Industria armamentului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Război

Ramses II at Kadesh.jpgDavid - Napoleon crossing the Alps - Malmaison1.jpgM1A1 abrams front.jpg

Istorie militarăPortal:Război   v  d  m 
Muncitorii asambleazăBrowning-Inglis Hi-Power⁠(d) pistoale la John Inglis⁠(d) uzina de muniție, Canada, Aprilie 1944

Industria de armament, cunoscută și sub numele de comerțul de arme, este o ramură a industriei globale care produce și vinde arme și tehnologie militară. Este alcătuită dintr-o industrie comercială implicată în cercetarea și dezvoltarea, ingineriea, producția și întreținerea a materialelor, echipamentelor și instalațiilor militare . Companiile producătoare de arme, denumite și traficanți de arme sau industria militară, produc arme pentru forțele armate ale statelor și pentru civili. Departamentele guvernamentale operează, de asemenea, în industria armelor, producând, cumpărând și vânzând arme, muniții și alte articole militare. Un arsenal este un loc în care armele și munițiile - indiferent dacă sunt proprietate privată sau publică - sunt fabricate, întreținute și reparate, depozitate sau eliberate, în orice combinație. Produsele industriei armelor includ arme, muniții, platforme de arme, comunicații militare și alte electronice și multe altele. Industria armelor oferă și alt sprijin logistic și operațional.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a estimat cheltuielile militare La data de 2018 la 1822 miliarde dolari[1]. Aceasta a reprezentat un declin relativ față de 1990, când cheltuielile militare reprezentau 4% din PIB -ul mondial. O parte din bani se duc la achiziționarea de hardware și servicii militare din industria militară. Vânzările combinate de arme ale celor mai mari 100 de companii producătoare de arme și companii de servicii militare (cu excepția Chinei) au totalizat 420 de miliarde de dolari în 2018, potrivit SIPRI. [2] Aceasta a fost cu 4,6% mai mare decât vânzările din 2017 și marchează al patrulea an consecutiv de creștere în Top 100 de vânzări de arme. În 2004, peste 30 de miliarde de dolari au fost cheltuiți în comerțul internațional cu arme (o cifră care exclude vânzările interne de arme[3]. Potrivit institutului, volumul transferurilor internaționale de arme majore în 2014-2018 a fost cu 7,8% mai mare decât în 2009-2013 și cu 23% mai mare decât în 2004-2008. Cei mai mari cinci exportatori în 2014-2018 au fost Statele Unite, Rusia, Franța, Germania și China, în timp ce cei mai mari cinci importatori au fost Arabia Saudită, India, Egipt, Australia și Algeria. [4]

Multe țări industrializate au o industrie internă a armelor pentru a-și furniza propriile forțe militare. Unele țări au, de asemenea, un comerț intern substanțial, legal sau ilegal, cu arme pentru utilizare de către propriii cetățeni, în primul rând în scop de autoapărare, vânătoare sau sport. Comerțul ilegal de arme de calibru mic are loc în multe țări și regiuni afectate de instabilitatea politică. Small Arms Survey estimează că în întreaga lume circulă 875 de milioane de arme de calibru mic, produse de peste 1.000 de companii din aproape 100 de țări. [5]

Guvernele încheie contracte pentru aprovizionarea armatei țării lor; astfel de contracte de armament pot deveni de o importanță politică considerabilă. Legătura dintre politică și comerțul cu arme poate duce la dezvoltarea la ceea ce președintele american Dwight D. Eisenhower a descris în 1961 drept un complex militar-industrial, unde forțele armate, comerțul și politica devin strâns legate, în mod similar cu apărarea multilaterală europeană. Diverse corporații, unele publice, altele private, licitează pentru aceste contracte, care valorează adesea multe miliarde de dolari. Uneori, ca și în cazul contractului pentru Joint Strike Fighter internațional, are loc un proces de licitație competitivă, cu decizia luată pe meritul proiectelor prezentate de companiile implicate. Alteori, nu are loc nicio licitație sau competiție.

Camion Unimog la Târgul Internațional al Industriei de Apărare (IDEF) în 2007

Istorie[modificare | modificare sursă]

Vopsirea proiectilelor într-o fabrică de încarcare a muniției în timpul Primului Război Mondial .

În timpul perioadei moderne timpurii, Anglia, Franța, Țările de Jos și unele state din Germania au devenit independente în producția de arme, cu răspândirea și migrarea muncitorilor calificați în țări mai periferice, cum ar fi Portugalia și Rusia.

Industria modernă a armelor a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca un produs al creării și extinderii primelor mari companii militaro-industriale .Deoarece țările mai mici (și chiar și țările recent industrializate, precum Rusia și Japonia) nu mai puteau produce echipamente militare de ultimă generație cu resursele și capacitățile lor interne, au început să contracteze din ce în ce mai mult fabricarea de echipamente militare , cum ar fi nave de luptă, piese de artilerie și puști firme străine.

În 1854, guvernul britanic a atribuit un contract companiei Elswick Ordnance pentru furnizarea ultimelor sale piese de artilerie cu încărcare prin culată. Acest lucru a galvanizat sectorul privat în producția de arme, surplusul fiind din ce în ce mai mult exportat în străinătate. Armstrong a devenit unul dintre primii comercianți internaționali de arme, vânzând sistemele sale de armament unor guverne din întreaga lume, din Brazilia până în Japonia[6]. În 1884, a deschis un șantier naval la Elswick pentru a se specializa în producția de nave de război. La acea vreme, era o singură fabrică din lume care putea construi un cuirasat și să-l înarmeze complet[7]. Fabrica producea nave de război pentru multe marine, inclusiv pentru Marina Imperială Japoneză. Mai multe crucișătoare Armstrong au jucat un rol important în înfrângerea flotei ruse în bătălia de la Tsushima din 1905.

În Războiul Civil American din 1861 , nordul a avut un avantaj mai mic, dar cognoscibil față de Sud, în capacitatea sa de a produce (în număr relativ mic) puști cu încărcare pe culată pentru a fi utilizate împotriva muschetelor cu încărcare prin țeavă, care erau aproape singura varietate folosită de Sud. În acest mod s-a început tranziția către arme mecanizate produse industrial, cum ar fi mitraliera Gatling[8].

Această inovație industrială în industria de apărare a fost adoptată de Prusia în 1866 și 1870–71 în înfrângerea Austriei și, respectiv, a Franței. Până atunci, mitraliera începuse să intre în armate. Primul exemplu al eficacității sale a fost în 1899 în timpul războiului boer și în 1905 în timpul războiului ruso-japonez. Cu toate acestea, Germania a fost un lider în inovarea armelor și a folosit această inovație aproape învingând aliații din Primul Război Mondial.

În 1885, Franța a decis să valorifice această formă de comerț ca fiind din ce în ce mai profitabilă, astfel încât și-a abrogat interdicția privind exporturile de arme. Cadrul de reglementare pentru perioada de până la Primul Război Mondial a fost caracterizat de o politică de laissez-faire care a obstrucționat puțin exporturile de arme. Din cauza măcelului din Primul Război Mondial, comercianții de arme au început să fie priviți în mod josnic  ca "negustori ai morții" și au fost acuzați că au instigat și perpetuat războiul pentru a-și maximiza profiturile din vânzarea de arme. O anchetă privind aceste acuzații în Marea Britanie nu a reușit să găsească dovezi pe care să le susțină. Cu toate acestea, schimbarea radicală a atitudinii față de război în general a însemnat că guvernele au început să controleze și să reglementeze ele  comerțul.

Stive de obuze în fabrica de umplere a obuzelor în timpul Primului Război Mondial

Volumul comerțului cu arme a crescut foarte mult în secolul al XX-lea și a început să fie folosit ca instrument politic, în special în timpul Războiului Rece, în care Statele Unite și URSS au furnizat arme reprezentanților lor din întreaga lume, în special țărilor din lumea a treia ( vezi Doctrina Nixon )[9].

Sectoare[modificare | modificare sursă]

Seria de arme AK a fost produsă în număr mai mare decât orice altă armă de foc și a fost folosită în conflicte din întreaga lume.

Arme terestre[modificare | modificare sursă]

Această categorie include totul, de la arme ușoare până la artilerie grea, iar majoritatea producătorilor sunt mici. Multe sunt situate în țările în curs de dezvoltare. Comerțul internațional cu arme de mână, mitraliere, tancuri, vehicule blindate de transport de trupe și alte arme ieftine, este substanțial. Există relativ puțină reglementare la nivel internațional și, în consecință, multe arme cad în mâinile crimei organizate, forțelor rebele, teroriștilor sau regimurilor sub sancțiuni[10].

Arme de calibru mic[modificare | modificare sursă]

Campania pentru verificarea armelor, fondată de Amnesty International, Oxfam și Rețeaua internațională de acțiune pentru armele de calibru mic, a estimat în 2003 că există peste 639 de milioane de arme de calibru mic în circulație și că peste 1135 de companii cu sediul în peste 98 de țări produc arme de calibru mic, precum și diverse componente și muniții ale acestora[11].

Sisteme aerospațiale[modificare | modificare sursă]

British Mark V Tank
Tancul britanic Mark V

Cuprinzând aeronave militare (atât aviația terestră, cât și cea navală ), rachetele convenționale și sateliții militari, acesta este sectorul cel mai avansat din punct de vedere tehnologic al pieței. Este, de asemenea, cel mai puțin competitiv din punct de vedere economic, cu o mână de companii care domină întreaga piață.. Clienții de top și producătorii importanți sunt practic toți localizați în lumea occidentală și în Rusia, cu Statele Unite pe primul loc. Printre firmele aerospațiale proeminente se numără Rolls Royce, Hindustan Aeronautics Limited, BAE Systems, Saab AB, Dassault Aviation, Sukhoi, Mikoyan, EADS, Leonardo, Thales Group, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon Technologies și Boeing . Există, de asemenea, câteva consorții multinaționale implicate în principal în producția de avioane de luptă, cum ar fi Eurofighter . Cel mai mare contract militar din istorie, semnat în octombrie 2001, a implicat dezvoltarea Joint Strike Fighter.

Sisteme navale[modificare | modificare sursă]

Unele dintre marile puteri ale lumii mențin forțe navale substanțiale pentru a oferi o prezență globală, cele mai mari națiuni deținând portavioane, submarine nucleare și sisteme avansate de apărare antiaeriană . Marea majoritate a navelor militare sunt propulsate convențional, dar unele sunt propulsate cu energie nucleară . Există, de asemenea, o mare piață globală a navelor navale second-hand, în general achiziționate de țările în curs de dezvoltare de la guvernele occidentale [10].

Industria securității cibernetice[modificare | modificare sursă]

Industria securității cibernetice a devenit cea mai importantă industrie de apărare deoarece atacurile cibernetice sunt considerate ca fiind una dintre cele mai mari probleme din următorii zece ani, așa cum a fost menționat în cadrul evaluării NATO din 2013. Prin urmare, în industria securității cibernetice au fost făcute investiții mari pentru a se produce noi programe software ce au rolul de a facilita tranziția către stocarea în format digital. Pentru industria militară e important ca sistemele utilizate pentru recunoaștere, supraveghere și culegere de informații să fie securizate.

Cu toate acestea, atacurile cibernetice și criminalii digitali au devenit o mare problemă. Tehnici precum Dynamic Trojan Horse Network (DTHN), Internet Worm,, Zero-Day Attack și Stealth Bot. Ca urmare, industria securității cibernetice a fost nevoită să îmbunătățească tehnologiile de apărare pentru a elimina vulnerabilitatile utilizându-se de sisteme precum SIM (Security of Information), firewall-urile de generație următoare (NGFW) și tehnicile DDoS .

Pe măsură ce amenințarea la adresa computerelor devine din ce în ce mai proeminentă, nevoia de protecție cibernetică va crește, ceea ce va duce la dezvoltarea industriei securității cibernetice. Se preconizează că industria va fi dominată de agențiile de apărare și securitate internă. Acestea vor reprezenta 40% din industrie. [12]

Transferuri internaționale de arme[modificare | modificare sursă]

Potrivit institutului de cercetare SIPRI,volumul transferurilor internaționale de arme majore din anii 2010-2014 a fost cu 16% mai mare decât în perioada 2005-2009. Între anii 2010-2014,cei mai mari cinci exportatori de arme au fost Statele Unite, Rusia, China, Germania și Franța. În aceeași perioada, cei mai mari cinci importatori de arme au fost India, Arabia Saudită, China, Emiratele Arabe Unite și Pakistan. În comparație cu anii 2009-2013, fluxul de arme către Orientul Mijlociu a crescut cu 87% în perioada 2014-2018. De asemenea, fluxurile către toate celelalte regiuni (Africa, America, Asia și Oceania și Europa) a scăzut. [13]

SIPRI a identificat 67 de țări ca fiind exportatoare de arme importante în perioada 2014-2018. Primii 5 exportatori din această perioadă au fost responsabili pentru 75 % din numărul total de exporturi. Compoziția celor mai mari cinci exportatori de arme s-a schimbat în perioada 2014-2018 și a rămas neschimbată între anii 2009-2013 deși exporturile lor totale combinate de arme au fost cu 10 % mai mari. În 2014-2018 se pot observa creșteri semnificative ale exporturilor de arme în SUA, Franța și Germania, în timp ce exporturile chinezești au crescut marginal iar cele rusești au scăzut.[13]

Între 2014 și 2018, 155 de țări (aproximativ 75% din totalul țărilor) au importat arme iar primii 5 destinatari au reprezentat 33% din totalul importurilor de arme din perioada respectivă. Primii cinci importatori de arme (Arabia Saudită, India, Egipt, Australia și Algeria) au reprezentat 35% din totalul importurilor de arme din perioada 2014-2018. Dintre aceștia, Arabia Saudită și India s-au aflat printre primii cinci importatori atât în anii 2009-2013, cât și în 2014-2018

[13]Între 2014 și 2018, volumul celor mai mari transferuri internaționale de arme a crescut cu 7,8% față de anii 2009-2013. Tot în aceeași perioada, s-a observat o creștere cu 23% mai mare față de anii 2004-2008. Cel mai mare importator de arme a fost Arabia Saudită, care a importat arme în principal din Statele Unite, Regatul Unit și Franța. În perioadele 2009-2013 și 2014-2018, fluxul de arme către Orientul Mijlociu a crescut cu 87%. Primii cinci importatori (incluzând de asemenea, India, Egipt, Australia și Algeria) au primit 35% din totalul importurilor de arme, în anii 2014-2018. De asemenea, cei mai mari exportatori au fost Statele Unite, Rusia, Franța, Germania și China.

Invazia rusă a Ucrainei din 2022 a schimbat capacitatea membrilor Fundației Naționale de Tir Sportiv de a obține o licență de export de la o lună la doar patru zile. [14] Acest lucru s-a datorat Departamentului de Comerț al Statelor Unite și agențiilor asociate cu ITAR care au accelerat transporturile de arme către Ucraina. [15] În plus, timpul necesar obținerii unui permis de cumpărare a unei arme de foc în Ucraina a scăzut și el de la câteva luni la câteva zile. [16]

Cei mai mari exportatori de arme din lume[modificare | modificare sursă]

Cifrele sunt valorile indicatorilor de tendință (TIV) ale SIPRI exprimate în milioane. Este posibil ca aceste cifre să nu reprezinte fluxurile financiare reale deoarece prețurile pentru armele de bază pot ajunge la zero în cazul ajutorului militar.Următoarele sunt estimări de la Stockholm International Peace Research Institute . [17]

Clasament

(2020)

Furnizor Arme Exportate(în milioane de TIV)
1 Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 9.372
2 Rusia Rusia 3.203
3 Franţa Franța</img>Franţa Franța 1.995
4 Germania Germania</img>Germania Germania 1.232
5 Spania Spania</img>Spania Spania 1.201
6 Coreea de Sud Coreea de Sud</img>Coreea de Sud Coreea de Sud 827
7 Italia Italia</img>Italia Italia 806
8 uChina China</img>uChina China 760
9 Țările de Jos Țările de Jos</img>Țările de Jos Țările de Jos 488
10 Regatul Unit Regatul Unit</img>Regatul Unit Regatul Unit 429
Sgraffito la fabrica de arme Lambert Sevart, din Liege (Belgia) (începutul secolului XX).


În general, exporturile de arme au crescut cu aproximativ 6% în ultimii 5 ani în comparație cu perioada 2010-2014 și au crescut cu 20% din 2005-2009. [18]

Să rețineți că clasamentele pentru exportatorii care se afla la mai puțin de un miliard sunt puțin semnificative, deoarece pot fi influențate de contracte individuale. O imagine mult mai clară a volumului exporturilor, lipsită de fluctuații anuale, este reprezentată de mediile mobile pe 5 ani.

Pe lângă SIPRI, există alte surse care furnizează date privind transferurile internaționale de arme. Printre acestea se numără rapoartele naționale ale guvernelor privind exporturile de arme, registrul ONU privind armele convenționale și o publicație anuală a Serviciului de Cercetare al Congresului SUA care include date despre exporturile de arme către țările în curs de dezvoltare, astfel cum sunt compilate de agențiile de informații americane . Datorită metodologiilor și definițiilor diferite utilizate, surse diferite oferă adesea date semnificativ diferite.

Cel mai mare exportator de arme postbelice din lume[modificare | modificare sursă]

Ponderea vânzărilor de arme pe țară în 2013. Sursa este furnizată de SIPRI . [19]

SIPRI utilizează "valori indicatoare de tendință" (EN: "trend-indicator values" / "TIV"). Acestea se bazează pe costurile unitare de producție cunoscute ale armelor și reprezintă mai degrabă transferul de resurse militare, si nu valoarea financiară a transferului. [20] [21]

Clasament

(1950-2019)

Furnizor Arme Exportate(calculate în miliarde de TIV)
1 Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 692.123
2 Rusia Rusia* 598.375
3 Regatul Unit Regatul Unit 143.205
4 Franţa Franța 125.932
5 Germania Germania 87.431
6 uChina China 56.160
7 Italia Italia 33.296
8 Cehia Cehia 31.291
9 Țările de Jos Țările de Jos 24.543
10 Israel Israel 17.643

* Uniunea Sovietică până în 1991

Cei mai mari importatori de arme din lume[modificare | modificare sursă]

Unitățile sunt calculate folosind valorile indicatoare de tendință, exprimate în milioane de dolari americani, conform prețurilor USD din anii 1990. Este posibil ca aceste cifre să nu reprezinte fluxuri financiare reale, deoarece prețurile pentru armele aferente pot fi si zero în cazul ajutorului militar. [20]
Clasament

(2020)

Destinatar Arme Imp(în milioane de TIV)
1 India India 2.799
2 Arabia Saudită Arabia Saudită 2.466
3 Australia Australia 1.658
4 Coreea de Sud Coreea de Sud 1.317
5 Egipt Egipt 1.311
6 uChina China 811
7 Qatar Qatar 783
8 Regatul Unit Regatul Unit 764
9 Pakistan Pakistan 759
10 Japonia Japonia 724

Clasamentul importurilor de arme fluctuează puternic în funcție de intrarea și ieșirea țărilor din războaie. Datele privind exporturile tind să fie mai puțin volatile, deoarece exportatorii tind să fie mai avansați din punct de vedere tehnologic și să aibă fluxuri de producție stabile. Mediile mobile pe 5 ani prezintă o imagine mult mai precisă a volumului importurilor, fără fluctuații anuale.

Lista producătorilor majori de arme[modificare | modificare sursă]

Aceasta este o listă a celor mai mari producători de arme din lume și a altor companii de servicii militare care profită cel mai mult din economia de război, originea acestora este preentata de asemenea, in tabelul de mai jos. Informațiile se bazează pe o listă publicată de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm pentru anul 2020. [22] In aceasta lista cifrele sunt exprimate în miliarde de dolari americani .

Clasament Numele companiei Venituri din Apărare(miliarde USD)
% din Venitul Totalde la Apărare
1 Statele Unite ale Americii Lockheed Martin 53.2 89%
2 Statele Unite ale Americii Boeing 33.5 44%
3 Statele Unite ale Americii Northrop Grumman 29.2 86%
4 Statele Unite ale Americii Tehnologii Raytheon 25.3 87%
5 Statele Unite ale Americii Dinamica generală 24.5 62%
6 Republica Populară Chineză Corporația chineză a industriei aviatice 22.4 34%
7 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord BAE Systems 22.2 95%
8 Republica Populară Chineză Grupul de tehnologie electronică din China 15.0 46%
9 Republica Populară Chineză Norinco⁠(d) 14.5 22%
10 Statele Unite ale Americii L3Harris Technologies⁠(d) 13.9 77%
11 Statele Unite ale Americii United Technologies (din aprilie 2020 Raytheon Technologies ) 13.1 17%
12 Italia Leonardo SpA 11.1 72%
13 Uniunea Europeană Airbus 11.0 14%
14 Franța Grupul Thales 9.4 46%
15 Rusia Almaz-Antey⁠(d) 9.4 98%

Controlul armelor[modificare | modificare sursă]

Controlul armelor se referă la restricțiile internaționale privind dezvoltarea, producția, stocarea, proliferarea și utilizarea armelor de calibru mic, a armelor convenționale și a armelor de distrugere în masă . [23] De obicei, se exercită prin utilizarea diplomației, care încearcă să convingă guvernele să accepte astfel de limitări prin acorduri și tratate, deși poate fi, de asemenea, forțată asupra guvernelor fără consimțământ.

Tratate internaționale notabile de control al armelor[modificare | modificare sursă]

Vânzările globale de arme din 1950 până în 2006
 • Protocolul de la Geneva privind armele chimice și biologice, 1925
 • Tratatul privind spațiul cosmic, semnat și intrat în vigoare în 1967
 • Convenția privind armele biologice, semnată în 1972, a intrat în vigoare în 1975
 • Regimul de control al tehnologiei rachetelor (MTCR), 1987
 • Convenția privind armele chimice, semnată în 1993, a intrat în vigoare în 1997
 • Tratatul de la Ottawa privind minele terestre antipersonal, semnat în 1997, a intrat în vigoare în 1999
 • Noul tratat START, semnat de Rusia și Statele Unite în aprilie 2010, a intrat în vigoare în februarie 2011
 • Tratatul privind comerțul cu arme, încheiat în 2013, a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. [24]

Vezi si[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Wezeman, Siemon T. (aprilie 2019). „Trends in World Military Expenditure, 2018”. Accesat în . 
 2. ^ Fleurant, Aude; Kuimova, Alexandra; Silva, Diego Lopes da; Tian, Nan; Wezeman, Pieter D.; Wezeman, Siemon T. (). „The SIPRI Top 100 Arms-producing and Military Services Companies, 2018”. Accesat în . 
 3. ^ „Arms trade key statistics”. BBC News. . Accesat în . 
 4. ^ Wezeman, Pieter D.; Fleurant, Aude; Kuimova, Alexandra; Tian, Nan; Wezeman, Siemon T. (). „Trends in International Arms Transfers, 2018”. Accesat în . 
 5. ^ „Small Arms Survey — Weapons and Markets- 875m small arms worldwide, value of authorized trade is more than $8.5b”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „William Armstrong | About the Man”. williamarmstrong.info. 
 7. ^ Dougan, David (). The Great Gun-Maker: The Story of Lord Armstrong. Sandhill Press Ltd. ISBN 0-946098-23-9. 
 8. ^ „Defense Industries - Military History - Oxford Bibliographies - obo”. www.oxfordbibliographies.com. Accesat în . 
 9. ^ Stohl, Rachel; Grillot, Suzette (). The International Arms Trade. Wiley Press. ISBN 9780745654188. Accesat în . 
 10. ^ a b „International Defense Industry”. Arhivat din original la . Accesat în . . www.fpa.org
 11. ^ Debbie Hillier; Brian Wood (). „Shattered Lives – the case for tough international arms control” (PDF). Control Arms Campaign. p. 19. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 12. ^ „Cyber security for the defence industry | Cyber Security Review”. www.cybersecurity-review.com. . Accesat în . 
 13. ^ a b c Fleurant, Aude; Wezeman, Pieter D.; Wezeman, Siemon T.; Tian, Nan; Kuimova, Alexandra (martie 2019). „TRENDS IN INTERNATIONAL ARMS TRANSFERS, 2018” (PDF). sipri.org. Accesat în . 
 14. ^ „American gunmakers ramp up efforts to help Ukrainians fight back against Putin – Fortune”. 
 15. ^ „U.S. Gunmakers' efforts to get weapons to Ukraine often stifled by red tape”. Newsweek. . 
 16. ^ Marshall, Andrew R. c. (martie 2022). „Ukrainians rush to buy rifles, shotguns as police relax rules”. Reuters. 
 17. ^ „SIPRI Arms Transfers Database”. sipri.org. Accesat în . 
 18. ^ „The 5 major arms exporters in the world”. International Insider (în engleză). . Accesat în . 
 19. ^ Wezeman, Pieter D. (). „Arms production”. SIPRI. Accesat în . 
 20. ^ a b „SIPRI Arms Transfers Database | SIPRI”. www.sipri.org. 
 21. ^ Live, Nigeria News. „World's Top 5 Weapon Exporters -Nigeria News Live”. www.newsliveng.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ „Mapping the International presence of the World's Largest Arms Companies” (PDF). Stockholm International Peace Research Institute. decembrie 2020. Accesat în . 
 23. ^ Barry Kolodkin. „What Is Arms Control?” (Article). About.com, US Foreign Policy. The New York Times Company. Accesat în . 
 24. ^ Delgado, Andrea (). „Explainer: what is the Arms Trade Treaty?”. The Conversation. Accesat în . 

Format:Weapons