Prințul Paul de Württemberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Paul
Prințul Paul de Württemberg
Prince paul of wurttemberg.jpg
Căsătorit(ă) cu Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen
Magdalena Fausta Angela de Creus y Ximenes
Urmași Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei
Prințul Frederic
Prințul Paul Friedrich
Pauline, Ducesă de Nassau
Prințul August
Nume complet
Paul Heinrich Karl Friedrich August
Casa regală Casa de Württemberg
Tată Frederic I de Württemberg
Mamă Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel
Naștere 19 ianuarie 1785(1785-01-19)
St Petersburg, Imperiul rus
Deces (67 de ani)
Paris

Prințul Paul de Württemberg (germană Prinz Paul Heinrich Karl Friedrich August von Württemberg; 19 ianuarie 178516 aprilie 1852) a fost prinț german, al patrulea copil și al doilea fiu al lui Frederic I de Württemberg și a primei lui soții, Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel. A fost bunicul patern al regelui Wilhelm al II-lea de Württemberg.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Curând după nașterea sa, părinții s-au separat; tatăl său a plecat în Rusia unde sora sa era căsătorită cu Țareviciul Pavel. Soția sa Augusta a murit în Estonia în 1788. Nouă ani mai târziu tatăl său s-a recăsătorit cu Charlotte a Marii Britanii, fiica cea mare a regelui George al III-lea al Regatului Unit. Ea a supravegheat educația lui Paul și a celor doi frați mai mari Wilhelm și Catharina.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 28 septembrie 1805 la Ludwigsburg Paul s-a căsătorit cu Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen, fiica lui Frederic, Duce de Saxa-Altenburg și a Ducesei Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz. Nu au avut o căsnicie fericită din cauza numeroaselor aventuri ale Prințului Paul. Împreună au avut cinci copii:

Înainte de a se căsători Paul a avut o relație cu Friederike Porth (1776-1860), care era cu nouă ani mai mare decât el. Paul și Friederike au avut o fiică numită Karolina von Rothenburg (1805-1872) care s-a născut la două luni după căsătoria Prințului Paul cu Charlotte. Karolina s-a măritat în 1836 cu Karl von Pfeffel.

În 1815 Paul s-a mutat din Stuttgart la Paris, lăsându-și soția și cei doi fii însă luându-și fiicele cu el. Acolo a dus o viață relativ modestă însă era frecvent în compania unor intelectuali cum ar fi Georges Cuvier. Familia lui Paul nu a aprobat acest lucru și i-au ordonat să se întoarcă în Württemberg dar el a refuzat.[1] În timp ce era la Paris a avut două fiice nelegitime.

La scurtă vreme după decesul soției sale în 1847, Paul a plecat în Anglia cu amanta sa de mult timp Magdalena Fausta Angela de Creus y Ximenes, care era văduva lui Sir Sandford Whittingham și cei doi s-au căsătorit la Brighton, Sussex, la 26 aprilie 1848.[2] Ea a murit la Paris la 27 decembrie 1852. Fiica lor Pauline Madeleine Ximenes, care s-a născut la Paris la 3 martie 1825 a fost numită Gräfin von Hohenfelsen sau Helfenstein în 1841.

Prințul Paul a murit la Paris la vârsta de 67 de ani.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Zeepvat, Charlotte (2006). Romanov Autumn. Stroud: Sutton. pp. 21–22. ISBN 0750944188 
  2. ^ Family Tree Magazine, volume 21, no. 4 (February 2005) page 14, and no. 8 (July 2005) page 22.