Partidului Național Democrat al Germaniei.
  • Deutsche Liga für Volk und Heimat (în română Liga Germană pentru Popor și Patrie) este o asociație politică naționalistă și conservatoare de extremă dreapta formată în 1991 de către Harald Neubauer. La înființare, DLVH a susținut că scopul său principal era acela de a uni toate elementele de extremă-dreapta ale Germaniei sub un singur banner.
  • Republicanii (în germană Die Republikaner) este un partid naționalist și conservator în Germania, format în 1983 și condus de Rolf Schlierer. REP promovează naționalismul german, conservatorismul național, antiimigrația, populismul de extremă-dreapta și conservatorismul social.
  • Deutsche Heidnische Front (în română Frontul Păgânismului German) este un grup neopăgân de extremă-dreapta format de Hendrik Möbus în 1998 ca parte a Frontului Păgân German, un grup internațional völkisch și păgân care practică odinismul și wotanismul.
  • Gesinnungsgemeinschaft der Neuen Front este un grup neonazist care a activat în anii 1990. Acesta a fost format în 1985 de Michael Kühnen, Thomas Brehl și Christian Worch după interzicerea în 1983 a organizației Aktionsfront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten. GdNF a început să admită foști membri ai ANS/NA. După ce Kühnen a recunoscut în 1986 că este homosexual, GnDf s-a divizat, iar după moartea acestuia în 1991, grupul s-a desființat.
  • Nationale Offensive (în română Ofensiva Națională) a fost un partid neonazist format în 1990 de Michael Swierczek, fostul director al Partidului Muncitorilor Germani Liberi din Bavaria. Acesta se concentra pe lupta împotriva imigranților, considerând amestecul de culturi drept genocid. De asemenea, acesta susținea deportarea străinilor, înăsprirea legilor de acordare a statutului de refugiat și a legile ce țin de obținerea cetățeniei germane. În 1991-92, NO l-a susținut în mod public pe fostul membru SS Josef Schwammberger care era judecat pentru crime de război. Partidul a fost interzis de către Ministrul de Interne al Germaniei în 1992.[8]
  • Deutsche Alternative (în română Alternativa Germană) a fost un mic grup neonazist constituit de Michael Kühnen în 1989. DA avea ca scop restaurarea Germaniei Naziste, preluarea teritoriilor germane din Europa de Est pierdute după al Doilea Război Mondial și oprirea imigranților.
  • Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei (în română Partidul Muncitorilor Germani Liberi) a fost un partid neonazist din Germania care a activat între 1979-1995. Acesta a devenit cunoscut după interzicerea ANS/NA în 1983 când cunoscutul neonazist Michael Kühnen i-a încurajat pe foștii membri ai ANS/NA să se infiltreze în FDA cu scopul de a conserva nucleul național socialismului în Germania. Totuși, FDA a fost interzisă la rândul său în 1995.
  • Aktionsfront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten (abreviat ANS/NA) a fost un grup german național socialist format de Michael Kühnen în 1977, fiind o filială legală a NSDAP/AO. În 1983, Ministrul de Interne al Germaniei a interzis grupul.
  • Nationalistische Front (în română Frontul Naționalist) a fost un grup minor neonazist format în 1982. Aceștia erau susținători ai straserismului și nu a formei clasice a nazismului. De asemenea, gruparea avea legături cu Ku Klux Klanul în Statele Unite.
  • Volkssozialistische Bewegung Deutschlands/Partei der Arbeit a fost un grup neonazist condus de Friedhelm Busse. VSBD/PdA a adoptat poziții de stânga față de nazism. Straserismul, formulat de doi politicieni de stânga în anii 1920, Greg și Otto Strasser, era principalul element din platforma grupului. Această formă de nazism se concentra pe trăsăturile economice ale problemelor și era îndreptat împotriva capitalismului financiar.
  • Wiking-Jugend (în română Tineretul Viking) a fost o organizație neonazistă de tineret modelată după Hitlerjugend. WJ a luat naștere în 1952, fiind succesorul Reichsjugend. Aceasta a fost declarată neconstituțională în 1994.
  • Partidul Reichului Socialist (în germană Sozialistische Reichspartei Deutschlands) a fost un partid neonazist din Germania de Vest fondat în 1949. Liderul partidului a fost Otto Ernst Remer, fost maior-general în armata Germaniei Naziste. Aceștia susțineau ideea unei Europe care să adopte o a treia Poziție, între comunism și capitalism. SRD-ul a fost interzis de către guvernul Germaniei de Vest în 1952, însă mare parte din membri s-au alăturat Deutsche Reichspartei.
  • Deutsche Reichspartei (DRP) a fost un partid politic naționalist care a luat naștere în 1950 după desființarea Partidului Dreapta Germană. În 1949, Sozialistische Reichspartei Deutschlands s-a despărțit de DRP, acesta din urmă fiind în mod public susținător al național socialismului și admirator al lui Hitler. Totuși DRP-ul a devenit o forță în mișcarea neonazistă în 1952 când SRD a fost interzis, iar majoritatea membrilor săi s-au alăturat DRP-ului. Acesta a rămas partidul principal din scena politică germană până în 1964 când a fost dizolvat și înlocuit la rândul său de către Partidul Național Democrat al Germaniei.
  • Deutsche Konservative Partei (în română Partidul Conservator German) a fost un partid politic naționalist și conservator care a luat naștere în 1946. Acesta a atras numeroși foști membri ai partidului nazist, programul său fiind puternic influențat de către convingerile acestora. După o perioadă în care s-a pus presiune pe partid, acesta a decis să se unească cu alte grupuri neonaziste - i.e., Partidul Național Democrat al Germaniei - cu scopul de a forma Partidul Reichului German în 1950.

Grecia[modificare | modificare sursă]

  • Zorii Aurii (în greacă Χρυσή Αυγή) este un partid ultranaționalist înființat în 1985. În alegerile parlamentare din Grecia din 6 mai, 2012, partidul a primit 7% din voturi și a obținut pentru prima dată 21 de locuri în parlamentul grec.[9]

Olanda[modificare | modificare sursă]

  • Uniunea Poporului Olandez este un partid politic cunoscut pentru cererile sale de reabilitate a criminalilor de război din al Doilea Război Mondial și a uniformelor SS purtate la demonstrații. Este caracterizat drept unul dintre cele mai extreme partide de pe scena politică olandeză.

Norvegia[modificare | modificare sursă]

  • Vigrid a fost un partid politic naționalist și organizație religioasă care promova credințele nordice.

Polonia[modificare | modificare sursă]

Portugalia[modificare | modificare sursă]

  • National Renovator Party (în română Partidul Renașterea Națională) este un partid naționalist activ din Portugalia.

România[modificare | modificare sursă]

Rusia[modificare | modificare sursă]

  • Pamyat (în română Memorie) este o organizație ultranaționalistă care a luat naștere în secret spre finalul anilor 1970 în cadrul unei societăți din Uniunea Sovietică care se ocupa cu conservarea monumentelor și a devenit politică odată cu destrămarea URSS.
  • Partidul Național Socialist Rus este un partid neonazist care s-a desprins de Pamyat în 1998.
  • Unitatea Națională Rusă este un partid de extremă-dreapta.
  • Mișcarea împotriva Imigrației Ilegale este o organizație neonazistă care luptă împotriva imigrației ilegale. A fost fondată pe 12 iulie 2002.
  • Societatea Național Socialistă.
  • Uniunea Slavă.

Spania[modificare | modificare sursă]

  • Democracia Nacional (în română Democrația Națională) este un partid politic de extremă-dreapta înființat în 1995. Sunt cunoscuți pentru campaniile împotriva imigrației organizate sub sloganul „Compórtate o márchate” (Comporați-vă frumos sau plecați).
  • España 2000 este un partid politic de extremă-dreapta.
  • Movimiento Social Republicano.
  • Estado Nacional Europeo.
  • Alianța Națională este un partid neonazist.
  • Bases Autónomas a fost un partid neonazist care a activat în Spania anilor 1980 și 1990.
  • CEDADE este o asociație politică și culturală național socialistă înființată în 1966 și dizolvată în 1993.

Serbia[modificare | modificare sursă]

  • Nacionalni stroj este o organizație neonazistă care a atras atenția mass-mediei prin demonstrațiile sale antisemite în 2005. Optsprezece membri au fost arestați și condamnați.

Suedia[modificare | modificare sursă]

Turcia[modificare | modificare sursă]

Un grup neonazist a existat în 1969 în Izmir unde foști membri din partidul Republican Villagers Nation Party au înființat asociația Nasyonal Aktivitede Zinde İnkișaf (în română Dezvoltare Viguroasă în Activitatea Națională). Unul dintre lideri (Gündüz Kapancıoğlu) a fost readmis în Partidul Mișcarea Naționalistă în 1975.[10] Astăzi, în afară de organizația neofascistă[11][12][13][14][15][16][17] Lupii Gri și ultranaționaliștii[18][19][20][21][22][23] din Partidul Mișcarea Naționalistă, există unele organizații neonaziste precum Partidul Nazist Turc[24] și Partidul Național Socialist a căror activitate este preponderent online.[25][26][27]

Marea Britanie[modificare | modificare sursă]

  • Blood & Honour este o organizație muzicală și politică neonazistă înființată în 1987 care are legături cu Combat 18 și compusă din skinhead-i și alți naționaliști albi. Grupul organizează concerte cu formații RAC și distribuie revista cu același nume.[28]
  • Partidul Național Britanic este un partid de extremă-dreapta format în 1982 de John Tyndall. BNP admitea doar persoane care sunt originare din Europa și excludea persoanele care au altă origine până în 2009 când și-a modificat regulile după ce a fost acuzat de discriminare rasială.[29]
  • Candour este o revistă naționalistă publicată de trustul A. K. Chesterton.[30]
  • Combat 18 este o organizație neonazistă violentă asociată cu Blood and Honour.
  • Frontul Național este un partid mic de extremă dreapta care a ajuns cunoscut în perioada anilor 1970.

America[modificare | modificare sursă]

America de Nord[modificare | modificare sursă]

Statele Unite ale Americii[modificare | modificare sursă]

  • 11th Hour Remnant Messenger a fost un grup înființat de doi antreprenori bogați care considerau că albii sunt adevărații israeliți.
  • American Renaissance (Rezistența Americană) este un site care susține realismul rasial.
  • American Freedom Party este un partid politic care promovează supremația albă.[31][32][33][34] A fost fondat în 2010 și are ca scop principal reprezentarea intereselor politice ale americanilor albi.[35]
  • Partidul Nazist American este o organizație antisemită neonazistă fundamentată pe politica și idealurile NSDAP.
  • Aryan Brotherhood of Texas este una dintre cele mai mari și mai violente găști supremaciste care activează în închisorile din Statele Unite.[36][37]
  • Aryan Nations este o organizație neonazistă înființată în anii 1970 de Richard Butler care promova identitatea creștină. FBI-ul a caracterizat Aryan Nations drept o „amenințare teroristă”[38], iar RAND a descris-o drept „prima rețea teroristă la nivel național” din SUA.[39]
  • Asatru Folk Assembly este o filială rasistă a mișcării păgâne.[40]
  • Council of Conservative Citizens este o organizație politică care militează pentru cauzele conservatoare, paleoconservatoare și pentru separatism.[41]
  • Creativity Alliance este o organizație supremacistă care promovează religia rasistă intitulată Creativitate. Mai degrabă religioasă decât politică, acesta a fost înființată de Ben Klassen în 1973 cu scopul de a slăvi însăși rasa albă și militează pentru o formă radicală de supremacism intitulată RaHoWa (Război Rasial Sfânt).
  • EURO este o organizație separatistă din Statele Unite. Liderul acesteia este fostul Grand Wizard al Ku Klux Klan, David Duke. A fost fondată în 2000.[42][43]
  • Hammerskins sunt un grup supremacist format în 1988 în Dallas, Texas. Principalul scop este producerea și promovarea muzicii rock albe și a formațiilor afiliate acestui grup.
  • Identity Evropa este o organizație supremacistă și neonazistă înființată în martie 2016.
  • Ku Klux Klan (KKK) este cea mai cunoscută organizație teroristă naționalistă și supremacistă din Statele Unite.[44][45]
  • National Alliance este o organizație politică supremacistă înființată de William Luther Pierce.
  • National Association for the Advancement of White People este o organizație supremacistă constituită în 14 decembrie, 1953 în Delaware de Bryant Bowles și are ca scop promovarea drepturilor albilor.
  • National Policy Institute este un think-thank din Augusta, Georgia. Este descris drept un „Southern Poverty Law Center” al dreptei politice.
  • National Socialist Movement este un partid înființat în 1974. Începând din 2005 partidul a devenit foarte activ și a început să organizeze demonstrații și marșuri.
  • National Vanguard a fost o organizație național socialistă înființată de Kevin Alfred Strom și foști membri ai National Alliance în Charlottesville, Virginia.
  • Mișcarea Naționalistă este o organizație supremacistă din Mississippi care promovează o poziție „pro-majoritate”. A fost caracterizată drept supremacistă de către Associated Press și Anti-Defamation League.[46][47]
  • The Occidental Quarterly este un jurnal de extremă-dreapta.[48]
  • The Order (sau Brüder Schweigen) a fost o organizație supremacistă revoluționară înființată de Robert Jay Mathews. Activă între 1983-84, este cunoscută pentru împușcarea lui Alan Berg în 1984. Aceștia doreau să comită o serie de atacuri împotriva guvernului Statelor Unite cu scopul de a iniția un război rasial și implicit de a concretiza anumite idei separatiste.
  • Pacifica Forum este un grup de discuții controversat din Eugene, Oregon. A fost descris de către Southern Poverty Law Center drept un grup naționalist care incită la ură.[49]
  • Phineas Priesthood este o mișcare care promovează identitatea creștină și care se opune relațiilor sexuale interrasiale, amestecului rasial, homosexualității, avortului, evreilor, multiculturalismului și impozitelor.
  • Volksfront se descrie drept o organizație internațională care sprijină persoanele de origine europeană.[50] A fost descrisă drept neonazistă și rasistă de către reportajele mass-mediei.[51][52][53] Anti-Defamation League caracterizează grupul drept „unul dintre cele mai active grupuri de skinhead-i din Statele Unite”.[54] SPLC a introdus gruparea pe lista organizațiilor care incită la ură.[55]
  • White America, Inc. este un grup înființat în Arkansas cu scopul de a preveni segregarea rasială din școlile publice.[56]
  • White Aryan Resistance este o organizație supremacistă neonazistă înființată de fostul lider al Ku Klux Klan, Tom Metzger.[57]

Canada[modificare | modificare sursă]

  • Aryan Guard (în română Garda Ariană) a fost fondată spre finalul anului 2006, însă a devenit cunoscut în mass-media în 2007 când membrii acesteia au început să împartă fluturașe antiimigrație.
  • Canadian Heritage Alliance este un grup supremațist canadian înființat în Kitchener-Waterloo, Ontario.[58][59]Detectivul Hate Crime Unite din Londra, terry Murphy, a speculat că grupul are legături cu Heritage Front și Tri-City Skins.[60]
  • Heritage Front a fost o organizație supremațistă și neonazistă înființată în 1989 și desființată în 2005.[61]
  • Ku Klux Klanul a fost activ în Canada în anii 1920 și 1930.[62]
  • Partidul Național Socialist din Canada este un partid fondat în 2006 de Terry Tremaine.[63]
  • Tri-City Skins a fost un grup din Ontario activ între 1997-2002 în Kitchener-Waterloo și zona Cambridge. James Scott Richardson a fost cel mai cunoscut membru al grupului.[64]
  • Western Canada for Us a fost un grup naționalist din Alberta fondat de Glenn Bahr și Peter Kouba la începutul anilor 2004.[65]
  • Western Guard Party (fondat în 1972) a fost un grup supremațist din Toronto, Canada.
  • Loyal White Knights of the Ku Klux Klan este o filială canadiană a organizației Ku Klux Klan care opera în Chilliwack, BC.[66]

America de Sud[modificare | modificare sursă]

Argentina[modificare | modificare sursă]

  • New Triumph Party (Partidul Noul Triumf) este un partid naționalist.

Brazilia[modificare | modificare sursă]

Chile[modificare | modificare sursă]

  • Mișcarea Naționalist Socialistă din Chile a fost fondată în 1932. Cel mai cunoscut membru al partidului a fost Miguel Serrano, o figură importantă în nazismul ezoteric. După lovitura de stat din 1973, partidul s-a dizolvat și majoritatea membrilor partidului au devenit membri în partidul lui Pinochet.

Uruguay[modificare | modificare sursă]

  • Orgullo Skinhead, Frontul Revoluționar Național din Uruguay și Poder Blanco au fost trei organizații neonaziste care au activat în Uruguay în anii 1990 și 2000.[70]

Oceania[modificare | modificare sursă]

Australia[modificare | modificare sursă]

Noua Zeelandă[modificare | modificare sursă]

  • Frontul Național Noua Zeelandă (în engleză New Zealand National Front)
  • Rezistența de Dreapta (în engleză Right Wing Resistance)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ White Naționalist - Definiție (15.11.2019)
  2. ^ Swain, Carol M. (2003-04-11). "Interviews offer unprecedented look into the world and words of the new white nationalism". Vanderbilt University.
  3. ^ The New Nativism; The alarming overlap between white nationalists and mainstream anti-immigrant forces. The American Prospect November, 2005
  4. ^ The New Nativism; The alarming overlap between white nationalists and mainstream anti-immigrant forces. The American Prospect November, 2005
  5. ^ South Africa Correspondent (9 October 1993). "South Africa; Afrikanerdom divided". The Economist.
  6. ^ M. Meredith, In the Name of Apartheid, London: Hamish Hamilton, 1988, p. 160
  7. ^ National Party of Europe - the Venice Conference Arhivat la 15 noiembrie 2019 prin Wayback Machine
  8. ^ (în germană) Verfassungsschutzbericht 1990. Verfassungsschutz. ISSN 0177-0357. Pg. 99
  9. ^ San Francisco Chronicle Monday, 7 Mai 2012 "Greece: Leading parties battered--neo-Nazi right, far left gain" Page A4
  10. ^ San Francisco Chronicle Monday, 7 May 2012 "Greece: Leading parties battered--neo-Nazi right, far left gain" Page A4
  11. ^ Political Terrorism, by Alex Peter Schmid, A. J. Jongman, Michael Stohl, Transaction Publishers, 2005, p. 674
  12. ^ Annual of Power and Conflict, by Institute for the Study of Conflict, National Strategy Information Center, 1982, p. 148
  13. ^ The Nature of Fascism, by Roger Griffin, Routledge, 1993, p. 171
  14. ^ Political Parties and Terrorist Groups, by Leonard Weinberg, Ami Pedahzur, Arie Perliger, Routledge, 2003, p. 45
  15. ^ The Inner Sea: The Mediterranean and Its People, by Robert Fox, 1991, p. 260
  16. ^ Martin A. Lee. "On the Trail of Turkey's Terrorist Grey Wolves". The Consortium.
  17. ^ "Crime of the Century". The Weekly Standard.
  18. ^ Avcı, Gamze (September 2011). "The Nationalist Movement Party's euroscepticism: party ideology meets strategy". South European Society and Politics. 16 (3): 435–447. doi:10.1080/13608746.2011.598359
  19. ^ Çınar, Alev; Burak Arıkan (2002). "The Nationalist Action Party: Representing the State, the Nation or the Nationalists?". In Barry Rubin; Metin Heper (eds.). Political Parties in Turkey. London: Routledge. p. 25. ISBN 978-0714652740.
  20. ^ Huggler, Justin (20 April 1999). "Turkish far right on the rise". The Independent.
  21. ^ Celep, Ödül (2010). "Turkey's Radical Right and the Kurdish Issue: The MHP's Reaction to the "Democratic Opening"". Insight Turkey. 12 (2): 125–142.
  22. ^ Arıkan, E. Burak (July 2002). "Turkish ultra–nationalists under review: a study of the Nationalist Action Party". Nations and Nationalism. 8 (3): 357–375. doi:10.1111/1469-8219.00055.
  23. ^ Butler, Daren (21 May 2011). "Pre-election resignations rock Turkish far right". Reuters.
  24. ^ "Turkish Nazi Party". turknazipartisi.com.
  25. ^ "Nazi Party Established in Turkey". sabah.com.tr.
  26. ^ "They Might Be Joking But They Grow in Numbers". hurriyet.com.tr.
  27. ^ "Neo-Nazi Circassians on Turkey Arhivat în , la Wayback Machine.". caucasusforum.org.
  28. ^ "Blood & Honour International - World Wide Blood & Honour Movement". Bloodandhonour.com. 2010-04-18.
  29. ^ "BNP may have to admit black and Asian members after court challenge", The Independent,
  30. ^ "Magazine & A.K. Chesterton Trust". Candour.
  31. ^ "Ron Paul campaign denies white supremacist ties alleged by Anonymous". Yahoo! News. 2012-02-03.
  32. ^ Larry Keller. "New White Supremacist Party has Mass Electoral Ambitions". Southern Poverty Law Center.
  33. ^ Alison Knezevich (2011-06-15). "Labor changing mind on Tomblin?". The Charleston Gazette.
  34. ^ Sanya Khetani (2012-02-01). "Anonymous Has Revealed The British National Party's Links To An American White Supremacist Group". Business Insider.
  35. ^ American Third Position Party
  36. ^ "The Aryan Brotherhood of Texas". adl.org. Anti Defamation League.
  37. ^ "Aryan Prison Gangs: Intelligence Report" (PDF). splcenter.org. Southern Poverty Law Center.
  38. ^ Freeh, Louis Joseph (2001-05-10). "FBI Press Room - Congressional Statement - 2001 - Threat of Terrorism to the United States". FBI.
  39. ^ Terrorism Knowledge Base
  40. ^ Reinan, John; Walsh, Paul (September 2, 2016). "Minnesota camp cancels booking of Nordic heritage group with white supremacist bent". Star Tribune.
  41. ^ "Statement of Principles". Council of Conservative Citizens.
  42. ^ "Intelligence Files-EURO". Southern Poverty Law Center.
  43. ^ Kopplin, Zack (December 30, 2014). "Louisiana's Long History of Racism"
  44. ^ Chalmers, David M. (1987). Hooded Americanism: The History of the Ku Klux Klan. Durahm, N.C.: Duke University Press. p. 163. ISBN 978-0-8223-0730-3.
  45. ^ "Ku Klux Klan". Southern Poverty Law Center.
  46. ^ "Richard Barrett". Adl.org.
  47. ^ "Supremacist Rally Gets Green Light". CBS News. 2003-01-16.
  48. ^ "The Occidental Quarterly | Western Perspectives on Man, Culture, and Politics". Toqonline.com.
  49. ^ Baker, Mark (13 martie, 2009). "Pacifica Forum lands on list of hate groups". The Register-Guard.
  50. ^ Volksfront International (21 iulie, 2009), Volksfront International VF.
  51. ^ "Museum attack illuminates extremists" ELAINE SILVESTRINI, KRISTA KLAUS. Tampa Tribune. Tampa, Fla.: Jun 12, 2009. pg. 9
  52. ^ "Campaign aims to stop gang recruiting" Rebecca Nolan The Register - Guard. Eugene, Or.: Sep 30, 2005. pg. D.1
  53. ^ "Hate crimes: Racist violence on rise; Experts say people lashing out, election backlash linked to surge" JOHN P. KELLY. The Patriot Ledger. Quincy, Mass.: Jan 24, 2009. pg. 3
  54. ^ Violent neo-Nazi skinhead froup Volksfront growing in prominence on West Coast and internationally Archived 2010-08-07
  55. ^ Heidi Beirich and Mark Potok (2007), Two Faces of Volksfront. Southern Poverty Law Center.
  56. ^ Kirk, John A. (2010). An Epitaph for Little Rock: A Fiftieth Anniversary Retrospective on the Central High Crisis. University of Arkansas Press. p. 12. ISBN 9781610751421.
  57. ^ "Former Klansmen Tom Metzger and Bill Riccio Encourage Skinheads to Cooperate". Southern Poverty Law Center. 19 Octombrie, 2006.
  58. ^ "Kitchener: White supremacist group's sign yanked", Liz Monteiro, Torstar News Service, The Cambridge Reporter, page A3, 19 Aprilie 2001
  59. ^ "White supremacist group's road adoption raises ire of Waterloo resident", Canadian Press, 17 Aprilie 2001
  60. ^ "Down into the darkness: Matt Lauder's inside look at Canada's racist groups wasn't pretty" by Eric Volmers, Guelph Mercury, 19 Martie 2005
  61. ^ Joseph Brean (March 22, 2008). "Scrutinizing the human rights machine". National Post.
  62. ^ Pitsula, James M. (2013). Keeping Canada British: The Ku Klux Klan in 1920s Saskatchewan. University of British Columbia Press. ISBN 9780774824910.
  63. ^ "The National Socialist Party of Canada". Nspcanada.nfshost.com
  64. ^ "Racist accused of threatening Jews, Muslims", CBC News, Canadian Broadcasting Corporation
  65. ^ University of Alberta - Lobbying Report Form, web.archive.org, , arhivat din original la , accesat în  
  66. ^ "Chilliwack resident finds KKK flyer in his driveway". CBC News.
  67. ^ "Brazil Sets up anti-neo-Nazi commission". Thephora.net.
  68. ^ Free Article for Non-Members | STRATFOR, web.archive.org, , Arhivat din original în , accesat în  
  69. ^ The Growth of Neo Nazi Movement in Brazil - Instablogs, web.archive.org, , arhivat din original la , accesat în  
  70. ^ Refugees, United Nations High Commissioner for, Refworld | Uruguay: Neo-Nazi groups, including government efforts to combat their activities and whether some police or military officials are members of these groups (1998 to May 2001) (în engleză), Refworld 
  71. ^ , web.archive.org https://web.archive.org/web/20110724002821/http://www.patrioticyouthleague.net/, arhivat din original la , accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  72. ^ Bachelard, Michael; McMahon, Luke (17 Octobrie 2015). "New Aussie 'patriots' leader Blair Cottrell wanted Hitler in the classroom".

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]