Prințul Sigvard, Duce de Uppland

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sigvard Bernadotte
Conte de Wisborg
ant. Prinț al Suediei, Duce de Uppland
Date personale
Nume la naștereSigvard Oscar Fredrik Bernadotte
Născut7 iunie 1907(1907-06-07)
Stockholm, Suedia
Decedat (94 de ani)
Stockholm
ÎnmormântatKungliga begravningsplatsen[*][[Kungliga begravningsplatsen (burial place of the Swedish royal family on the island of Karlsborg, Sweden)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiGustaf al VI-lea Adolf al Suediei
Prințesa Margaret de Connaught
Frați și suroriPrințul Gustav Adolf, Duce de Västerbotten
Ingrid a Suediei
Prințul Bertil, Duce de Halland
Carl Johan Bernadotte
unnamed daughter Bernadotte[*][[unnamed daughter Bernadotte ((1920-1920))|​]]
Bernadotte of Sweden[*][[Bernadotte of Sweden (stillborn daughter of Gustaf VI Adolf and Louise Mountbatten (1925-1925))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuErica Maria Patzek
Sonja Christensen Robbert
Marianne Lindberg
CopiiContele Michael Sigvard Bernadotte af Wisborg
Cetățenie Suedia[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiedesigner
ilustrator[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiCopenhaga[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba suedeză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Bernadotte

Sigvard Oscar Fredrik Bernadotte, Conte de Wisborg (7 iunie 19074 februarie 2002) a fost designer industrial suedez. A fost al doilea fiu al regelui Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei și al primei lui soții Prințesa Margaret de Connaught. A fost cunoscut drept Prințul Sigvard, Duce de Uppland, însă și-a pierdut titlul regal în 1934 când a făcut o căsătorie morganatică.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

S-a căsătorit de trei ori; la 8 martie 1934 la Londra s-a căsătorit cu Erica Maria Patzek și, din cauza căsătorie morganatice și-a pierdut titlul de Prinț și a fost exclus din linia de succesiune. Sigvard și Erika nu au avut copii și au divorțat la 14 octombrie 1943.

Numai 12 zile mai târziu, la 26 octombrie la Copenhaga s-a căsătorit cu Sonja Christensen Robbert. Au avut un fiu, Contele Michael Sigvard Bernadotte af Wisborg, născut la Copenhaga la 21 august 1944. Sigvard și Sonja au divorțat la 6 iunie 1961.

O lună mai târziu, la 30 iulie 1961, s-a căsătorit la Stockholm cu Marianne Lindberg, care a devenit Contesa Marianne Bernadotte af Wisborg.

Titlu[modificare | modificare sursă]

La 2 iulie 1951 a fost numit Conte Bernadotte af Wisborg de Marea Ducesă Charlotte de Luxembourg. La 28 mai 1983 Sigvard a anunțat agenția de știri suedeză Tidningarnas Telegrambyrå că își dorește înapoi titlul de prinț.

De-a lungul anilor a solicitat recuperarea titlului princiar (deși nu a solicitat și reintrarea în linia de succesiune) însă regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a rămas înstrăinat de unchiul său. Sigvard a fost la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în eforturile sale de a reobține titlul pierdut. În 2004, la doi ani de la decesul lui Sigvard, Curtea a declarat cererea inadmisibilă.[3]

Din 1994 până în 2002, a fost cel mai în vârstă strănepot al reginei Victoria și a ajuns la vârsta de 94 de ani; încă mai este descendentul de sex masculin cu cea mai lungă durată de viață.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Konstnärslistan (Nationalmuseum)[*][[Konstnärslistan (Nationalmuseum) (dataset of artists)|​]],   Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Collectie Boijmans Online, accesat în  
  3. ^ http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=69688/01&sessionid=10807042&skin=hudoc-en

Vezi și[modificare | modificare sursă]