Berchem-Sainte-Agathe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Berchem-Sainte-Agathe
Sint-Agatha-Berchem
—  Comună  —
Berchem-Sainte-Agathe
Berchem-Sainte-Agathe
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Berchem-Sainte-Agathe se află în Belgia
Berchem-Sainte-Agathe
Berchem-Sainte-Agathe
Berchem-Sainte-Agathe (Belgia)
Berchem-Sainte-Agathe în Belgia
Coordonate: Coordonate: 50°51′N 4°20′E / 50.850°N 4.333°E / 50.850; 4.33350°51′N 4°20′E / 50.850°N 4.333°E / 50.850; 4.333

Țară Belgia
Regiune Bruxelles Capitală

Guvernare
 - primar Joël Riguelle

Suprafață
 - Total 2,95 km²

Populație (2008)
 - Total 20976 locuitori
 - Densitate 7.111 loc./km²

Cod poștal 1082
Prefix telefonic 02

Prezență online
Sit oficial
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Berchem-Sainte-Agathe în Regiunea Bruxelles
Berchem-Sainte-Agathe în Regiunea Bruxelles

Berchem-Sainte-Agathe în franceză sau Sint-Agatha-Berchem în neerlandeză (ambele sunt denumiri oficiale) este una din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia. Este situată în partea de nord-vest a aglomerației Bruxelles, și se învecinează cu comunele Koekelberg, Ganshoren și Molenbeek-Saint-Jean din Regiunea Capitalei și cu comunele Asse și Dilbeek situate în Regiunea Flandra.

Până în 1954, comuna a aparținut de partea neerlandofonă a provinciei Brabant. Este o comună intermediară între comunele rezidențiale din Regiunea Capitalei și între regiunea agricolă din nord-vestul Brabantului Flamand, Pajottenland.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima atestare documentară datează din 1132, când este menționată o biserică la Berchem. Între secolele X și XI localitatea se dezvoltă și devine un cătun care a sfârșitul secolului XI are o parohie proprie. În secolul XV, satul este o zonă de extragere a pietrei de construcție și conține 5 sau 6 mari ferme. În perioada franceză satul este organizat ca o comună în cadrul departamentului Dyle iar în 1841, cătunul Koekelberg este desprins din cadrul acesteia și formează o nouă comună. În perioada interbelică orașul cunoaște o creștere demografică importantă datorită extinderii continue a aglomerației orașului Bruxelles. În 1927 este chiar locul de construcție al unuia dintre primele cartiere de locuințe sociale.

Personalități născute la Berchem[modificare | modificare sursă]