Woluwe-Saint-Lambert

50°50′N 4°25′E (Woluwe-Saint-Lambert) / 50.833°N 4.417°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Woluwe-Saint-Lambert
Sint-Lambrechts-Woluwe
—  Comună  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Woluwe-Saint-Lambert se află în Belgia
Woluwe-Saint-Lambert
Woluwe-Saint-Lambert
Woluwe-Saint-Lambert (Belgia)
Woluwe-Saint-Lambert în Belgia
Coordonate: 50°50′N 4°25′E ({{PAGENAME}}) / 50.833°N 4.417°E

ȚarăBelgia
RegiuneBruxelles Capitală
Numit dupăLambert of Maastricht[*][[Lambert of Maastricht (bishop of Maastricht)|​]]

Guvernare
 - PrimarOlivier Maingain[*][[Olivier Maingain (politician belgian)|​]] (DéFI[*][[DéFI (French speaking political party in Belgium)|​]], )

Suprafață[1]
 - Total7,22 km²

Populație (2008)
 - Total49.261 locuitori
 - Densitate6.823 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal1200
Prefix telefonic02

Prezență online
Sit oficial
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Woluwe-Saint-Lambert în Regiunea Bruxelles
Woluwe-Saint-Lambert în Regiunea Bruxelles
Woluwe-Saint-Lambert în Regiunea Bruxelles

Woluwe-Saint-Lambert în franceză sau Sint-Lambrechts-Woluwe în neerlandeză (ambele sunt denumiri oficiale) este una din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia. Este situată în partea de est a aglomerației Bruxelles, și se învecinează cu comunele Evere, Etterbeek, Schaerbeek și Woluwe-Saint-Pierre din Regiunea Capitalei și cu comunele Kraainem și Zaventem situate în Regiunea Flandra.

Cele două localități ce poartă numele Woluwe (cealaltă este Woluwe-Saint-Pierre), sunt consierate cartiere înstărite ale Bruxelles-ului, rivalizănd cu comuna Uccle. cele două comune își datorează numele râului Woluwe, a cărui vale le traversează. Pentru mult timp abandonat, actualmente valea râului este complet amenajată în promenadă ce leagă diversele parcuri și lacuri amenajate pe cursul acestuia. O altă promenadă urmărește traseul unei vechi căi ferate, ale cărei pasarele și poduri au fost transformate în pistă ciclabilă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima atestare a localității datează din secolul al XI-lea, când o serie de terenuri împădurite au fost defrișate pentru a face loc terenurilor agricole. Biserica construită aici a fost dedicată sfântului Lambert, un martir din secolul al VII-lea. Parohia depindea de clerul catedralei (capitulul) din Bruxelles. Teritoriul era parte a Ducatului de Brabant și era administrat conform cutumelor feudale.

Satul a avut foarte mult timp un aspect rural, care însă a atras numeroase familii înstârite încă din secolul al XVI-lea. Urbanizarea puternică a demarat doar în anii 1900 când au fost amenajate cartiere înstârite cu numeroase case caracteristice pentru perioada Belle Epoque, în stil Art Nouveau și Art Deco.

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Totale oppervlakte volgens het Kadasterregister, België, gewesten en provincies (în neerlandeză), Algemene Directie Statistiek[*][[Algemene Directie Statistiek (Belgium's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]]