Grad militar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Gradele militare sunt treptele din ierarhia militară, prin care o persoană din cadrul forțelor armate poate promova de la soldat până la gradul de general sau amiral.

Gradele militare sunt un sistem ierarhic de relații în forțele armate,[1] poliție,[2] servicii secrete sau a altor instituții organizate conform liniei militare. De obicei, uniforma indică rangul purtătorului prin însemne particulare aplicate pe uniforma respectivă. Sistemele de clasare pe grade au fost recunoscute în cele mai multe istorii militare ca fiind avantajoase pentru operațiuni militare, în special în ceea ce privește logistica, comanda și coordonarea; pe măsură ce în timp, operațiunile militare au devenit mai mari și mai complexe, gradele militare au crescut și sistemele de gradare militară în sine au devenit și ele mai complexe.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Oxford Dictionaries”. Oxford University Press. Accesat în . 
  2. ^ Cowper, Thomas J. (septembrie 2000). „The Myt h of the "Military Model" of Leadership in Law Enforcement” (PDF). Police Quarterly. 3 (3): 228–246. doi:10.1177/1098611100003003001. Accesat în .