Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gustav VI Adolf al Suediei)
Jump to navigation Jump to search
Gustaf al VI-lea Adolf
Gustaf VI Adolf of Sweden 1962.jpg
Date personale
Nume la naștere Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf
Născut 11 noiembrie 1882(1882-11-11)
Stockholm, Suedia
Decedat (90 de ani)
Helsingborg, Suedia
Înmormântat Kungliga begravningsplatsen[*] Modificați la Wikidata
Părinți Gustaf al V-lea al Suediei[1]
Victoria de Baden[1] Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințul Wilhelm, Duce de Södermanland[1]
Prințul Erik, Duce de Västmanland Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Prințesa Margaret de Connaught
Lady Louise Mountbatten
Copii Prințul Gustaf Adolf, Duce de Västerbotten
Prințul Sigvard, Duce de Uppland
Ingrid, regină a Danemarcei
Prințul Bertil, Duce de Halland
Carl Johan Bernadotte
Cetățenie Flag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Ocupație classical archaeologist[*]
arheolog[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Bernadotte
Rege al Suediei
Domnie 29 octombrie 1950 – 15 septembrie 1973
Predecesor Gustaf V
Succesor Carl XVI Gustaf

Gustaf al VI-lea Adolf (Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf; 11 noiembrie 1882 - 15 septembrie 1973) a fost rege al Suediei din 1950 până la moartea sa. A fost fiul cel mare al regelui Gustaf V și a soției lui Victoria de Baden.

Familie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Stockholm iar la naștere a primit titlul de Duce de Skåne. La 29 octombrie 1950 i-a succedat tatălui său la tron. Deviza sa a fost Plikten framför allt, "Datoria înainte de orice".

Prima dată s-a căsătorit cu Prințesa Margaret de Connaught la 15 iunie 1905 la Capela St.George a Castelului Windsor. Prințesa Margaret era fiica Prințului Arthur, Duce de Connaught, al treilea fiu al reginei Victoria și al Prințului Albert. Prințesa Moștenitoare Margaret a Suediei a murit brusc la 1 mai 1920 după o infecție în urma unei operații. La acel moment era însărcinată și aștepta cel de-al șaselea copil.

A doua oară s-a căsătorit cu Lady Louise Mountbatten la 3 noiembrie 1923 la Palatul St. James. Louise Mountbatten era sora Lordului Mountbatten și mătușa Prințului Filip, Duce de Edinburgh. Lady Louise este cea care a devenit regină a Suediei. Atât regina Louise cât și copii ei vitregi erau strămoși ai reginei Victoria a Marii Britanii. Din a doua căsătorie s-a născut o fiică care a murit la naștere la 30 mai 1925.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Prințul Moștenitor Gustaf Adolf cu prima sa soție Margaret de Connaught și copiii în 1912.

În 1950, Prințul Moștenitor Gustaf Adolf a devenit rege la vârsta de 67 de ani, după decesul tatălui său regele Gustaf al V-lea. La momentul acela a fost cel mai în vârstă Prinț Moștenitor.

În timpul domniei lui Gustaf al VI-lea Adolf, s-a lucrat la o nouă constituție suedeză care a intrat în funcțiune în 1975, după moartea regelui, care a înlocut vechea constituție din 1809 și care a introdus reforme în concordanță cu vremurile. Printre reformele solicitate de unii suedezi a fost înlocuirea propoziției din vechea constituție "Regele este singurul care guvernează domeniul."

Calitățile personale ale lui Gustaf al VI-lea Adolf l-au făcut popular printre suedezi iar popularitatea a dus opinia publică în favoarea păstrării monarhiei. Regele a fost interesat de o gamă largă de domenii (arhitectură și botanica fiind totuși primele două) iar acest lucru l-a făcut respectat, la fel ca și natura sa informală și modestă. Monarhia a fost, totuși, subordonată într-un stat democratic. Competențele suplimentare ale monarhului au fost eliminate atunci când reforma constituțională în Suedia a devenit completă în 1975.

Gustaf al VI-lea Adolf a fost un arheolog pasionat și a fost admis de Academia britanică pentru munca sa în botanică în 1958. Gustaf al VI-lea Adolf a participat la expediții arheologice în China, Grecia, Corea și Italia și a fondat institutul suedez de la Roma.

Regele a murit în 1973 la aproape 91 de ani la spitalul Helsingborg după ce sănătatea sa s-a deteriorat culminând cu o pneumonie. A fost succedat la tron de nepotul său în vârstă de 27 de ani Carl XVI Gustaf, singurul fiu al Prințului Gustaf Adolf.

Regele Gustaf al VI-la Adolf și Prințesa Moștenitoare Margareta a Suediei au avut împreună cinci copii:

Copii[modificare | modificare sursă]

Portret Nume Naștere Deces Note
Prince Gustaf Adolf, Duke of Westrobothnia.jpg Prințul Gustav Adolf, Duce de Västerbotten 22 aprilie 1906 26 ianuarie 1947 (40 de ani) a murit într-un accident de avion, tatăl regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei
LRK-SigvardB.jpg Prințul Sigvard, Duce de Uppland 7 iunie 1907 4 februarie 2002 (94 de ani) mai târziu Contele Sigvard Bernadotte af Wisborg
IngridofSweden.jpg Prințesa Ingrid 28 martie 1910 7 noiembrie 2000 (90 de ani) mai târziu regină a Danemarcei; soția regelui Frederic al IX-lea al Danemarcei și mama actualei regine Margareta a II-a a Danemarcei și a fostei regine Anne-Marie a Greciei
Prins Bertil 1934.jpg Prințul Bertil, Duce de Halland 28 februarie 1912 5 ianuarie 1997 (84 de ani) căsătorit cu Lillian Davies, fără copii
Carl Johan Bernadotte 2010.jpg Prințul Carl Johan, Duce de Dalarna 31 octombrie 1916 5 mai 2012 (95 de ani) mai târziu Contele Carl Johan Bernadotte af Wisborg, căsătorit cu Contesa Gunilla Wachtmeister af Johannishus; a adoptat copii

Prințesa Moștenitoare Margareta a Suediei a murit brusc la 1 mai 1920 de o infecție în urma unei operații. În acel moment era însărcinată în opt luni și aștepta cel de-al șaselea copil.

Mai târziu, Prințul Gustaf Adolf s-a recăsătorit cu Lady Louise Mountbatten, la 3 noiembrie 1923. Din această a doua căsătorie a rezultat o fiică care a murit la naștere la 30 mai 1925.

Regele Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei a fost bunicul atât a succesorului său direct, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, cât și a reginei Margareta a II-a a Danemarcei.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei


Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei
Naștere: 11 noiembrie 1882 Deces: 15 septembrie 1973
Titluri regale
Predecesor:
Gustaf V
Rege al Suediei
1950–1973
Succesor:
Carl XVI Gustaf
Regalitatea suedeză
Predecesor:
Gustaf, Duce de Värmland
Moștenitor la tronul Suediei
1907–1950
Succesor:
Carl Gustaf, Duce de Jämtland
mai târziu a devenit Carl XVI Gustaf
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Carol XV
Duce de Skåne
1882–1950
Vacant