Qasem Soleimani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Qasem Soleimani
Qasem Soleimani with Zolfaghar Order (cropped).jpg
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Qanat-e Malek, Kerman⁠(d), Hanza District⁠(d), Kerman⁠(d), Iran Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[4][5][3] Modificați la Wikidata
Aeroportul Internațional Baghdad⁠(d), Bagdad, Irak Modificați la Wikidata
Înmormântat Saheb al-Zaman Mosque (Kerman)[*][[Saheb al-Zaman Mosque (Kerman) |​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor[6][7] (raid aerian[6][7]) Modificați la Wikidata
CetățenieState flag of Iran (1964–1980).svg Statul Imperial al Iranului[*] ()
Flag of Iran.svg Iran () Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar
ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Fath[*] ()[1]
Ordinul Zulfikar[*] ()[1]
Eroul Republicii[*] ()
Prezență online

Qasem Soleimani (în persană قاسم سلیمانی; n. ,[2][3] Qanat-e Malek, Kerman⁠(d), Hanza District⁠(d), Kerman⁠(d), Iran – d. ,[4][5][3] Aeroportul Internațional Baghdad⁠(d), Bagdad, Irak) a fost un general iranian din cadrul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice și, din 1998, comandantul Forțelor Quds - o divizie responsabilă în principal de operațiunile militare externe.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Generalul Martir Qasem Soleimani s-a născut în satul Qanat-e Malek din orașul iranian Rabor din provincia Kerman, la 11 martie 1957. Provenind dintr-o familie de agricultori relativ săracă, tânărul Soleimani s-a mutat în orașul Kerman la vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, să-și continue studiile, și concomitent să lucreze ca muncitor în construcții pentru a putea achita datoria tatălui său. După terminarea liceului, Soleimani s-a alăturat organizației de aprovizionare cu apă din Kerman ca antreprenor în anul 1975.

În timpul Revoluției Islamice din Iran, el a cunoscut un cleric din orașul Mashhad, pe nume Reza Kamyab, un student al regretatului Imam Khomeini (ra), care l-a introdus în esența Revoluției Islamice. Potrivit fratelui său, Sohrab Soleimani, el a devenit curând unul dintre principalii organizatori ai demonstrațiilor antiregim de la Kerman.

După Revoluția islamică din 1979, și în timp ce lucra ca antreprenor pentru organizația de aprovizionare cu apă din Kerman, Martirul Soleimani s-a alăturat Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) ca membru de onoare. Înainte de războiul impus de Irak, el a fost detașat în estul Iranului pentru a se alătura luptei împotriva tulburărilor cauzate de anumiți kurzi iranieni. După încheierea rebeliunii, s-a întors la Kerman și a fost numit comandant al cartierului general al Forțelor Quds din IRGC, din acel oraș.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

La începutul carierei sale de gardian revoluționar și după suprimarea unei rebeliuni separatiste ale unor elemente kurde, a fost numit comandant al filialei IRGC din provincia Azerbaidjanului de Vest.

În urma invaziei Iranului de către Saddam Hussein din data de 22 septembrie 1980, care a marcat începutul războiului impus Iranului (1980–1988), Qasem Soleimani a adunat și antrenat mai multe batalioane în Kerman, împreună cu care s-a alăturat câmpului de luptă din sudul Iranului, fiind comandant al Diviziei 41. Pe parcursul celor opt ani de război sacru de apărare împotriva invaziei baasiste, el a fost comandantul diviziilor IRGC Nasr-5 și, respectiv, Imam Reza-21. Pe când avea 20 de ani, s-a alăturat IRGC și a servit în diferite divizii și a lăsat în urmă amintiri neprețuite împreună cu camarazii săi și, în cele din urmă, a devenit comandantul diviziei Nasr-5 pentru a-și dovedi capacitatea și calificările de comandant vigilent. El a rămas întotdeauna dedicat principiilor Revoluției islamice și nu a cruțat niciun efort pentru a materializa aspirațiile revoluționare. Comandant devotat, el a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în multe operațiuni militare și a adus triumfuri părții iraniene.

În timpul războiului impus de Baas, el și-a câștigat rapid o reputație pentru vitejia de care a dat dovadă, și a avansat în grad datorită rolului său în operațiunile de succes și de recucerire a regiunilor pe care trupele irakiene le ocupaseră. La începutul anului 1982, generalul-maior Mohsen Rezaei, comandantul șef al Gărzilor Revoluționare, l-a numit pe Sardar Qasem Soleimani comandant al Brigăzii Sarallah, pe când încă nici nu împlinise 30 de ani. După ce și-a sporit suficient abilitățile militare prin muncă grea și devotament, s-a dovedit a fi un comandant de succes într-un număr de operațiuni, cum ar fi Valfajr 8, Karbala 1, Karbala 5, Tak Shalamcheh și alte câteva operațiuni.

Între timp, el s-a angajat și la conducerea și organizarea de misiuni de război neregulate în adâncul Irakului, care au fost efectuate de Cartierul General Ramadan. În acele momente, Generalul Soleimani a stabilit relații cu liderii kurzi irakieni și cu Organizația Shia Badr, ambele opozante lui Saddam Hussein în Irak. După ce războiul s-a încheiat în 1988, Sardar Qasem Soleimani s-a întors la Kerman și a fost implicat într-un război cu răufăcătorii care au fost instigați și dirijați din afara granițelor de est ale Iranului. Înainte de a fi numit comandant al Forțelor Quds, el a luptat cu bandele de traficanți de droguri, care făceau contrabandă opiu din Afganistan în Turcia și apoi Europa, prin Iran.

Generalul Soleimani a fost numit comandant al Forțelor Quds de către Liderul Suprem al Revoluției islamice în anul 2000. Ca urmare a preluării conducerii de către General Soleimani, Forțele Quds au contribuit la întărirea rezistenței palestiniene. De fapt, activitățile lui Sardar Soleimani alături de martirul Imad Mughniyeh au fost cele care au sporit rezistența atât mult, încât regimul sionist nu și-a îndeplinit obiectivele atât cu privire la Palestina, cât și la Liban. Datorită sfaturilor militare oferite de Generalul Soleimani, Hezbollah-ul Libanului a putut rezista invaziei israeliene din anul 2006, care a ajuns să fie cunoscută drept „Războiul de 33 de zile”, și care a dus la înfrângerea obiectivelor Israelului de invadare a Libanului.

Războiul împotriva ISIS în Irak[modificare | modificare sursă]

Odată cu apariția așa-numitului Stat Islamic al Irakului și Siriei (ISIS), o grupare teroristă fundamentalistă de tip salafi, care a comis un număr mare de crime în numele Islamului, precum și odată cu ascensiunea sa în diferite părți ale Irakului și ocuparea pe scară largă a teritoriilor irakiene, Guvernul irakian a cerut ajutorul Generalului Qasem Soleimani, care a jucat un rol important în lupta Irakului împotriva ISIS. El a oferit sfaturi de militar expert care au dus la eliberarea Bagdadului și a Erbilului din ghearele acestei grupări teroriste. Sardar Soleimani a fost descris drept „pivotul” care reunește forțele kurde și șiite pentru a lupta împotriva ISIS, supraveghind operațiunile comune conduse de cele două grupuri. Conform dovezilor existente, Generalul Qasem Soleimani se afla în orașul irakian Amirli, care era sub asediu de ceva timp, și care s-a dovedit a fi primul oraș irakian care a rezistat cu succes unei invazii ISIS, datorită expertizei oferite de el. Înfrângerea cu care s-a confruntat ISIS a fost rezultatul unui parteneriat neobișnuit al soldaților irakieni și kurzi, care a avut loc prin eforturile și la sfaturile Generalului Soleimani.

În 2012, Sardar Soleimani a contribuit la consolidarea Guvernului sirian în timpul războiului civil sirian, în special în operațiunile sale împotriva ISIS și a ramurilor sale.

În ziua de joi, 21 septembrie 2017, în cadrul ceremoniei dedicate celei de-a 40-a zi a martiriului unuia dintre apărătorii altarului, Sardar Qasem Soleimani a făcut un anunț important, și anume acela că așa-numitul Stat Islamic al Irakului și Siriei (ISIS) își va găsi sfârșitul în mai puțin de trei luni. O predicție care s-a adeverit în perioada specificată de acest general iranian.

În operațiunea de eliberare a orașului Jurf Al Sakhar, acesta a fost „prezent pe câmpul de luptă”, conform rapoartelor. Unii comandanți ai miliției șiite l-au descris pe Generalul Soleimani ca fiind „neînfricat” – unul subliniind că generalul iranian nu poartă niciodată vestă anti-glonț, nici măcar pe linia frontului. Hadi al-Amiri, fostul Ministru irakian al transporturilor și șeful Organizației Badr, un partid politic oficial irakian a cărui aripă militară este una dintre cele mai mari forțe armate din țară, a subliniat rolul esențial al Generalului Qasem Soleimani în apărarea Kurdistanului irakian împotriva grupării teroriste ISIS. El a susținut că, dacă nu ar fi fost eforturile depuse și sfaturile oferite de Generalul Soleimani, Guvernul lui Heidar al-Ebadi ar fi fost un guvern în exil și că „nu ar exista Irak dacă Generalul Soleimani nu ne-ar fi ajutat”.

Slujitor la altarul Imamului Reza[modificare | modificare sursă]

Din anul 2014, la cererea sa, Generalul Soleimani a primit și onoarea de a servi pelerinii la altarul sfânt al Imamului Reza (as), al optulea imam șiit, din orașul Mashhad.

Soleimani a primit Ordinul Zolfaghar, care este cel mai înalt însemn militar al Iranului, din mâinile Marelui Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, Liderul Suprem al Revoluției islamice.

Martiriul[modificare | modificare sursă]

Generalul Qasem Soleimani, care a fost ucis de un atac aerian american ordonat de Donald Trump pe Aeroportul Internațional Bagdad în ziua de vineri, 3 ianuarie 2020, a fost salutat ca un erou în Iran. A fost un comandant curajos, carismatic și iubit de trupele sale.

Cunoscut drept comandant din umbră în războiul său indirect împotriva SUA, el se afla de mult timp pe lista țintelor americanilor. Regimul sionist și Arabia Saudită ar fi lucrat, de asemenea, pentru a-l elimina pe Soleimani pentru serviciile sale sacre din Siria și Liban.

Într-unul dintre interviurile sale, el a spus că SUA și regimul sionist sunt mult prea slabe pentru a concura cu puterea militară a Iranului, care sprijină palestinienii oprimați și oamenii din Gaza. Cu un an înainte de martiriul său, Soleimani l-a avertizat chiar pe președintele american Donald Trump despre escaladarea războiului cu Iranul, declarând: „Poți începe un război (cu noi), dar noi vom fi cei care îi vom pune capăt”.

În mesajul său de condoleanțe pentru martiriul Generalului Qasem Soleimani, Marele Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, Liderul Suprem al Republicii Islamice Iran, s-a referit la el drept „martirul viu al Revoluției”. El a fost șeful Forțelor Quds din Gărzile Revoluționare, o unitate de elită care se ocupă de operațiunile Iranului în străinătate. După ce și-a început cariera militară de primă linie în războiul Iran-Irak de la începutul anilor 1980, Soleimani a devenit o figură indispensabilă în Iran, jucând un rol esențial în sporirea influenței în Orientul Mijlociu.

Mai multe ceremonii funerare organizate în memoria Generalului Qasem Soleimani au avut loc în perioada 4 - 7 ianuarie 2020 în unele orașe din Irak și Iran - inclusiv Bagdad, Karbala, Najaf, Ahvaz, Mashhad, Teheran, Qom și orașul său natal, Kerman. Datorită popularității sale în rândul poporului iranian, ceremonia de înmormântare a Generalului Soleimani organizată în Teheran a fost cea mai mare ceremonie din Iran de la înmormântarea Marelui Ayatollah Imam Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, în 1989.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Soleimani Receives Iran's Highest Military Medal From Khamenei (în engleză), Radio Farda[*][[Radio Farda (Persian Radio & Media)|​]] 
  2. ^ a b Arrêté du 23 juillet 2014 portant application des articles L. 562-2 et suivants du code monétaire et financier - ANNEXE IILISTE DES PERSONNES PHYSIQUES FAISANT L'OBJET D'UN GEL DES AVOIRS (în franceză), Légifrance[*] 
  3. ^ a b c d The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b Qasem Soleimani: US kills top Iranian general in Baghdad air strike (în engleză), BBC News Online[*] 
  5. ^ a b Les Etats-Unis tuent le puissant général iranien Ghassem Soleimani dans une frappe en Irak (în franceză), Le Monde 
  6. ^ a b , The New York Times, https://www.nytimes.com/2020/01/02/world/middleeast/qassem-soleimani-iraq-iran-attack.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b https://web.archive.org/web/20200103031549/https://www.defense.gov/Newsroom/Releases/Release/Article/2049534/statement-by-the-department-of-defense/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Echo of Islam (magazine), no. 276, January 2022

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Qasem Soleimani la Wikimedia Commons