Facultatea de Arte și Design a Universitații de Vest din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Facultatea de Arte și Design
Universitatea de Vest din Timișoara
Tipul Facultate de stat
Universitatea Universitatea de Vest din Timișoara
Durata studiilor de licență 3 ani
Durata studiilor de master 2 ani
Sediul Str. Oituz nr.4, Timișoara, România
Website arte.uvt.roarte-fact.uvt.ro

Facultatea de Arte și Design reprezintă astăzi cel mai important pivot al dinamicii educației, creației și cercetării câmpului artistic din partea de vest a tării, prin strategia proprie de dezvoltare ce vizează o curriculă actualizată constant, consonantă cu universitățile spațiului European.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Învățămîntul artistic superior din România o cunoscut o importantă dezvoltare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cînd au fost puse bazele unui studiu sistematic după modelul academic occidental. În Timișoara însă, un oraș situat în vestul țării, în afara unor inițiative particulare, acest tip de învățămînt n-a putut fi creat decît în perioada interbelică, în 1933, prin mutarea Școlii de arte frumoase de la Cluj, cea mai importantă academie de artă din Transilvania. Acest moment inițial a creat premisele dezvoltării artistice la un nivel superior și a contribuit în mod decisiv la apariția unor generații de artiști care au schimbat complet evoluția artei românești din această regiune. Școala de arte din Timișoara a avut un corp profesoral alcătuit din tineri artiști (Catul Bogdan, Romul Ladea, Anastase Demian), formați la Paris care aduceau cu ei teoriile artei moderne. Grupul acesta de artiști-profesori a adus un suflu nou, ce s-a așternut peste tradițiile locale impregnate de tendințele artei central-europene, în special de expresionism. De aceea se poate afirma că încă din perioada inițială această școală a avut o direcție proprie, distinctă de alte centre artistice precum București sau Iași.

După mai multe transformări succesive, la începutul anilor ’60 - o perioadă plină de elan constructiv după război - a fost creată o Facultate de arte în același timp cu Universitatea din Timișoara. Această nouă instituție de învățămînt a reunit toate energiile artistice din acest colț de țară producînd și ea mai multe serii de tineri artiști. În același timp liceul de artă a devenit un loc al experimentelor artistice și pedagogice. La începutul anilor ‘70 un grup de artiști-profesori, care au alcătuit grupul cunoscut internațional Sigma (Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan), au început să lucreze cu elevii abandonînd studiul academic. Interesul lor s-a îndreptat spre acțiune, artă ambientală, fotografie și film contribuind în felul acesta la schimbarea unei anume viziuni academice care persista de mult în învățămîntul artistic.

După 1990 Facultatea de Arte a intrat într-o nouă perioadă, de deschidere spre sistemul de învățămînt european amplificîndu-și numărul de specializări și de direcții de învățămînt. Ocuparea unui nou sediu mai adecvat - o fostă cazarmă austriacă de la începutul secolului al XIX-lea - obținut prin demersurile decanului Dumitru Șerban, contribuie de asemeni la diversificarea posibilităților de dezvoltare adecvată a acestei instituții, continuînd în spirit școala de belle arte din perioada interbelică..

Structura[modificare | modificare sursă]

Programele institutionale de pregãtire, cercetare științificã și creație artisticã, acoperã aria largã a domeniului artelor vizuale, prin complexitate, flexibilitate și interdisciplinaritate.

În acord cu planul strategic al Programului de educație permanentã Bologna, oferta curricularã pe care Facultatea de Arte și Design o pune la dispoziția celor interesați într-ale artei este ierarhizaă pe trei nivele:

  • studii de licență (șase semestre)
  • studii masterale (patru semestre)
  • studii doctorale (șase semestre).

Activitatea Facultãții de Arte și Design este coordonatã în doua departamente:

  • Departamentul de Arte Vizuale

Unde se deruleazã programele specializãrilor: picturã, graficã cu cele douã trasee de pregatire profesionalã-graficã de șevalet-gravurã și graficã publicitarã și de carte,sculpturã, fotografie-imagine computerizatã, conservare-restaurare și un program de pregatire teoreticã în Istoria și teoria artei.

  • Departamentul de Design si Arte Aplicate

Desesvește specializãrile: arte textile – design textil, moda - design vestimentar, ceramica-sticla-metal si cele trei rute de pregatire profesionalã în design: design grafic, design de produs și design de ambient.

În cadrul facultãții funcționeazã doua centre de cercetare și creație artisticã acreditate îndomeniul artelor plastice, decorative și design.

Legături externe[modificare | modificare sursă]