Forța Al-Quds

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Forța Al-Quds
Participant în Războiul Iran-Irak  Modificați la Wikidata
RăzboiRăzboiul Iran-Irak
Războiul Bosniac
South Lebanon conflict[*][[South Lebanon conflict (1985-2000 war between Israel and insurgents in South Lebanon)|​]]
insurgency in Balochistan[*][[insurgency in Balochistan (separatist insurgency being waged against the governments of Iran and Pakistan)|​]]
Ofensiva din nordul Irakului din 2014
Intervenția militară internațională împotriva Statului Islamic
Hirotdagi 2001-yilgi qo'zg'olon[*][[Hirotdagi 2001-yilgi qo'zg'olon (insurrection and uprising in the Afghan city of Herat)|​]]
2004–2011 PJAK insurgency[*][[2004–2011 PJAK insurgency (armed conflict between PJAK and Iran)|​]]  Modificați la Wikidata
Cartiere generaleTeheran  Modificați la Wikidata


Sigiliul Armatei Gardienilor Revoluției Islamice
Sigiliul Armatei Gardienilor Revoluției Islamice

Forța Al-Quds (persană سپاه قدس sepāh-e qods; Al-Quds este denumirea islamică a Ierusalimului) [1] este o unitate din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC), specializată în operațiuni de război neconvenționale și informații militare . Generalul de război al armatei americane, Stanley A. McChrystal, descrie Forța Quds ca o organizație aproximativ analogă unei combinații între CIA și Comandamentul comun pentru operațiuni speciale (JSOC) din Statele Unite. [2] Responsabilă pentru operațiuni extrateritoriale, [3] Forța Quds sprijină actorii non-statali în multe țări, printre care Hezbollah libanez, Hamas și Jihadul islamic palestinian din Fâșia Gaza și Cisiordania, Houthis din Yemen și miliții șiite din Irak, Siria și Afganistan.

Analiștii estimează că Quds are 10.000-20.000 de membri[4]. Forța Quds se raportează direct la liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei[5][6].

Istorie și misiuni[modificare | modificare sursă]

Forța Quds a fost creată în timpul războiului Iran-Irak ca o unitate specială a forțelor mai largi ale IRGC. Are misiunea de a elibera presupusul „pământ musulman”, în special Al-Quds, care este numele arab al Ierusalimului[7].

Atât în timpul războiului, cât și după acesta, a oferit sprijin kurzilor care luptau cu Saddam Hussein. În 1982, o unitate Quds a fost dislocată în Liban, unde a asistat geneza Hezbollahului[8]. De asemenea, Forța și-a extins operațiunile în Afganistanul vecin, inclusiv asistența pentru Shi'a Hezbe Wahdat a lui Abdul Ali Mazari în anii 1980 împotriva guvernului lui Mohammad Najibullah.

Al-Quds a început apoi să finanțeze și să sprijine Alianța de Nord a lui Ahmad Shah Massoud împotriva talibanilor[9]. Cu toate acestea, în ultimii ani, se presupune că Forța Quds a ajutat și îndrumat insurgenții talibani împotriva administrației Karzai susținută de NATO. [10] [11] [12] [13] [14] [15] Au fost raportate, de asemenea, că unitatea a acordat sprijin musulmanilor bosniaci care luptă cu sârbii bosniaci în timpul războaielor iugoslave . [16] [17] [18]

Potrivit ziarului egiptean Al-Ahram, fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a ajutat la finanțarea Forței Quds în timp ce era staționat la garnizoana Ramazan din apropierea Irakului, la sfârșitul anilor '80[19].

În ianuarie 2010, potrivit Institutului Washington pentru Politica Orientului Apropiat, misiunea Forței Quds a fost extinsă, iar Forța împreună cu Hezbollah au început o nouă campanie de atacuri care vizează nu numai SUA și Israel, ci și alte state occidentale[20].

În ianuarie 2020, comandantul general al Qudsemului Major Qasem Soleimani a fost ucis în urma unei lovituri aeriene la o instalație militară din apropierea Aeroportului Internațional Bagdad[21].

Organizare[modificare | modificare sursă]

Opt direcții ale operațiunilor forței Quds

Forța este descrisă drept „activă în zeci de țări”[22]. Potrivit fostului ofițer de informații al armatei americane David Dionisi, forța Quds este organizată în opt direcții diferite, pe baza locației geografice: [23]

Potrivit jurnalistului Dexter Filkins, membrii forței sunt „împărțiți în combatanți și cei care antrenează și supraveghează activele străine”, iar forța este împărțită în ramuri care se concentrează pe „informații, finanțe, politică, sabotaj și operațiuni speciale”. Membrii sunt aleși atât pentru abilitatea lor, cât și pentru „fidelitatea doctrinei Revoluției Islamice”[4].

În plus, Dionisi afirmă în cartea sa americană Hiroshima că sediul Forței Quds iraniene pentru operațiunile din Irak a fost mutat în 2004 la granița Iran-Irak pentru a supraveghea mai bine activitățile din Irak. [23] Forța Quds are și un sediu în fostul complex al SUA   Ambasada, care a fost depășită în 1979 [24].

Potrivit lui Filkins și generalului american Stanley A. McChrystal, Forța Quds a „inundat” Irakul cu „ proiectile explozive ” sub forma unor bile de aramă topite capabile să pătrundă armuri și care au reprezentat „aproape 20%” din decesele în rândul soldaților americani în Irak (adică sute)[4]. În septembrie 2007, la câțiva ani de la publicarea American Hiroshima: The Motives Why and a Call to Cons consolid consolid America Democracy in July 2006, generalul David Petraeus a raportat Congresului că Forța Quds a părăsit Irakul. Petraeus a spus: „Forța Quds în sine, credem, în mare parte, acei indivizi au fost scoși din țară, la fel ca și instructorii libanzi Hezbollah care erau folosiți pentru a mări această activitate”. [25]

La 7 iulie 2008, jurnalistul Seymour Hersh a scris un articol în The New Yorker, dezvăluind că președintele Bush a semnat o constatare prezidențială care autoriza CIA și Comandamentul pentru operațiuni speciale comune să efectueze operațiuni paramilitare transfrontaliere dinspre Irak și Afganistan în Iran. Aceste operațiuni ar fi împotriva Forței Quds și a „țintelor de mare valoare”[26]. "Constatarea s-a concentrat pe subminarea ambițiilor nucleare ale Iranului și pe încercarea de a submina guvernul prin schimbarea regimului", a spus o persoană familiarizată cu conținutul acesteia și a implicat "lucrul cu grupurile de opoziție".

Mărimea[modificare | modificare sursă]

Mărimea forței Quds nu este cunoscută, unii experți considerând că Forța Quds numără nu mai mult de 2.000 de oameni, cu 800 de operatori de bază, iar alții spunând că ar putea număra oriunde de la 3.000 la 50.000[27][28][29].

Finanțare[modificare | modificare sursă]

Companiile controlate de Forța Quds mențin relații bancare cu Banca Kunlun, o filială a Corporației Naționale a Petrolului din China[30].

Analiza exterioară[modificare | modificare sursă]

În timp ce raportează direct liderului suprem al Iranului, există dezbateri cu privire la modul în care funcționează în mod independent Forța Quds[27].

Mahan Abedin, director de cercetare la Centrul pentru Studiul Terorismului din Londra (și redactor al Islamism Digest ), consideră că unitatea nu este independentă: „Forța Quds, deși este un departament extrem de specializat, este supusă unei stricte discipline de fier. Este controlată complet de ierarhia militară a IRGC, iar IRGC este controlată foarte strâns de cele mai înalte niveluri ale administrației din Iran[31]".

Conform unui raport din Los Angeles Times[27], în opinia lui Abedin, „este o forță foarte capabilă - oamenii lor sunt extrem de talentați [și] au tendința de a fi cei mai buni oameni din IRGC”[31].

Activități[modificare | modificare sursă]

Forța Quds antrenează și echipează grupuri revoluționare islamice străine din Orientul Mijlociu. Instrucția paramilitară oferită de Forța Quds are loc de obicei în Iran sau Sudan. Recruții străini sunt transportați din țările lor de origine în Iran pentru a fi instruiți. Forța Quds joacă uneori un rol mai direct în operațiunile militare ale forțelor pe care le antrenează, inclusiv în planificarea unui atac și în alte consilieri militare specifice[23].

Afganistan[modificare | modificare sursă]

Începând cu 1979, Iranul a sprijinit forțele șiite Hezbe Wahdat împotriva guvernului afgan al lui Mohammad Najibullah. Când Najibullah a fost demis din funcția de președinte în 1992, Iranul a continuat să sprijine Hezbe Wahdat împotriva altor grupări de miliție afgană. Când talibanii au preluat Afganistanul în 1996, Hezbe Wahdat și-a pierdut fondatorul și liderul principal, Abdul Ali Mazari, astfel încât grupul s-a alăturat Alianței de Nord a lui Ahmad Shah Massoud. Iranul a început să sprijine Alianța Nordului împotriva talibanilor, care au fost susținuți de Pakistan și lumea arabă[32]. În 1999, după ce mai mulți diplomați iranieni au fost uciși de talibani în Mazar-e Sharif, Iranul a ajuns aproape într-un război cu talibanii[33][34].

Se presupune că Forța Quds a luptat alături de Statele Unite și Alianța de Nord în lupta pentru Herat. Cu toate acestea, în ultimii ani Iranul este acuzat că a ajutat și i-a instruit pe insurgenții talibani împotriva administrației Karzai, susținută de NATO[10][11]. Armele fabricate de Iran, inclusiv dispozitive explozive puternice, sunt adesea găsite în Afganistan[12][13][14][15].

„Am interzis un transport, fără îndoială al Forțelor Quds ale Gărzii Revoluționare prin intermediul unui cunoscut facilitator taliban. Trei dintre indivizi au fost uciși... Iranienii consideră cu siguranță ca ne fac viața mai grea dacă Afganistanul este instabil. Nu avem o astfel de relație cu iranienii. De aceea sunt deosebit de tulburat de interceptarea armelor care provin din Iran. Dar știm că e vorba de mult mai mult decât de arme; este vorba de bani; este vorba, de asemenea, conform unor rapoarte, și de formarea în tabere iraniene, [35]

În martie 2012, Najibullah Kabuli, liderul Frontului Național de Participare (NPF) din Afganistan, a acuzat trei lideri superiori ai Gărzilor Revoluționare din Iran că au complotat să-l asasineze[36]. Unii membri ai Parlamentului afgan acuză Iranul că a înființat baze talibane în mai multe orașe iraniene și că „Iranul este implicat direct în gestionarea tensiunilor etnice, lingvistice și sectare din Afganistan”[37]. Există rapoarte despre Gărzile Revoluționare ale Iranului care îi antrenează pe afgani în Iran pentru a efectua atacuri teroriste în Afganistan[38].

„În prezent, Gărzile Revoluționare recrutează tineri pentru activități teroriste în Afganistan și încearcă să reînvie Hezb-i-Islami Afganistan condus de Gulbuddin Hekmatyar și grupurile talibane[38].”

—Syed Kamal, autodeclarat agent al Gărzilor Revoluționare iraniene și membru al Sipah-i-Mohmmad

India[modificare | modificare sursă]

În urma unui atac asupra unui diplomat israelian în India în februarie 2012, Poliția din Delhi a susținut la acea vreme că membri ai Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene au avut o anumită implicare[39]. Acest lucru a fost ulterior confirmat în iulie 2012, după ce un raport al Poliției din Delhi a găsit dovezi că membrii Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene au fost implicați în atacul cu bombă din 13 februarie din Capitală.

Statele Unite[modificare | modificare sursă]

La 11 octombrie 2011, Administrația Obama a dezvăluit afirmațiile guvernului Statelor Unite, conform cărora Forța Quds a fost implicată în complotul pentru a-l asasina pe ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite ale Americii, Adel al-Jubeir, ceea ce prevedea, de asemenea, planuri de bombardare a ambasadelor israeliene și saudite situate în Washington, DC [40][41][42].

America de Sud[modificare | modificare sursă]

S-a raportat că Iranul și-a crescut prezența în America Latină prin Venezuela [43]. Nu se știe public care sunt obiectivele lor în regiune, dar în 2009, secretarul Apărării, Robert Gates, a denunțat Iranul că s-a implicat în „activități subversive” folosind Forțele Quds. Cu toate acestea, Iranul susține că este doar „asigurarea supraviețuirii regimului” prin propagarea influenței regionale.

Irak[modificare | modificare sursă]

Forța Quds a fost descrisă ca „unitatea iraniană desfășurată pentru a contesta prezența Statelor Unite” în Irak în urma invaziei SUA din 2003 a acestei țări, care a pus „165.000 de soldați americani de-a lungul graniței de vest a Iranului”, adăugându-se trupelor americane aflate deja în vecinul estic al Iranului, Afganistan[44].

Forța „a funcționat în toată Irakul, înarmând, ajutând și încurajând milițiile șiite ” adică Consiliul Suprem pentru Revoluția Islamică din Irak, Dawa și Armata Mahdi - care „toate” aveau legături strânse cu Iranul, unele datând de zeci de ani ”ca parte a luptei lor împotriva regimului naționalist arab al lui Saddam Hussein[44].

În noiembrie 2006, odată cu creșterea violenței sectare în Irak, generalul american John Abizaid a acuzat Forța Quds că a sprijinit „echipele șiite ale morții” chiar în timp ce guvernul Iranului sprijinea stabilizarea[45]. În mod similar, în iulie 2007, generalul maior Kevin Bergner a susținut că membrii Forței Quds au ajutat la planificarea unei incursiuni asupra forțelor SUA   în orașul irakian Karbala în ianuarie 2007[46].

Fostul ofițer CIA Robert Baer afirmă că Forța Quds folosește curieri pentru toate comunicațiile sensibile[47].

Detenție 2006 în Irak[modificare | modificare sursă]

La 24 decembrie 2006, The New York Times a raportat că cel puțin patru iranieni au fost prinși de trupele americane din Irak în ultimele zile. Conform articolului, SUA   guvernul bănuia că doi dintre ei erau membri ai Forței Quds, care ar fi o parte din prima dovadă fizică a activității Forței Quds din Irak[48]. Potrivit Pentagonului, presupușii membri ai Forței Quds au fost „implicați în transferul tehnologiilor IED din Iran în Irak”[49]. Cei doi bărbați au intrat în Irak în mod legal, deși nu erau diplomați acreditați. Oficialii irakieni au crezut că dovezile împotriva bărbaților au fost doar circumstanțiale, însă, la 29 decembrie, și sub presiunea SUA, guvernul irakian a ordonat bărbaților respectivi să părăsească Irakul. Au fost duși înapoi în Iran în aceași zi[50]. La jumătatea lunii ianuarie 2007, s-a spus că cei doi presupuși ofițeri ai Forței Quds prinși de forțele americane erau Brig. Gen. Mohsen Chizari și col. Abu Amad Davari. Potrivit The Washington Post Chizari este cel de-al treilea înalt ofițer al Forței Quds, ceea ce îl face cel mai bine clasat iranian care ar fi deținut vreodată de Statele Unite[51].

Lupta împotriva Statului Islamic[modificare | modificare sursă]

Liderul forței Quds, generalul Qasem Soleimani, a fost implicat atât în planificarea cât și în executarea operațiunii de expulzare a ISIS din Tikrit.

În 2014, Forța Quds a fost dislocată în Irak pentru a conduce acțiunea iraniană împotriva ISIL. Iranul a trimis trei batalioane Quds pentru a ajuta guvernul irakian să respingă ofensiva ISIS din nordul Irakului în 2014[52]. Peste 40 de ofițeri au participat la cea de-a doua bătălie de la Tikrit, inclusiv liderul forței, gen. Qasem Soleimani, care a jucat un rol principal în operațiune.

2020 atac de rachetă asupra Qasem Soleimani din Irak[modificare | modificare sursă]

La 3 ianuarie 2020, un atac de rachetă aprobat de președintele Statelor Unite, Donald Trump, pe aeroportul din Bagdad, l-a ucis pe generalul Qasem Soleimani, șeful de atunci al forței Quds.

Siria[modificare | modificare sursă]

Comandantul IRGC Jafari a anunțat la 16 septembrie 2012 că Forța Quds „era prezentă” în Siria[53].

Coincizând cu Conferința de la Geneva a II-a despre Siria din 2014, Iranul și-a sporit prezența în Siria cu câteva „sute” de specialiști militari, inclusiv înalți comandanți ai Forței Quds, potrivit unor surse iraniene și experți în securitate. În timp ce recentul retrasul comandant principal al IRGC a spus că există cel puțin 60 - 70 de comandanți ai forței Quds pe teren în Siria[54]. Rolul principal al acestor forțe este să adune informații și să gestioneze logistica bătăliei pentru guvernul sirian.

În noiembrie 2015, Forța Quds a desfășurat o misiune de salvare cu succes a unui pilot de bombardier rus, care a fost doborât de un avion de luptă turc. Comandantul forței Quds, generalul major Qasem Soleimani, a luat legătura cu omologii săi ruși și a spus că s-a format o unitate specială și este pregătit pentru operațiunea de salvare. El a explicat, de asemenea, că echipa este formată din bărbați din „Hezbollah” libanez și soldați din Forțele Speciale Siriene, care au fost instruiți special sub îndrumarea instructorilor iranieni. În afară de acest fapt, soldații sirieni erau familiarizați cu terenul. Comanda generală asumată a operațiunii la sol și aeronavele ruse au trebuit să efectueze acoperirea aeriană și să permită supravegherea prin satelit. Odată ce locația pilotului rus a fost determinată prin satelit prin dispozitivul GPS încorporat, a devenit clar că pilotul era situat la șase kilometri în spatele liniei frontale a forțelor de opoziție. Echipa specială care a intrat pe teritoriul controlat de rebeli nu numai că a reușit să-l salveze pe pilotul rus, ci și să ucidă toți rebelii rămași acolo. Toți cei 24 de luptători nu numai că au supraviețuit, dar au revenit și la baza lor fără răni. [55]

În mai 2018, forțele Quds din partea țării siriene a Golan Heights ar fi tras în jur de 20 de proiectile către pozițiile armatei israeliene, fără a provoca pagube sau victime[56]. Israel a răspuns cu atacuri aeriene împotriva bazelor iraniene din Siria[57]. Cel puțin douăzeci și trei de luptători, dintre care 18 străini, au fost uciși de aceste atacuri[58].

În ianuarie 2019, Forțele de Apărare din Israel au confirmat că au efectuat lovituri aeriene împotriva țintelor militare iraniene în Siria câteva ore după ce o rachetă a fost interceptată pe Înălțimile Golanului. Armata israeliană a afirmat într-o declarație că pozițiile Forței Quds au fost vizate și includeau un avertisment pentru militarii sirieni împotriva „încercării de a dăuna forțelor sau teritoriului israelian”[59].

Germania[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2018, autoritățile germane au efectuat razii în Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia, Bavaria și Berlin, percheziționând locuințe și afaceri aparținând a zece presupuși membri ai forței Quds iraniene, suspectați că ar spiona ținte israeliene și evreiești[60].

Desemnarea ca organizație teroristă[modificare | modificare sursă]

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a desemnat forța Quds în temeiul Ordinului executiv 13224 pentru furnizarea de sprijin material organizațiilor teroriste împotriva SUA la 25 octombrie 2007, interzicerea tranzacțiilor între grupul respectiv și cetățenii americani și înghețarea oricăror active sub jurisdicția SUA[61]. Guvernul Canadei a desemnat Forța Quds ca organizație teroristă la 17 decembrie 2012[62]. Niminalizările făcute de Egipt includeau organizația Forța Quds[63].

La 23 octombrie 2018, regatele Arabiei Saudite și Bahrain, ambele implicate în intervenția condusă de Arabia Saudită în Yemen împotriva membrilor huti susținuți de forța Quds, au desemnat IRGC drept organizație teroristă. Desemnarea l-a inclus și pe fostul lider Qasem Soleimani[64].

În aprilie 2019, SUA au luat decizia de a desemna Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), o armată străină, ca organizație teroristă străină în baza statutului de imigrație și a campaniei lor de presiune maximă. [65][66][67][68].


Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ In persană نیروی قدس Nīrū-ye Qods, or سپاه قدس Sepāh-e Qods ("Qods Corps"). Also transliterated as Qods, Ghods, and al-Quds. From the word al-Quds, meaning Jerusalem and Beit al-Quds. Sometimes abbreviated as IRGC-QF.
 2. ^ McChrystal, Stanley. „Iran's Deadly Puppet Master”. Foreign Policy (în engleză). Accesat în . 
 3. ^ Operational Environment Assessment (OEA) Team (aprilie 2010). „Operational Environment Assessment: Iran”. Ft. Leavenworth, KS: TRADOC Intelligence Support Activity (TRISA)-Threats, US Army. Format:US Army
 4. ^ a b c Filkins, Dexter| "The Shadow Commander Arhivat în , la Wayback Machine."| The New Yorker, 30 September 2013.
 5. ^ Dionisi, 7
 6. ^ „Iran demands nationals' release”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Matusitz, Jonathan (), „Al-Quds: The Muslim Jerusalem”, Symbolism in Terrorism: Motivation, Communication, and Behavior, Rowman & Littlefield, p. 117, ISBN 978-1442235793 
 8. ^ Moghadam, Assaf (). Militancy and Political Violence in Shiism: Trends and Patterns. Routledge. p. 87. ISBN 978-1136663536. Accesat în . 
 9. ^ „Iran's Revolutionary Guards”. Telegraph. . Accesat în . 
 10. ^ a b „Taliban opens office in Iran”. The Telegraph. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ a b „Iran, Pakistan out to weaken Afghanistan, MPs told”. Pajhwok Afghan News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ a b „Taliban fighters training in Iran, U.S. officials say”. CNN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ a b O'Rourke, Breffni (). „Afghanistan: U.S. Says Iranian-Made Weapons Found”. Radio Free Europe. Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ a b „Afghans find tons of explosive devices transferred from Iran”. CNN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ a b „Is Iran Supporting the Insurgency in Afghanistan?”. The Jamestown Foundation. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ Moghadam, Assaf (). Militancy and Political Violence in Shiism: Trends and Patterns. Routledge. p. 87. ISBN 978-1136663536. Accesat în . It also assisted in the establishment of Hizballah in Lebanon and various Islamic groups in Bosnia. 
 17. ^ Rubin, Michael (). Into the Shadows: Radical Vigilantes in Khatami's Iran. Washington Institute for Near East Policy. p. 46. ISBN 978-0944029459. Accesat în . 
 18. ^ Hirsh, Michael; Dehghanpisheh, Babak; Hosenball, Mark. "The New Enemy? Arhivat în , la Wayback Machine.", Newsweek, 15 February 2007. Retrieved 17 February 2007.
 19. ^ Nawar, Ibrahim. "Mahmoud Ahmadinejad: Justice versus freedom Arhivat în , la Wayback Machine.", Al Ahram Weekly, 30 June 2005. Retrieved 7 January 2006.
 20. ^ Matthew, Levitt (ianuarie 2013). „Hizballah and the Qods Force in Iran's shadow war with the West” (PDF). The Washington Institute for Near East Policy. Arhivat din original (Policy Focus (No. 123)) la . Accesat în . 
 21. ^ „Iran's Gen. Soleimani killed in airstrike at Baghdad airport”. AP NEWS. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ Wright, Robin, Dreams and Shadows: the Future of the Middle East, Penguin Press, 2008, pp. 332–333.
 23. ^ a b c Dionisis, 8
 24. ^ „Welcome to Iran Focus”. Iran Focus. Arhivat din original la . Accesat în . 
 25. ^ „Pentagon, State Department Debunk Bush Fabrications on Iran”. Alternet. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 26. ^ Hersh, Seymour (). „Preparing the Battlefield: The Bush Administration steps up its secret moves against Iran”. The New Yorker. Arhivat din original la . Accesat în . 
 27. ^ a b c Daragahi, Borzou and Spiegel, Peter. "Iran's elite and mysterious fighters", Los Angeles Times, 15 February 2007. Retrieved 15 February 2007.
 28. ^ "Experts: Iran's Quds Force Deeply Enmeshed in Iraq Arhivat în , la Wayback Machine.", Fox News, 15 February 2007. Retrieved 15 February 2007.
 29. ^ Shane, Scott. "Iranian Force, Focus of U.S., Still a Mystery Arhivat în , la Wayback Machine.", New York Times, 17 February 2007. Retrieved 17 February 2007.
 30. ^ Charbonneau, Louis (). „Iran uses China bank to transfer funds to Quds-linked companies” (în engleză). Reuters. Accesat în . 
 31. ^ a b Golnaz Esfandiari (). „Iran: Expert Discusses Iran's Quds Force And U.S. Charges Concerning Iraq”. Radio Free Europe. Arhivat din original la . Accesat în . 
 32. ^ „Operations Anaconda entering second week”. CNN. . Arhivat din original la . 
 33. ^ Karon, Tony. "TIME.com Primer: The Taliban and Afghanistan Arhivat în , la Wayback Machine.", Time Magazine, 18 September 2001. Retrieved 16 October 2006.
 34. ^ "The Elusive Quds Force: The Iranian Special Ops unit accused of meddling in Iraq has a fierce history and powerful friends" Arhivat în , la Wayback Machine., Newsweek, 26 February 2007. Retrieved 14 March 2007.
 35. ^ Jha, Lalit K (16 March 2011). „Concern in US over increasing Iranian activity in Afghanistan”. Pajhwok Afghan News. Arhivat din original la 10 May 2013. Accesat în 18 May2013.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 36. ^ „Iran's Revolutionary Guards plotting to kill me: Kabuli”. Pajhwok Afghan News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 37. ^ „Afghan MPs fault Ahmadinejad's remarks”. Pahjwok Afghan News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 38. ^ a b „Alleged spies say Iran's Revolutionary Guards trained them”. Pahjwok Afghan News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 39. ^ "Cops name Iran military arm for attack on Israeli diplomat" Arhivat în , la Wayback Machine., Times of India, 30 July 2012
 40. ^ „Two Men Charged in Alleged Plot to Assassinate Saudi Arabian Ambassador to the United States”. Department of Justice. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 41. ^ Plot to kill Saudi ambassador casts light on shadowy group that reports to Iran’s leader. The Associated Press. 13 October 2011
 42. ^ Obama Says Facts Support Accusation of Iranian Plot Arhivat în , la Wayback Machine.. The New York Times. 13 October 2011
 43. ^ „Hezbollah in Latin America - Implications for U.S. Homeland Security” (PDF). U.S. House of Representatives, Subcommittee on Counterterrorism and Intelligence (112th). . Arhivat din original (PDF) la . 
 44. ^ a b Wright, Robin, Dreams and Shadows: the Future of the Middle East, Penguin Press, 2008, pp. 333–4
 45. ^ "Gen. Abizaid On Stabilizing Iraq Arhivat în , la Wayback Machine.", 60 Minutes, 26 November 2006. Retrieved 27 November 2006.
 46. ^ Middle East - Iraq Arhivat în , la Wayback Machine. The New York Times, 3 July 2007
 47. ^ Baer, Robert. "Where's the Smoking Gun on Iran? Arhivat în , la Wayback Machine.", Time Magazine, 13 February 2007. Retrieved 13 February 2007.
 48. ^ Glanz, James and Tavernise, Sabrina. "U.S. Is Holding Iranians Seized in Raids in Iraq Arhivat în , la Wayback Machine.", The New York Times, 24 December 2006. Retrieved 25 December 2006.
 49. ^ „Group: Iranians Were Part of Elite Force”. The Washington Post. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 50. ^ Tavernise, Sabrina and Glanz, James. "U.S. and Iraq Dispute Role of Iranians but Free Them Arhivat în , la Wayback Machine.", New York Times, 30 December 2006. Retrieved 30 December 2006.
 51. ^ Wright, Robin and Trejos, Nancy. "Iranians captured inside Iraq Arhivat în , la Wayback Machine.", The Washington Post, 12 January 2007. Retrieved 13 January 2007.
 52. ^ Fassihi, Farnaz (). „Iran Deploys Forces to Fight al Qaeda-Inspired Militants in Iraq”. The Wall Street Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 
 53. ^ Alfoneh, Ali (). „What Is Iran Doing in Syria?”. Foreign Policy. Arhivat din original la . Accesat în . 
 54. ^ Iran boosts support to Syria Arhivat în , la Wayback Machine., Telegraph, 21 February 2014
 55. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 56. ^ „Iranian Forces in Syria Shell Israeli Army Bases on Golan-Israel”. New York Times. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 57. ^ „Israel targets Iranian forces in Syria after rocket attack on Golan Heights”. Fox News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 58. ^ „Israel Launches Most Extensive Strike in Syria in Decades After Iranian Rocket Barrage”. Haaretz. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 59. ^ „Israel Confirms Another Attack on Iranian Targets in Syria”. New York Times. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 60. ^ „Raids across Germany target suspected Iranian spies”. Deutsche Welle. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 61. ^ „Fact Sheet: Designation of Iranian Entities and Individuals for Proliferation Activities and Support for Terrorism”. U.S. Department of the Treasury. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 62. ^ „Currently listed entities”. Publicsafety.gc.ca. Arhivat din original la . Accesat în . 
 63. ^ „Syrian terrorist list produces 163 names and no agreement”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 64. ^ Saudi, Bahrain add Iran's IRGC to terror lists - SPA Arhivat în , la Wayback Machine. euronews.com
 65. ^ U.S. Labels Iran's Revolutionary Guard As A Foreign Terrorist Organization Arhivat în , la Wayback Machine. npr.org
 66. ^ Trump Designates Iran’s Revolutionary Guards a Foreign Terrorist Group Arhivat în , la Wayback Machine. nytimes.com
 67. ^ Why Trump’s Latest Move Against Iran Was Pointless—and Dangerous Arhivat în , la Wayback Machine. time.com
 68. ^ Mattis: Iran is the biggest threat to Mideast peace Arhivat în , la Wayback Machine. washingtonexaminer.com

Surse[modificare | modificare sursă]

 • Dionisi, David J. American Hiroshima: motivele și un apel pentru a consolida democrația Americii. Editura Trafford, 2005. ISBN: 1-4120-4421-9 Editura Sanzini pentru versiunea coreeană 2006/2007. [1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]