Baronul Haussmann

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Baronul Haussmann
Georges-Eugène Haussmann - BNF Gallica.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Paris, Primul Imperiu Francez Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[1][2][3][5] Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise[6][7] Modificați la Wikidata
Copii Valentine Haussmann[*][[Valentine Haussmann (politiciană franceză)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France (1794–1815, 1830–1958).svg Franța Modificați la Wikidata
Religieprotestantism[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
oficial[*]
arhitect
urbanist[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis Modificați la Wikidata
Q59854914 Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Senator al celui de al Doilea Imperiu Francez[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Préfet de la Seine[*][[Préfet de la Seine (former French official position (1800-1967))|​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Jean-Jacques Berger[*][[Jean-Jacques Berger (politician francez)|​]]
Succedat de Henri Chevreau[*][[Henri Chevreau (politician francez)|​]]
Prefecture advisor în préfecture de la Gironde[*][[préfecture de la Gironde (French prefecture)|​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Sub-prefect în Arondismentul Blaye Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Sub-prefect în Arondismentul Saint-Girons Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Sub-prefect în Arondismentul Yssingeaux Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Sub-prefect în Arondismentul Nérac Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
General secretary of prefecture of Vienne Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

PremiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*] (din )
Grand Cross of the Order of the Immaculate Conception of Vila Viçosa[*][[Grand Cross of the Order of the Immaculate Conception of Vila Viçosa |​]]
Commander of the Order of the Immaculate Conception of Vila Viçosa[*][[Commander of the Order of the Immaculate Conception of Vila Viçosa |​]]
Encomienda de Número de la Orden de Carlos III[*][[Encomienda de Número de la Orden de Carlos III (3rd class of the order of Charles III of Spain)|​]]
Partid politicBonapartism[*]
Alma materLiceul Henri IV[*]
lycée Condorcet[*][[lycée Condorcet (public school in Paris, France)|​]]
Conservatorul din Paris

Avenue de la Grande Armée, seen from the Arc de Triomphe, 2003.jpg
Bulevardul Grande Armée, unul dintre cele douăsprezece mari bulevarde ale lui Haussman, radiind din Arc de Triomphe.
La Défense și Grande Arche (cubul găurit) pot fi văzute la orizont.

Versiunea mare

Georges-Eugène, Baron Haussmann (n. 27 martie 1809 - d. 11 ianuarie 1891) a fost un planificator civic francez, al cărui nume este asociat cu reconstrucția Parisului. S-a născut în Paris, într-o familie protestantă, de origine germană din Alsacia.

A fost educat la Colegiul Henry al IV-lea, urmând să studieze Dreptul, luând în același timp lecții la Conservatorul din Paris, (a fost un bun muzician). A devenit sous-préfet în Nérac (1830) și a avansat repede în serviciul civil până ce a fost ales de Persigny prefect al departamentului Sena, învingându-l pe Jean Jacques Berger, care a ezitat să atragă asupra sa schemele imperiale pentru stabilirea Parisului. Haussmann va rămâne pe acest post până în 1870.

Însărcinat de Napoleon al III-lea pentru a crea un program de reformare arhitecturală în Paris, Haussmann a ridicat Bois de Boulogne și a realizat îmbunătățiri substanțiale în parcurile mici. Grădinile Palatului Luxembourg au fost tăiate pentru crearea unor noi străzi, iar Bulevardul Sebastopol, partea sudică a căruia este numită astăzi Bulevardul Saint Michel, a fost transferat într-un district foarte populat. În plus, câteva schimbări ale străzilor au creat "bulevarde" întinse, care astăzi au devenit micile străzi pariziene. Un nou sistem de pompare cu apă, un sistem gigantic de canalizare, noi poduri, Opera și alte clădiri publice, includerea districtelor periferice — acestea se aflau printre cele mai noi reușite ale prefectului, îndeplinite cu ajutorul unei gestionări înțelepte a fondurilor publice, care va fi inculpată de Jules Ferry în Les Comptes fantastiques de Haussmann, în 1867. (Un joc de cuvinte între contes, povești și istorisiri și comptes, conturi.)

Un împrumut de 250 milioane de franci francezi a fost încasat de orașul Paris în 1865 și un altul de 260 milioane în 1869. Aceste sume au reprezentat numai părți din schițele financiare ale lui Haussmann, ceea ce a dus la concedierea sa de către guvernul lui Émile Ollivier. După căderea celui de-al Doilea Imperiu Francez a petrecut un an în străinătate, dar a reintrat în viața publică în 1877, când a devenit un deputat bonapartist pentru Ajaccio.

Munca sa a distrus mare parte din orașul medieval. Se estimează că el a transformat 60% din clădirile Parisului. De precizat este faptul că el a redesenat Place de l'Étoile și a creat bulevarde lungi cu perspective spre monumente ca și Arc de Triomphe și Opera Garnier.

Strada Bisericii din Cluj (actuală Iuliu Maniu), construită după moda haussmanniană în timpul administrației austro-ungare. Carte poștală din anul 1911.

Haussmann a devenit senator în 1857, membru al Academiei de Arte Frumoase în 1867 și a primit marea cruce a Legiunii de Onoare în 1862. A murit în Paris și este înmormântat în Cimitirul Père-Lachaise. Numele său dăinuiește și astăzi în Bulevardul Haussmann. Ultimii ani ai săi i-a petrecut scriindu-și memoriile (Mémoires, 3 volume, 1890-1893).

După moda urbanistică haussmanniană s-au construit o serie de orașe europene. Bucureștiul, capitala României, precum și Clujul, au beneficiat de construcții bazate pe planurile pariziene ale lui Haussmann, respectiv Bulevardul Magheru din București și actuala stradă Iuliu Maniu din Cluj.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.senat.fr/senateur-2nd-empire/haussmann_georges_eugene0103e2.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Georges, Eugène Haussmann, base Sycomore, accesat în  
  4. ^ Georges Eugène Haussmann, Baza de date Léonore, accesat în  
  5. ^ Georges-Eugène Haussmann, SNAC, accesat în  
  6. ^ Le cimetière du Père-Lachaise, p. 189 
  7. ^ Deux siècles d'histoire au Père Lachaise[*][[Deux siècles d'histoire au Père Lachaise (2006 book by Paul Bauer)|​]], p. 408  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ http://www.publicroire.com/blog/un-jour-dans-l-histoire/20-janvier-1709-au-pere-la-chaise#.VBV9ZRYgT6K  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]