Finmeccanica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Finmeccanica
TipS.p.A.[*]  Modificați la Wikidata
Fondată[1]  Modificați la Wikidata
ȚaraItalia[1]  Modificați la Wikidata
SediuRoma, Piazza Monte Grappa n. 4, 00195, Italia
Oameni cheieAlessandro Profumo[*]  Modificați la Wikidata
Industrieinginerie aerospațială[*]  Modificați la Wikidata
Angajați47.156  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial
Prin subsidiara Alenia Aeronautica, Finmeccanica deține 21% din Eurofighter GmbH.

Finmeccanica este un conglomerat italian, al doilea grup industrial din Italia și cel mai mare din domeniul înaltei tehnologii. Este unul dintre liderii europeni în producția de tehnică și echipamente pentru industria aerospațială, a sistemelor de apărare și de securitate, cu venituri anuale de 7,8 miliarde de euro[2]. Finmeccanica proiectează și produce nave, elicoptere (lider mondial prin Agusta Westland, folosite și de paza de coastă americană), avioane de patrulare maritimă (folosite de Paza de Coastă Italiană și Poliția de Frontieră), sateliți și infrastructură spațială pentru telecomunicații, sisteme electronice de apărare, sisteme subacvatice sau sisteme de securitate și IT[2].

Finmeccanica în România[modificare | modificare sursă]

Grupul Finmeccanica este prezent în România încă din 1981 la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă prin intermediul societății Ansaldo Energia[2].

Pe segmentul de IT este prezentă prin societatea Ipacri România (deținută din 1998 în proporție de 75% de către Elsag, compania de IT a Finmeccanica)[2].

O altă companie Finmeccanica activă în România este Telespazio, specializată în servicii satelitare, care a constituit în 1998 împreună cu Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) o societate mixtă - Rartel[2]. Acțiunile acesteia sunt deținute în proporție de 61% de către italieni, iar restul de partea română[2]. Rartel activează ca operator de telecomunicații prin satelit, observații primare, telemetrie și telefonie mobilă[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b GRID Release 2017-11-09[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d e f g Finmeccanica intra in forta pe piata de armament si de securitate, 11 mai 2004, zf.ro, accesat la 19 octombrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]