Woluwe-Saint-Pierre

50°49′N 4°27′E (Woluwe-Saint-Pierre) / 50.817°N 4.450°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Woluwe-Saint-Pierre
Sint-Pieters-Woluwe
—  Comună  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Woluwe-Saint-Pierre se află în Belgia
Woluwe-Saint-Pierre
Woluwe-Saint-Pierre
Woluwe-Saint-Pierre (Belgia)
Woluwe-Saint-Pierre în Belgia
Coordonate: 50°49′N 4°27′E ({{PAGENAME}}) / 50.817°N 4.450°E

ȚarăBelgia
RegiuneBruxelles Capitală

Guvernare
 - PrimarBenoît Cerexhe[*] (Centrul Democrat Umanist al Belgiei[*], )

Suprafață[1]
 - Total8,85 km²

Populație (2008)
 - Total38.651 locuitori
 - Densitate4.367 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal1150
Prefix telefonic02

Localități înfrățite
 - PecicaRomânia

Prezență online
Sit oficial
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Woluwe-Saint-Pierre în Regiunea Bruxelles
Woluwe-Saint-Pierre în Regiunea Bruxelles
Woluwe-Saint-Pierre în Regiunea Bruxelles

Woluwe-Saint-Pierre în franceză sau Sint-Pieters-Woluwe în neerlandeză (ambele sunt denumiri oficiale) este una din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia. Este situată în partea de est a aglomerației Bruxelles, și se învecinează cu comunele Auderghem, Etterbeek și Woluwe-Saint-Lambert din Regiunea Capitalei și cu comunele Kraainem și Tervuren situate în Regiunea Flandra.

Cele două localități ce poartă numele Woluwe (cealaltă este Woluwe-Saint-Lambert), sunt consierate cartiere înstărite ale Bruxelles-ului, rivalizănd cu comuna Uccle. cele două comune își datorează numele râului Woluwe, a cărui vale le traversează.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primăria

Locuitatea este menționată prima dată în anul 1117, sub forma unui cătun dependent de abația Park de lângă Louvain. În secolul al XVI-lea în perioada contrareformei, războaiele și foametea ce a urmat au avut un impact puternic asupra populației. La începutul secolului al XVII-lea satul a regăsit prosperitatea odată cu construcția drumului dintre Bruxelles și Tervuren.

Perioada Revoluției Franceze a fost una nefastă, în care drepturile religioase au fost înlăturate iar campaniile militare repetate au generat foamete repetată. În 1819 comuna devine autonomă, dar până în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea ea are un aspect rural pronunțat. Dupa Primul Război Mondial numeroase zone rezidențiale înstărite sunt construite, iar după cel de al Doilea Război Mondial comuna a devenit integral urbanizată. Activitățile predominant agricole tradiționale au fost actualmente în integralitate înlocuite de activități comerciale și de servicii.

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Totale oppervlakte volgens het Kadasterregister, België, gewesten en provincies (în neerlandeză),Algemene Directie Statistiek[*][[Algemene Directie Statistiek (Belgium's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]]