Neopăgânism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Un ritual din cadrul neopăgânismului germanic sau Asatru.

Neopăgânismul, cunoscut și sub denumirile de păgânism modern sau păgânism contemporan, se referă la mișcarea de recuperare a credințelor pre-creștine din zonele creștinate, asumându-și în același timp numele de „păgân”, atribuit acestora în primul val de creștinare al Imperiului Roman.

Religiile păgâne contemporane nu au în comun un text religios. Doctrina principală se bazează pe iubirea față de creație, Zei și Creator, cât și existența unor panteoane sau multitudini de divinități.

Această mișcare neopăgână a fost inițiată la sfârșitul secolului al XX-lea în Statele Unite ale Americii și în Europa din necesitatea oamenilor de a-și regăsi vechile credințe naționale. De obicei, aceste religii au drept caracteristici venerarea unor zeități ale naturii asociate cu elemente ca focul, apa, aerul și pământul, motiv pentru care ritualurile au loc de cele mai multe ori în păduri, câmpi sau munți, la momente precum echinocțiul sau solstițiul. De asemenea alte caracteristici ale acestor religii ar fi folosirea și practicarea magiei, idolatria și credința în concepte împrumutate din alte religii precum reîncarnarea sau spiritul animal. Principalele religii neopăgâne sunt: Elenismul (neopăgânismul grec), Nova Roma (neopăgânismul italo-roman), Druidismul (neopăgânismul celtic), Asatru (neopăgânismul germanic), Kemetismul (neopăgânismul egiptean), Rodnover (neopăgânismul slav), Yotengrit (neopăgânismul maghiar) și Zalmoxianismul (neopăgânismul geto-dacic). Cu toate acestea, deoarece împărtășesc credințe asemănătoare, în categoria religiilor neopăgâne se numără și religii noi precum Wicca sau Satanismul.[necesită citare]

Neopăgânismul în România[modificare | modificare sursă]

[1] În România, neopăgânismul pătrunde, în faza debutantă prin intermediul workshop-urilor de prezentare.Federație Păgână Internațională[2] a organizat, în anul 2008, primul curs de vrăjitorie Wicca în România, intitulat ”Primii pași pe acest drum” (23-24 august 2008). Cursul a fost organizat de Morgana, coordonatoarea internațională a Pagan Federation și de Saddie, implicată în organizarea PFI în Ungaria, ambele nume fiind, evident, pseudonime.

În anul 2008 apare revista on-line MoonLight Grove[3], care se intitula „prima revistă Wicca în limba română”.

Din anul 2006, a devine vizibil pe internet grupul Romanian Coven[4]. Grupul a fost activ și anul următor, când emiteau un Newsletter și organizau întâlniri lunare în București, detaliile acestora fiind comunicate, prin email, membrilor înregistrați. De asemenea, există un grup intitulat Romanian Wiccans care ține legătura cu cei interesați prin intermediul forum-ului de discuții.

Până in anul 2008 a existat ”Societatea Gebeleizis[5]”. Scopul Societății ,,Gebeleizis” este investigarea, cercetarea și recuperarea tradițiilor și obiceiurilor populare, a valorilor autentic traco-dace, a istoriei vechi a traco-dacilor, cunoașterea acesteia și creșterea noii generații de cetățeni români în spiritul acestor valori.

În anii următori, în România încep să își facă apariția comunități păgâne, reprezentate de organizații ca Flacăra Neagră[6] (satanismul tradițional și demonolatrie) și Biserica Satanistă Română - BSR[7][8] (satanismul modern) .

În data de 24 iunie 2016 se înfințează prima structură asociativă cu caracter cultural-religios, având drept scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor prin popularizarea informațiilor despre cultele păgân și a stiințelor ezoterice, denumită Asociația Culturală "Mișcarea Neopăgânilor din România"[9][10].

Galerie[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wikipedia. „Neopăgânism. https://ro.wikipedia.org/wiki/Neopăgânism. Accesat la 23 februarie 2017. 
  2. ^ Federația Păgână Internațională. http://www.paganfederation.org. Accesat la 23 februarie 2017. 
  3. ^ Revista "MoonLight Grove". http://moonlightgrove.3x.ro. Accesat la 23 februarie 2004. 
  4. ^ Grup Informal "Romanian Coven". http://www15.brinkster.com/romaniancoven/index.html. Accesat la 23 februarie 2006. 
  5. ^ Descindere DIICOT la un eveniment al Societații Gebeleizis”. PRO TV. 2010. https://www.youtube.com/watch?v=pH5vpBTgn34. Accesat la 23 februarie 2017. 
  6. ^ Flacăra Neagră. http://www.flacaraneagra.ro. Accesat la 23 februarie 2017. 
  7. ^ Olteanu, Irina (21 ianuarie 2008). „Satanistii vor legalitate si in Romania”. Ziare.com. http://www.ziare.com/stiri/ancheta/satanistii-vor-legalitate-si-in-romania-219415. Accesat la 23 februarie 2017. 
  8. ^ Biserica Satanistă din România. http://www.bisericasatanista.org. Accesat la 23 februarie 2017. 
  9. ^ Site-ul Asociației Culturale "Mișcarea Neopăgânilor din România". http://asociatiamnr.business.site. Accesat la 23 februarie 2017. 
  10. ^ Munteanu, Teodora (25 ianuarie 2017). „Am vorbit cu românul care conduce un cult satanist și a fost și-n Consiliul Județean al Elevilor”. Vice România. https://www.vice.com/ro/article/mg9aeb/tanar-roman-din-cult-satanist. Accesat la 23 februarie 2017.