Lista bătăliilor antice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Război

Ramses II at Kadesh.jpgDavid - Napoleon crossing the Alps - Malmaison1.jpgM1A1 abrams front.jpg

Istorie militarăPortal:Război   v  d  m 

În această listă sunt enumerate bătăliile care au avut loc în antichitate.

Cronologie[modificare | modificare sursă]

1500 î.Hr.-500 î.Hr.[modificare | modificare sursă]

Anul Locul bătăliei Rezumatul bătăliei
1469 î.Hr. Megiddo Forțele Egiptene, conduse de Thutmose III pun pe fuga forțele canaanite conduse de Regele Cades.
1274 î.Hr. Kadesh Bătălia de la Kadesh (de asemenea, Qadesh) a avut loc între forțele Imperiului egiptean sub Ramses al II-lea și Imperiul Hitit condus de Muwatalli al II-lea în orașul de Kadesh pe râul Orontes, pe teritoriul actual al Siriei. Lupta este, în general, datată la 1274 î.Hr., și este prima, din punct de vedere istoric, căreia i se cunoaște desfășurarea tactică. Acesta a fost, probabil, bătălia cu cele mai multe care de luptă, implicând probabil 5.000-6.000 de care. Lupta se încheie cu o remiză.
1269 î.Hr. Dapur Forțele egiptene conduse de Ramses asediază cetatea Dapur
1184 î.Hr. Troia Cetatea Troiei este distrusă după 10 ani de război
c. 1100 î.Hr. Muntele Gilboa Forțele israeliene conduse de regele Saul luptă împotriva filistenilor. Saul și fiul său Ionathan sunt uciși
1046 î.Hr. Muye Forțele Dinastiei Zhou înving forțele Dinastiei Shang
925 î.Hr. Lacurile Mari Shoshenq I al Egiptului surprinde incursiunea beduinilor pe plaja Lacurilor Mari
925 î.Hr. Jefuirea Ierusalimului Egiptenii capturează și jefuiesc Ierusalimul
853 î.Hr. Karkar Shalmaneser III înfruntă o alianță militară formată din regele Damascului, Tyr și Liban
736 î.Hr. Messenia
722 î.Hr. Samaria
733 î.Hr. Gezer Tiglath-Pilesser III preia Gezer
707 î.Hr. Ruge Huan de Zhou este învins de generalul Zheng, Zhu Dan când a lansat o campanie împotriva regatului Zheng
693 î.Hr. Raul Diyala Sennacherib îi învinge pe Elamiti în sudul Iranului, conduși de Mushezib-Marduk
691 î.Hr. Halule Sennacherib luptă cu forțele rebele, compuse din babilonieni, caldeeni, elamiți și arameni și triburile Zagros, rezultatul bătăliei este indecis, însă asirienii au mari pierderi
685 î.Hr. Deres Aristomenes de Messenia luptă cu Sparta
682 î.Hr. Great Foss Aristomenes, Androcles, Fidas și Aristocrates II în alianță cu Messenia și Arcadia sunt învinși decisiv de spartani
669 î.Hr. Hysiae Argivii îi înving pe Lacedaeomnienii
652 î.Hr. Ulai Asirienii îi înving pe elamiți
647 î.Hr. Susa Assurbanipal preia Susa de la regele Teuman de Elam
635 î.Hr. Ashdod Faraonul Psamtik I din Egipt preia Ashdod de la asirieni după 29 ani de asediu
632 î.Hr. Chengpu Ducele Wen de Jin îl învinge pe comandantul Chu Ziyu în cea mai mare bătălie din Perioada Primăverii și Toamnei
616 î.Hr. Arrapha Babilonienii conduși de Nabopolassar îi înving pe asirieni
614 î.Hr. Assur Nabopolassar al Babilonului și Cyaxares al mezilor capturează și distrug capitala asiriană
612 î.Hr. Ninive Mezii și sciții jefuiesc orașul asirian Ninive
609 î.Hr. Megiddo Faraonul Necho II îl învinge și îl ucide pe regele Regatului Iuda, Josiah
608 î.Hr. Harran Nabopolassar preia orașul asirian Harran
605 î.Hr. Carchemish Regele Babilonului, Nebuchadrezzar II, îl învinge pe faraonul Necho II
605 i.hr. Hama După bătălie, Nabucodonosor impune regele-marioneta la conducerea Ierusalimului, pe Jehoiakim.
597 î.Hr. - 587 î.Hr. Ierusalim Babilonienii asediază și distrug orașul și Marele Templu. Evreii sunt luați în captivitate.
597 î.Hr Bătălia de la Bi ( chineză : 邲之战 ; : BI Zhi Zhan ) A fost purtată în 597 î.Hr. , între statele Chǔ și Jin.
589 î.Hr Bătălia de la An ( chineza : 鞍之战 : un Zhi Zhan ) a avut loc în perioada de primăvară și toamnă, în 589 î.Hr., la Hua Hill, în zona orașului de astăzi, Jinan, Shandong dintre statele Qi și Jin. Acesta s-a încheiat cu o victorie pentru statul Jin și în cele din urmă a dus la o alianță între cele două state.
585 î.Hr Halys Bătălia de la Halys, de asemenea, cunoscută sub numele de Bătălia Eclipsei, a avut loc lângă râul Halys (acum Kızılırmak, în Turcia), la 28 mai, 585 î.Hr. dintre mezi și lidieni. Era bătălia finală a unui război de cinci ani între Alyattes al II-lea al Lidiei și Cyaxares ale Mezilor. Conform scrierilor lui Herodot, lupta s-a încheiat brusc din cauza unei eclipse totale de soare, eclipsă care a fost percepută ca un semn, care indică faptul că zeii au vrut ca lupta să se oprească.

Un armistițiu a fost încheiat în grabă. Ca parte a termenilor acordului, Aryenis, fiica lui Alyattes, a fost căsătorită cu fiul lui Cyaxares, Astyages, iar bazinele Halys au fost declarate ca zona de frontieră dintre cele două națiuni rivale.

575 î.Hr. Yanling Bătălia de Yanling ( chineză : 鄢陵之战 ) a fost purtat în 575 î.Hr. între statele Chu și Jin la Yanling în perioada de primăvară și de toamnă din China antică
551 î.Hr. Frontieră persana Bătălia de la frontiera persană a fost dintre forțele mezilor și forțele perșilor. Deși nu este o victorie decisivă pentru Persia, ea a semnalat diminuarea puterii mezilor în sud-vestul Asiei. Acesta a fost prima luptă a lui Cambyses I și prima în care a luptat cu fiul său, Cyrus cel Mare. Prima bătălie importantă, care a durat două zile, a fost o încercare de a aduce libertatea Persiei. De asemenea, i-a determinat pe persi să se ​​retragă spre sud.
547 î.Hr. Pteria Bătălia de la Pteria ( greacă : Πτερία ) în, persane forțele lui Cyrus cel Mare a luptat cu forțele lidiene conduse de Cresus, forțându-l pe Cresus să se retragă înapoi spre vest, în regatul său.
547 î.Hr. Thymbra Bătălia de Thymbra a fost bătălia decisivă în războiul dintre Cresus al Imperiului Lydiei împotriva lui Cyrus cel Mare, în primele luni ale anului 547 î.Hr.. Cyrus, care l-a urmărit pe Cresus în Lydia s-a întâlnit cu resturile armatei parțial desființată de Cresus, în bătălia de pe Câmpia de Nord din Sardes. Chiar dacă armata Cresus a fost consolidată cu mulți soldați noi, este complet învins de Cyrus, în ciuda inferiorității numerice. Acest lucru s-a dovedit decisiv, iar după 14 zile de la Asediul din Sardes, regele a fost înlăturat, iar Lydia a fost cucerită de către perși.
546 î.Hr. Xanthos
540 î.Hr. Alalia
539 î.Hr. Babilon În 539 î.Hr. Cirus a invadat Babilonia. O bătălie a avut loc la Opis, în luna iunie, unde babilonienii au fost învinși, și imediat după aceea cetatea Sippar s-a predat invadatorilor
525 î.Hr. Pelusium Batalia de la Pelusium a fost prima bătălie majoră între Imperiul ahemenid și Egipt. Această bătălie decisivă a transferat tronul faraonilor la Cambyses al II-lea al Persiei , regele perșilor. Acesta a luptat lângă Pelusium în 525 î.Hr. Bătălia a fost precedată și urmată de asedii la Gaza, și Memphis .Conform lui Herodot,persii au adus pisici (animale sacre pentru egipteni) în prima linie ,iar arcașii egipteni n-au îndrăznit să tragă vreo săgeata.
509 î.Hr.-508 î.Hr. Roma Potrivit mitului fondator roman așa cum a fost retransmise de către Titus Livius, etruscii, conduși de regele Mezentius aliat cu regele Turnus din Rutuli, a atacat pe latinii și pe troienii exilați, conduși de Latinus și respectiv, Aeneas. Latinii și troienii au fost victorioși, deși Aeneas a fost ucis în luptă. Pacea a fost încheiată stabilindu-se ca râul Tibru să fie granița comună dintre etrusci și latini

500 î.Hr.-1 î.Hr.[modificare | modificare sursă]

Anul Locul bătăliei Rezumatul bătăliei
498 î.Hr. Efes Victoria persană asupra Revoltei Ionice.
497 î.Hr. Regillum Romanii îi înving pe etrusci și latini.
494 î.Hr. Lade Persanii îi înving pe participanții la revolta Ionică.
490 î.Hr. Marathon Atenienii la comanda lui Miltiades înving expediția persană condusa de Darius I al Persiei și Artaphernes.
480 î.Hr. Termopile Perșii lui Xerxes îi înving pe spartanii conduși de regele Leonidas.
480 î.Hr. Salamina Navele grecești aflate sub comanda lui Temistocle și Eurybiades înving flota persană în Golful Eleusis.
479 î.Hr. Plateea Invazia persană asupra Greciei se încheie. Pausanias, comandantul spartan a armatei grecești, pune pe fugă armatele lui Mardonius.
474 î.Hr. Cumae Forțele Siracuzei conduse de Hiero îi înving pe etrusci. Expansiunea etruscă se oprește în sudul Italiei.
457 î.Hr. Oinophyta Atenienii îi înving pe tebani și preiau Beoția.
425 î.Hr. Sphacteria Demostene și Cleon ii capturează pe spartani.
415 î.Hr. Siracuza Expediția ateniană în Sicilia; Nicias și Demostene se confruntă cu anihilarea.
410 î.Hr. Abydo Flota ateniana este distrusă de flota spartană
405 î.Hr. Aigos Potamos Bătălia finală a războiului peloponesiac; Lysandros distruge flota ateniană, condusă de Conon și Philocles.
396 î.Hr. Veii Romanii ii înving pe etrusci definitiv
394 î.Hr. Coroneea Regele Agesilaus al II-lea din Sparta ii învinge pe tebani
390 î.Hr. Allia Galii ii înving pe romani, Roma este jefuită de gali
362 î.Hr. Maintineea Tebanii conduși de Epaminondas îi înving și pe atenieni și pe spartani, însa el însuși este ucis în luptă. Dominația tebana se încheie
338 î.Hr. Cheroneea Filip II al Macedoniei zdrobește forțele ateniene și tebane
334 î.Hr. Granicus Alexandru cel Mare ii învinge pe persi în vestul Asiei Mici
333 î.Hr. Issos In nordul Siriei,Alexandru învinge marea armata persana condusa de Darius III
332 î.Hr. Tyr Alexandru distruge Tirul după un lung asediu
331 î.Hr. Gaugamela In Mesopotamia,Alexandru îl învinge pe Darius în bătălia finala și cucerește Persia
327 î.Hr. Hydaspes Alexandru îl învinge pe Porus,regele Indiei.
321 î.Hr. Furcile Caudine Romanii conduși de generalii Spurius Postumius și T. Verturius Calvinus sunt înviși de samniții conduși de Gaius Pontius.
306 î.Hr. Salamina (Cipru) Demetrius I Poliorcetes învinge flota lui Menelaeus, fratele lui Ptolemeu I
305 î.Hr. Rodos Seleucizii,ptolemeii si armata Rodosului resping asediul Heliopolisului antigonid (turn de asediu) a lui Demetrius I Poliorcetes. În cinstea victoriei și a zeului Helios,locuitorii orașului vor construi un colos
295 î.Hr. Sentinum Romanii conduși de Fabius Rullianus și Publius Decimus Mus îi înving pe samniti, etrusci și pe aliații gali, forțându-i pe etrusci,gali și umbrieni să declare pace
280 î.Hr. Heracleea(Lucania) Primul conflict dintre romani și greci, conduși de Pyrrhus din Epirus, care iese victorios
279 î.Hr. Asculum Pyrrhus îi învinge din nou pe romani cu pierderi mari
275 î.Hr. Beneventum Pyrrhus lupta cu romanii, însa în cele din urma, se retrage din peninsula italică
268 î.Hr. Milazzo
262 î.Hr. Agrigente Forțele cartagineze conduse de Hannibal Gisco și Hanno sunt învinse de romani. Romanii încep să domine Sicilia
260 î.Hr. Mylae Forța navală condusă de C. Duillius îi învinge pe cartaginezi, în vestul Mării Mediteranene
256 î.Hr. Ecnomos Flota cartagineză condusă de Hamilcar și Hanno este zdrobită, care avea scopul să oprească invazia condusă de Marcus Atilius Regulus asupra Africii
241 î.Hr. Aegate Romanii înving forțele navale definitiv. Primul Război Punic se încheie
225 î.Hr. Telamon Romanii conduși de Aemilius Papus și Caius Atilius Regulus îi înving pe gali
218 î.Hr. Ticinus Hannibal ii învinge pe romani sub Publius Cornelius Scipio cel bătrân într-o luptă de cavalerie mica.
218 î.Hr. Trebia Hannibal ii învinge pe romani sub Tiberius Longus Sempronius, care a atacat prostește.
217 î.Hr. Lacul Trasimene Într-o ambuscadă, Hannibal distruge armata romană a lui Gaius Flaminius, care este ucis.
216 î.Hr. Cannae Hannibal distruge armata romană condusa de Lucius Aemilius Paulus și Publius Terentius Varro, în ceea ce este considerat a fi una dintre cele mari capodopere ale artei tactice .
214 î.Hr. Agrigentum
212 î.Hr. Beneventum Legiunile conduse de Tiberius Gracchus înving forțele lui Hanno (fiul lui Bomlicar )
214- 212 î.Hr. Siracuza Forțele romane conduse de Marcellus opresc asediul care cuprind invențiile lui Arhimede .
208 î.Hr. Baecula Romanii din Spania,conduse de P. Cornelius Scipio cel Tânăr îl înving pe Hasdrubal Barca
204 î.Hr. Utica Scipio Africanul luptă cu cartaginezii și numidienii, lupta se încheie cu o remiză.
204 î.Hr. Crotona Hannibal luptă împotriva generalului roman Sempronius în sudul Italiei.
202 î.Hr. Zama Scipio Africanul Major îl învinge decisiv pe Hannibal, în Africa de Nord. Se încheie cel de-al doilea război punic
197 î.Hr. Cynocephales Romani sub generalul Flamininus îl înving decisiv pe Filip V macedoneanul în Tesalia
190 î.Hr. Magnesia (Lângă Smirna) romani sub Lucius Cornelius Scipio și fratele lui Scipio Africanul major îl înving pe Antioh III cel Mare, în victoria decisivă a războiului.
146 î.Hr. Cartagina Scipio Africanul minor capturează și distruge Cartagina, care încheie al treilea război punic
134 î.Hr. Numantia Forțele romane sub Scipio Aemilianus înving Celtiberienii și le cuceresc orașul capitală
102 î.Hr. Aquae Sextiae Romanii sub Gaius Marius îi înving pe Barbari
101 î.Hr. Vercellae Romanii sub Marius îi înving Cimbri , care sunt complet anihilați.
86 î.Hr. Cheroneea Forțele romane conduse de Lucius Cornelius Sulla înving forțele pontice ale lui Archelaus în primul război Mithridatic
85 î.Hr. Orchomene Sulla îl învinge din nou pe Archelaus în bătălia decisivă
83 î.Hr. Porta Collina Sulla îi învinge pe samniti aliați ai Partidului Popular la Roma, în bătălia decisivă a războiului civil.
75 î.Hr. Xucar
71 î.Hr. Raul Siler Forțele romane conduse de Marcus Licinius Crassus zdrobesc revolta sclavilor condusa de Spartacus.Se încheie al treilea război Servill.
66 î.Hr. Lycus Pompei cel Mare il învinge decisiv pe Mitridate VI, care încheie efectiv al treilea război Mithridatic
62 î.Hr. Pistorium Forțele conspiratorului Catilina sunt învinse de armatele romane sub Gaius Antonius.
58 î.Hr. Besancon
58 î.Hr. Bibracte Cezar a învinge pe Helvetii
53 î.Hr. Carrhae Triumvirul Crassus este învins și ucis de către parți
52 î.Hr. Gergovia Cezar este învins de liderul galic Vercingetorix.Asediul asupra cetății Gergovia esueaza
52 î.Hr. Alesia Cezar îl învinge pe Vercingetorix în asediul asupra fortăreței. Galia Transalpine este cucerită.
48 î.Hr. Dyrrhachium Cezar a evitat o înfrângere catastrofală la Pompei, în Macedonia.
48 î.Hr. Pharsalos Iulius Caesar îl învinge decisiv pe Pompei, care fuge în Egipt
47 î.Hr. Alexandria Ptolemeu al XIII-lea stabilește un asediu asupra Alexandriei pentru a-i învinge pe Cezar și Cleopatra VII. După bătălia de pe Nil, Ptolemeu este ucis.
47 î.Hr. Zela Cezar îl învinge pe Pharnaces II al Pontului. Aceasta este lupta în care a spus celebra fraza: Veni, Vidi, Vici. (am venit, am văzut, am învins.)
46 î.Hr. Thapsus Cezar învinge armata pompeiană condusă de Metellus Scipio în Africa de Nord.
45 î.Hr. Munda În ultima sa victorie, Cezar învinge forțele pompeiane conduse de Titus Labienus și Pompei Gnaeus cel tanar, în Spania. Labienus este ucis în luptă și Pompei cel Tânăr este capturat și executat.
42 î.Hr. Philippi În prima bătălie, Marc Antoniu învinge armata lui Cassius, în timp ce Brutus învinge armata lui Octavian. Cassius se sinucide.

În a doua bătălie, Marc Antoniu și Octavian înving forțele Liberatorilor definitiv, iar Brutus se sinucide.

31 î.Hr. Actium Octavian îi învinge decisiv pe Antoniu și Cleopatra într-o bătălie navală în apropiere Greciei. Un an mai târziu,va asedia Alexandria.Antoniu și Cleopatra se sinucid.

1-500[modificare | modificare sursă]

An Bătălie Rezumat
9 Bătălia din Pădurea Teutoburgică Căpetenia germană Arminius anihilează trei legiuni romane de sub comanda generalului Publius Quinctilius Varus; este considerată ca una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria militară romană.
16 Bătălia de la râul Weser Legiunile de sub comanda lui Germanicus înfrâng triburile germane ale lui Arminius
23 Batalia de la Kunyang După 2 luni de asediu,9000 de insurgenți sub comanda lui Liu Xiu învinge 450 000 de trupe conduse de Wang Mang.Dinastia Han este restaurată
43 Bătălia de la Medway Claudius și generalul Aulus Plautius înfrâng o confederație a triburilor celtice. Momentul marchează începutul invaziei romane asupra Britanniei.
49 Asediul asupra Uspe Auxiliarii romani de sub comanda lui Julius Aquila și a regelui Cotys asediază trupele rebele ale lui Siraces și Mithridates.
50 Bătălia de la Caer Caradoc Căpeteneia bretonă Caratacus este înfrântă și capturată de către romanii de sub comanda lui Ostorius Scapula.
58 Jefuirea Artaxatei Jefuirea Artaxatei de către Gnaeus Domitius Corbulo, în cadrul războiului dintre romani și parți pentru stăpânirea asupra Armeniei.
59 Capturarea Tigranocerta Gnaeus Domitius Corbulo capturează Tigranocerta.
60 Bătălia de la Camulodunum Regina Boudica a Britanniei începe răscoala antiromană prin capturarea și jefuirea Camulodunum (astăzi, Colchester), după care se deplasează către Londinium (Londra).
61 Batalia de la Watling Street Regina bretonă Boudica este înfrântă de către Suetonius Paullinus.
62 Bătălia de la Rhandeia Romanii, sub comanda lui Lucius Caesennius Paetus, sunt învinși de o armată a parților și armenilor de sub comanda regelui part Tiridates.
66 Batalia de la Beth Horon Forțele iudeilor conduse de Eleazar ben Simon înfrâng o forță expediționară romană Cestius Gallus, guvernator al Siriei.
67 Asediul de la Yodfat Trupele romane conduse de Vespasianus și Titus jefuiesc Yodfat după 47 zile
67 Asediul de la Gamla
69 Bătălia de la Forum Julii Forțele fidele împăratului Otto înfrâng un mic grup de auxiliari partizani ai lui Vitellius în Gallia Narbonensis.
69 14 Aprilie, Bătălia de la Bedriacum Vitellius,comandantul armatelor de peste Rhin, îl învinge pe împăratul roman Otho și preia tronul
69 24 Octombrie, A doua bătălie de la Bedriacum Forțele conduse de Antonius Primus, comandantul armatelor de peste Dunăre, loial lui Vespasian, învinge forțele conduse de împăratul Vitellius.
69 Batalia de la Locus Castrorum Armatele conduse de Otho si Vitellius se ciocnesc în nordul Italiei, victorie încheiata de forțele lui Otho
70 Asediul Ierusalimului Titus asediază Ierusalimul pentru 7 luni, ucigând zeci de mii de evrei și distruge cel de-al doilea Templu din Ierusalim
71 Batalia de la Stanwick Forțele romane îi înving pe Brigantini.
73 Batalia de la Yiwulu Expediția împotriva lui Xiongnu, încheiată cu victoria Dinastiei Han
84 Batalia de la Mons Graupius Romanii conduși de Agricola îi înving pe Caledonieni.
87 Prima Bătălie de la Tapae Forțele romane conduse de Cornelius Fuscus împotriva dacilor. Regele Decebal al dacilor zdrobește armata romană la Tapae (astăzi în Transilvania); generalul Cornelius Fuscus piere în bătălie.
88 Bătălia de la Tapae Romanii, conduși de generalul Tettius Iulianus, revin și obțin o victorie asupra dacilor pe același câmp de luptă, la Tapae, dar ofensiva romană este oprită și un tratat de pace este încheiat între cele două părți.
89 Batalia de la Ikh Bayan Expediția împotriva lui Xiongnu, încheiată cu victoria Dinastiei Han și sunt luați prizonieri
101 A Doua Bătălie de la Tapae Prima victorie a împăratului Traian împotriva lui Decebal.
102 Bătălia de la Adamclisi Traian îi învinge pe daci, roxolani și bastarni
106 Bătălia de la Sarmizegetusa Traian asediază și cucerește cetatea Sarmizegetusa Regia
165 Bătălia de la Ctesiphon Romanii conduși de Avidius Cassius îi înving pe Parti, slăbindu-le imperiul.
190 Bătălia de la Xingyang Dong Zhuo îl învinge pe Cao Cao
191 Bătălia de la Jieqiao Infanteria lui Yuan Shao învinge cavaleria condusă de Gongsun Zan
191 Bătălia de la Yangcheng Yuan Shao a fost înfrant de Sun Jian
191 Bătălia de la Xiangyang Liu Biao îl învinge pe Sun Jian
193 Bătălia de la Cyzicus Septimius Severus, noul împărat, îl învinge pe rivalul său răsăritean, Pescennius Niger
193 Bătălia de la Nicaea Severus își învinge din nou rivalul
193 Bătălia de la Fengqiu Cao Cao îl învinge pe Yuan Shu
194 Bătălia de la Issus (194) Severus îl învinge pe Niger pentru ultima dată
194 Bătălia din provincia Yan Cao Cao și Lü Bu luptă pentru controlul regiunii
197 Bătălia de la Lugdunum Septimius Severus își ucide rivalul, Clodius Albinus, preluând un control suprem asupra imperiului
197 Bătălia de la Wancheng Cao Cao duge după atacul condus de Zhang Xiu
198 Bătălia de la Ctesiphon (198) Septimius Severus cucerește capitala Imperiului Parthian, ceea ce duce la apariția sasasinizilor
198 Bătălia de la Xiapi Cao Cao și Liu Bei înving forțele lui Lü Bu
199 Bătălia de la Yijing Forțele lui Yuan Shao înving forțele lui Gongsun Zan
200 Batalia de la Guandu Cao Cao îl învinge pe Yuan Shao și preia controlul asupra teritoriilor din nordul Chinei
202 Batalia de la Bowang Liu Bei îl învinge pe Xiahou Dun
208 Batalia de la Xiakou Sun Quan îl învinge pe Huang Zu
208 Batalia de la Changban Cavaleria lui Cao Cao ii surprinde forțele lui Liu Bei
208 Batalia de la sudul- Xiakou Sun Quan și Liu Bei îl înving pe Cao Cao.
208 Batalia de la Stancile Rosii Războiul celor Trei Regate
208 Batalia de la Yiling Sun Quan îl învinge pe Cao Cao
209 Batalia de la Jiangling Sun Quan și Liu Bei îl înving pe Cao Cao
211 Batalia de la Pasajul Tong Cao Cao îl învinge pe Ma Chao
213 Asediul de la Jicheng Ma Chao obține victoria împotriva lui Cao Cao
213 Batalia de la Lucheng Yang Fu îl învinge pe Ma Chao
215 Batalia de la Yangping Cao Cao obține victoria împotriva lui Zhang Lu
215 Batalia de la Baxi Zhang Fei îl învinge pe Zhang He
217 Batalia de la Nisibis (217) Forțele Imperiului Parthian comandante de Artabanus IV înving trupele împăratului roman Macrinus în sudul Turciei, încheindu-se cu o retragere romană
217 Batalia de la Ruxukou Sun Quan îl învinge pe Cao Cao
218 Batalia de la Antioch Elagabalus îl învinge pe împăratul Macrinus pentru a obține tronul Romei
219 Batalia de la Muntele Dingjun Liu Bei îl învinge pe Cao Cao
219 Batalia de la Raul Han Liu Bei îl învinge pe Cao Cao
219 Batalia de la Fancheng Cao Ren îl învinge pe Guan Yu
222 Batalia de la Xiaoting Liu Bei invadează estul regiunii Wu
224 Batalia de la Hormizdegan Sassanizii îi înving pe Parti și îl ucid pe regele Artabanus IV. Controlul Imperiului Parthian asupra Orientului mijlociu se sfârșește
228 Batalia de la Xincheng Sima Yi îl învinge pe Meng Da
228 Batalia de la Tianshui Shu invinge Wei
228 Batalia de la Jieting Expeditia din nord condusă de Zhuge Liang
228 Batalia de la Shiting Wu învinge Wei
229 Asediul de la Chencang Wei învinge Shu
234 Batalia de la campia Wuzhang Expediția condusă de Zhuge Liang se sfârșește
238 Batalia de la Cartagina Trupele loiale ale împăratului Maximinus Tracul îl ucid pe uzurpatorul Gordian II.
243 Batalia de la Resaena Gordian III îl învinge pe Shapur I al Persiei,dar este ucis înainte de sărbătorirea victoriei
244 Batalia de la Misiche Sasanidii il ucid pe Gordian III
244 Batalia de la Xingshi Shu învinge Wei.
250 Batalia de la Philippopolis Regele Cuiva al goților învinge trupele romane
251 Batalia de la Abrittus Goții îl ucid pe împăratul roman Traian Decius
253 Batalia de la Barbalissos Sasanidii sub comanda regelui Shapur I îl învinge pe împăratul roman Valerianus la Antioch.
255 Batalia de la Didao Wei învinge Shu.
259 Batalia de la Edessa Regele Shapur I al Persiei îl capturează pe Împăratul Roman,Valerianus
259 Batalia de la Mediolanum Imparatul Gallienus îi învinge pe Alamanni după invazia asupra nordului Italiei
267 Batalia de la Thermopylae Romanii eșuează în a se apăra împotriva invaziei Herulice din Balcani
268 Batalia de la Lacul Benacus Romanii conduși de Claudius II îi înving pe Alamanni.
269 Batalia de la Naissus Claudius II îi învinge pe goți și primește titulatura de Gothicus.
271 Batalia de la Placentia Împăratul roman Aurelian este învins de Allemani.
271 Batalia de la Fano Aurelian îi învinge pe Allemani care invadaseră nordul Italiei
271 Batalia de la Pavia Aurelian distruge armatele retrase ale Allemanilor
272 Batalia de la Immae Aurelian învinge armatele lui Zenobia din Palmyra.
272 Batalia de la Emesa Aurelian o învinge pe Zenobia
274 Batalia de la Châlons Aurelian îl învinge pe uzurpatorul galic Tetricus, și restabilește controlul asupra întregului imperiu
285 Batalia de la Margus Uzurpatorul Diocletian învinge armatele împăratului Carinus, pe care îl ucide
296 Batalia de la Callinicum Romanii conduși de Galerius sunt învinși de persi conduși de Narseh.
298 Batalia de la Satala (298) Romanii conduși de Galerius înving persii conduși de Narseh într-o contraofensiva.
298 Batalia de la Lingones Constantius Chlorus îi învinge pe Alemanni.
298 Batalia de la Vindonissa Constantius îi învinge din nou pe Alemanni.
312 Turin Constantin I învinge forțele loiale lui Maxentiu.
312 Verona Constantin îl învinge pe Maxentiu.
312 Bătălia de la Podul Milvius Constantin îl învinge pe Maxentiu și preia controlul în Italia.
313 Tzirallum În partea estică a imperiului, Licinius îl învinge pe Maximinus Daia.
314 Cibalae Constantin îl învinge pe Licinius.
316 Mardia Constantin îl învinge din nou pe Licinius, care a cedat Illyricum lui Constantin.
324 Batalia de la Adrianople (324) Constantin îl învinge pe Licinius, care se refugiază spre Byzantium.
324 Hellespont Flavius Julius Crispus, fiul lui Constantin, îi înfrânge forțele navale ale lui Licinius
324 Chrysopolis Constantin îl învinge decisiv pe Licinius, și își stabilește controlul suprem asupra întregului imperiu.
344 Singara Imparatul Constantius II învinge forțele de asediu conduse de regele persan, Shapur II.
351 Mursa Major Constantius II îl învinge pe uzurpatorul Magnentius.
353 Muntele Seleucus Înfrângerea finală a lui Magnentius de către Constantius II
356 Asediul de la Autun Autun este asediat de Alamanni. Iulian Apostolul înfrânge asediul.
356 Durocortorum Iulian Apostolul este învins de Alemanni.
356 Brumath Romanii conduși de Iulian Apostolul nimicesc o tabără germanică.
356 Asediul de la Senonae Asediul germanilor eșuează după intervenția lui Iulian Apostolul.
357 Strasbourg Julian îi expediază pe Alamanni spre Rhineland.
359 Amida Imperiul Sasanid capturează orașul roman Amida.
363 Ctesiphon Julian îl învinge pe Shapur II în afara zidurilor capitalei persane, dar orașul nu l-a putut să-l preia.
363 Samarra Iulian îi învinge pe Sassanizi, dar este ucis în luptă. Bătălia este încheiată cu pierderi majore și un tratat de pace forțat.
366 Thyatria Romanii conduși de Valens îl înving pe uzurpatorul Procopius.
367 Solicinium Romanii conduși de Valentinian I înving incursiunea Alemannilor.
373 Raul Tanais Hunii îi înving pe alani lângă Don.
377 [ Willows Romanii se luptă cu goții.
378 Argentovaria Gratianus îi învinge pe Alamanni.
378 Bătălia de la Adrianopol (378) Goții Thervingi, la comanda lui Fritigern, îl înving și îl ucid pe împăratul Valens.
380 Thessalonica Goții conduși de Fritigern înving armata romană condusă de Theodosius I.
383 Feishui Fu Jiān este învins de comandantul Jin Xie An. Regatul Qin, aflat în formare, a intrat în colaps.
388 Raul Sava Theodosius I îl învinge pe uzurpatorul Magnus Maximus.
394 Frigidus Împăratul roman creștin Theodosius I învinge ultimele grupări păgâne conduse de uzurpatorul Eugenius și generalul franc Arbogast.
395 Panta Canhe Yan invadează regiunea Wei; Yan este învins.
402 Pollentia Romanii conduși de Flavius Stilicho îi înving pe vizigoți conduși de Alaric I,pe teritoriul lor
403 Verona Stilicho îi învinge pe vizigoți
405 Faesulae Stilicho îi învinge pe vandali conduși de Radagaisus.
406 Mainz Vandalii, Suevii și Alanii înving Federația Franca
410 Jefuirea Romei Roma este jefuită de vizigoții conduși de Alaric.
425 Flavius Aetius îi învinge pe vizigoții conduși de Theodoric I.
432 Ravenna Flavius Aetius își învinge și ucide rivalul,Contele Boniface
436 Narbonne Aëtius îi învinge pe vizigoți din nou
447 Utus Batalie indecisă între hunii conduși de Attila și forțele romane în teritoriul Bulgariei de azi
451 Avarayr Forțele lui Yazdegerd II îi anihilează pe creștinii rebeli din Armenia conduși de Sfântul Vartan.
451 Batalia de la Châlons În alianță cu Teodoric I, Flavius Aetius îl învinge pe Attila Hunul. Regele vizigoților este ucis în lupta.
452 Anexarea orașului Aquileia Aquileia este devastata de huni
454 Nedao Triburile germanice, ostrogoții și gepizii opresc expansiunea hunilor
455 Aylesford Bătălia dintre anglo-saxoni și britanici, victorie incertă
455 Jefuirea Romei Vandalii jefuiesc Roma condusa de împăratul Petronius Maximus pentru 14 zile
456 Campi Canini Generalul roman Majorian oprește invazia Allemanilor în Italia
456 Urbicas Theodoric II, regele vizigoților,îi învinge pe Suevi și cucerește Spania
458 Arelate Imparatul Majorian, cu suportul lui Aegidius și Nepotianus, îi învinge pe vizigoți la Arlate
461 Cartagena Flota vizigotă distrusă de flota romană
466 Wippedesfleot Saxonii conduși de Hengest se luptă cu britonii, victorie incertă
485 Mercredesburne Anglo-saxonii conduși de Aelle îi înving pe bretoni.
486 Soissons Clovis I îl învinge pe Syagrius și preia domeniul Soissons.
489 Isonzo Odoacru lupta cu ostrogoții conduși de Theodoric cel Mare și este învins
489 Adige Odoacru este învins din nou lângă Verona
490 Ravenna Odoacru rezista în fata blocadei navale desfășurată de Theodoric asupra Ravenei. În cele din urmă, în urma negocierilor dure, Odoacru se predă și este ucis.
492 Cotyaeum Imperiul Bizantin condus de Ioan Scitul îi învinge pe Isaurieni conduși de Longinus din Cardala.
496 Tolbiac Francii conduși de Clovis I îi învinge pe Allemani și le ucide regele
500 Mons Badonicus Bretonii/Britanicii conduși de regele legendar Arthur îi înving pe anglo-saxoni printr-o bătălie decisivă. Anglo-Saxonii pierd controlul asupra multor teritorii din Anglia.