Sari la conținut

Oameni de onoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oameni de onoare
Rating
Titlu originalA Few Good Men
Genfilm de crimă[1]
dramă[2][3][4][1]
legal drama[*][[legal drama (theatrical genre)|​]]
film de proces
film thriller[5][6]  Modificați la Wikidata
RegizorRob Reiner[3][4][7][8]  Modificați la Wikidata
ScenaristAaron Sorkin  Modificați la Wikidata
Bazat peA Few Good Men[*][[A Few Good Men (play by Aaron Sorkin)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorRob Reiner
David Brown[*]
Andrew Scheinman[*][[Andrew Scheinman (regizor de film american)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioCastle Rock Entertainment  Modificați la Wikidata
DistribuitorInterCom[*][[InterCom (Hungarian film distribution business)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineRobert Richardson[*][9]  Modificați la Wikidata
MontajRobert Leighton[*][[Robert Leighton (British film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMarc Shaiman[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieTom Cruise (Lieutenant (junior grade) Daniel Kaffee)[10][4][1][7]
Demi Moore (Lieutenant Commander JoAnne Galloway)[10][4][1][7]
Kevin Pollak (Lieutenant (junior grade) Sam Weinberg)[10][4]
Kevin Bacon (Captain Jack Ross)[10][4][8]
Jack Nicholson (Colonel Nathan R. Jessup)[10][4][1][7]
J. T. Walsh (Lieutenant Colonel Matthew Andrew Markinson)
Kiefer Sutherland (First Lieutenant Jonathan James Kendrick)[10][4][8]
James Marshall[*][[James Marshall (actor american)|​]] (Private First Class Louden Downey)[10][4]
Wolfgang Bodison[*][[Wolfgang Bodison (actor american)|​]] (Lance Corporal Harold W. Dawson)[10][4]
Christopher Guest[*] (Commander (Dr.) Stone)[10][4]
Noah Wyle (Corporal Jeffrey Owen Barnes)[10][4]
Cuba Gooding (Corporal Carl Edward Hammaker)[10][4]
Aaron Sorkin[10]
John M. Jackson[*][[John M. Jackson (actor american)|​]] (Captain West)[10]
Matt Craven[*][[Matt Craven (actor canadian)|​]] (Lieutenant Dave Spradling)[10][4]
Xander Berkeley[*][[Xander Berkeley (actor american)|​]] (Captain Whitaker)[10][4]
...încă 9  Modificați la Wikidata
Premiera[11]
(Germania)[12]
  Modificați la Wikidata
Durata138 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înLong Beach, California
Naval Air Station Point Mugu[*][[Naval Air Station Point Mugu (US Navy airfield near Oxnard, California, United States)|​]]
Crystal Cove State Park[*][[Crystal Cove State Park (state park on the coast of California, USA)|​]]
Culver Studios[*][[Culver Studios (movie studio)|​]]
Fort MacArthur[*][[Fort MacArthur (former military base in Los Angeles)|​]]
Georgetown[*][[Georgetown (neighborhood and historic district in Washington, D.C.)|​]]
Laguna Beach[*][[Laguna Beach (city in Orange County, California, United States)|​]]
San Pedro[*][[San Pedro (community within the city of Los Angeles, California, United States)|​]]
St. Elizabeths Hospital[*][[St. Elizabeths Hospital (former psychiatric hospital in Washington, D.C.)|​]]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiWashington, D.C.
Base Naval de la Bahía de Guantánamo[*][[Base Naval de la Bahía de Guantánamo (military base of the United States Navy)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiChicago Film Critics Association Award for Best Supporting Actor[*][[Chicago Film Critics Association Award for Best Supporting Actor (award)|​]] (Jack Nicholson, )
MTV Movie Award for Best Movie[*][[MTV Movie Award for Best Movie (MTV Movie Award)|​]] ()
Southeastern Film Critics Association Award for Best Actor[*][[Southeastern Film Critics Association Award for Best Actor |​]] (Jack Nicholson, )
National Board of Review: Top Ten Films  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film (David Brown[*], Rob Reiner și Andrew Scheinman[*][[Andrew Scheinman (regizor de film american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Jack Nicholson, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Kevin O'Connell[*][[Kevin O'Connell (Sound engineer)|​]], Rick Kline[*][[Rick Kline (Sound engineer)|​]] și Robert Eber[*][[Robert Eber (Sound engineer)|​]], )
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic ()
American Society of Cinematographers Award for Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases[*][[American Society of Cinematographers Award for Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases |​]] ()
Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film[*][[Directors Guild of America Award for Outstanding Directing – Feature Film (award)|​]] ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor - dramă ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar ()
...încă 7  Modificați la Wikidata
Încasări243.200.000 de dolar americani[13]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Oameni de onoare (în engleză A Few Good Men) este un film thriller de crimă de proces regizat de Rob Reiner după un scenariu de Aaron Sorkin. În rolurile principale au interpretat actorii Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon, Kevin Pollak, J. T. Walsh, Cuba Gooding Jr. și Kiefer Sutherland.

A fost produs de studiourile Castle Rock Entertainment și a avut premiera la 9 decembrie 1992 la Westwood, Los Angeles, fiind distribuit de Columbia Pictures și InterCom. Coloana sonoră a fost compusă de Marc Shaiman. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 33-40 de milioane de dolari americani[14][15] și a avut încasări de 243,2 milioane de dolari americani.[15][14]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Caporalul Harold Dawson (Wolfgang Bodison) și soldatul Louden Downey (James Marshall) se confruntă cu o curte marțială generală, fiind acuzați de uciderea colegului lor pușcașul marin William Santiago la baza navală din Golful Guantanamo din Cuba. Santiago a avut relații proaste cu colegii săi de marină, s-a comportat necorespunzător și a rupt lanțul de comandă, încercând să fie transferat din Guantanamo. Comandantul bazei colonelul Nathan Jessup (Jack Nicholson) și ofițerii săi discută care ar fi cea mai bună cale de acțiune: în timp ce ofițerul executiv al lui Jessup, locotenent-colonelul Matthew Markinson (J. T. Walsh), susține transferul lui Santiago, Jessup spune ironic că mai bine transferă toți soldații americani din Cuba... astfel respinge opțiunea și, în schimb, dă ordin ca ofițerul comandant al lui Santiago, locotenentul Jonathan James Kendrick (Kiefer Sutherland), să-l „antreneze” pe Santiago pentru a deveni un pușcaș marin mai bun.

În timp ce se crede că motivul asasinării lui Santiago a fost răzbunarea deoarece acesta vroia să dezvăluie că Dawson a efectuat o împușcătură ilegală către soldatul cubanez din fața sa de peste graniță, investigatorul naval și avocatul locotenent comandant JoAnne Galloway (Demi Moore) suspectează în mare măsură că Dawson și Downey au executat un ordin numit „cod roșu”: o pedeapsă extrajudiciară violentă. Galloway dorește să-i apere pe cei doi, dar cazul este dat locotenentului (grad junior) Daniel Kaffee (Tom Cruise) - un avocat neexperimentat și neentuziast, care are tendința de a negocia în cazurile sale. Galloway și Kaffee se confruntă instantaneu, cu Galloway neliniștită de aparenta lene a lui Kaffee, în timp ce Kaffee este nemulțumit de amestecul lui Galloway. Kaffee și Galloway călătoresc la baza Guantanamo din Cuba pentru a-i interoga pe colonelul Jessup și pe alții. În urma interogării, Jessup susține că Santiago urma să fie transferat a doua zi.

Când Kaffee încearcă o negociere cu procurorul Ross, Dawson și Downey refuză, insistând că Kendrick le-a dat într-adevăr ordinul „cod roșu” și că nu au intenționat niciodată ca Santiago să moară. Dawson arată un dispreț total pentru Kaffee, refuzând să-l salute sau să-l recunoască ca ofițer, deoarece Dawson îl vede ca neavând nicio onoare, deoarece a ales să facă un târg cu procurorul. Între timp, Lt. Col Markinson dispare.

După ce începe procesul, Markinson apare mai târziu în autoturismul lui Kaffee și afirmă, fără echivoc, că Jessup nu a ordonat niciodată un transfer pentru William Santiago. Apărarea reușește să stabilească că i s-a refuzat promovarea caporalului Dawson deoarece a dat alimente unui soldat care a fost condamnat la arest fără alimente, punându-l pe Dawson într-o lumină bună în fața juriului și dovedind că aceste „coduri roșii” chiar au fost date anterior. Cu toate acestea, apărarea suferă în continuare două eșecuri majore: Downey, în urma interogatoriului, dezvăluie că nu a fost prezent când Dawson a primit presupusul ordin „cod roșu” și Markinson s-a sinucis înainte de a putea depune mărturie, rușinat că nu a reușit să protejeze un soldat aflat sub comanda sa.

Fără mărturia lui Markinson, Kaffee crede că totul este pierdut. Mai târziu se întoarce acasă beat, lamentându-se că nu a făcut o înțelegere de la bun început. Galloway îl încurajează pe Kaffee să-l cheme pe Jessup ca martor, în ciuda riscului de a fi judecat pentru că a pătat onoarea unui ofițer de rang înalt. Jessup răspunde calm la întrebările lui Kaffee, dar devine nervos când Kaffee subliniază o contradicție în mărturia sa: Jessup a declarat că soldații săi ascultă întotdeauna ordinele primite și că Santiago urma să fie transferat pentru propria sa siguranță; astfel, întreabă Kaffee, dacă Jessup le-a ordonat oamenilor să-l lase pe Santiago în pace, atunci cum ar putea Santiago să fi fost în pericol? Iritat de faptul că a fost prins cu minciuna și dezgustat de ceea ce consideră el ca fiind obrăznicia lui Kaffee față de pușcașii marini, Jessup exaltă importanța militarilor și a sa pentru securitatea națională. Când a fost întrebat cu claritate dacă a ordonat „cod roșu”, Jessup continuă discursul său și, după ce i s-a pus în mod repetat aceeași întrebare, spune cu dispreț că, da, a comandat un „cod roșu”. Jessup încearcă să părăsească sala de judecată, dar este arestat imediat.

Dawson și Downey sunt găsiți nevinovați la acuzațiile de crimă și conspirație, dar găsiți vinovați de „conduită nepotrivită” și li se ordonă lăsarea la vatră fără onoare. Dawson acceptă verdictul, dar Downey nu înțelege unde a greșit. Dawson explică că nu au reușit să-i apere pe cei prea slabi pentru a lupta pentru ei înșiși, precum Santiago. În timp ce cei doi părăsesc sala de judecată, Kaffee îi spune lui Dawson că nu are nevoie să poarte o uniformă pentru a avea onoare. Dawson renunță la disprețul său anterior pentru Kaffee, îl recunoaște ca ofițer și îl salută regulamentar, cu respect. Filmul se încheie cu Kaffee și Ross felicitându-se reciproc înainte ca Ross să plece pentru a-l aresta pe Kendrick.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Au interpretat actorii:

Primire[modificare | modificare sursă]

Nominalizări la Premiile Oscar[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost nominalizat la patru premii Oscar:[16]

Nominalizări la Premiile Globul de Aur[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost nominalizat la cinci premii Globul de Aur:

Altele[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost recunoscut de Institutul American de Film în aceste liste:

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e http://www.metacritic.com/movie/fewgoodmen, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ http://www.ew.com/article/1992/12/18/few-good-men, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0104257/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o https://www.filmaffinity.com/en/film671631.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ http://rapidmoviez.com/release/a-few-good-men-1992-internal-dvdrip-xvid-cultxvid  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ http://rapidmoviez.com/release/a-few-good-men-1992-dvdrip-xvid-ac3-int-turkiso-uploaded-rapidshare-extabit-filecloud  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/ludzie-honoru, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=5942.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ FilmAffinity 
 10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p http://www.imdb.com/title/tt0104257/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ http://augusta-rv.com/subtitles-for-a-few-good-men.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ „Oameni de onoare”, Internet Movie Database, accesat în  
 13. ^ Box Office Mojo, accesat în  
 14. ^ a b „A Few Good Men (1992 – Box Office Mojo)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 15. ^ a b „A Few Good Men – budget”. Nash Information Services. Accesat în . 
 16. ^ „The 65th Academy Awards (1993) Nominees and Winners”. oscars.org. Accesat în . 
 17. ^ „AFI's 100 Years...100 Heroes & Villains Nominees” (PDF). Accesat în . 
 18. ^ „AFI's 100 Years...100 Movie Quotes” (PDF). American Film Institute. Accesat în . 
 19. ^ „AFI's 10 Top 10: Top 10 Courtroom Drama”. American Film Institute. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]