Sari la conținut

Companie multinațională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Companie multinațională
Prezență online

Compania multinațională este unitatea economică care produce bunuri sau servicii pentru a genera profit, înregistrate în mai multe țări, iar activitatea sa depășește granița unei singure țări. O firmă multinațională este structurată în filiale localizate pe mai multe teritorii naționale sau chiar la nivel global. Filialele sunt controlate complet sau parțial de către societatea-mamă. Aceste companii joacă un important rol în globalizare.

Companiile multinaționale reprezintă unul dintre cei mai importanți actori ai economiei mondiale, acestea fiind responsabile pentru cea mai mare parte a investițiilor și a mobilizării capitalului acolo unde este necesar.[1]

Prima astfel de companie a fost Compania Olandeză a Indiilor de Est, fondată în data de 20 martie 1602.

Relații cu țările-gazdă

[modificare | modificare sursă]

În cadrul economiei internaționale, una dintre cele mai frecvente dezbateri are în vedere compararea companiilor multinaționale cu statele suverane.[2] Din acest punct de vedere, companiile pot purta relații de parteneriat sau de conflict atât cu țara-mamă, cât și cu țara-gazdă. De cele mai multe ori relațiile dintre companie și țara-mamă sunt pozitive, acestea colaborând în privințe economice. Companiile multinaționale reprezintă o modalitate prin care o țară își poate propaga cultura nativă.

  1. ^ Hurduzeu, Nicolescu, p. 20
  2. ^ Hurduzeu, Nicolescu, p. 23

Bibliografie suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • Iamandi, I. E; Responsabilitatea socială corporativă în companiile multinaționale, Editura Economică, 2010 - recenzie