FC Olimpia Satu Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Olimpia Satu Mare
Olisigla.gif
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Olimpia 1921 Satu Mare
Nume precedent(e) Olimpia CFR Satu Mare,
CFR Satu Mare,
Locomotiva Satu Mare,
Progresul Satu Mare,
ASMD Satu Mare,
Sătmăreanca Satu Mare,
Metalul Satu Mare
Data fondării 1921
Culori         
Stadion Olimpia, Satu Mare
(18.000 locuri)
Campionat Liga a II-a
Președinte România Ștefan Szilagyi
Antrenor România Tiberiu Csik
Site web http://www.olimpiasm.ro
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a II-a 2014-2015

Olimpia Satu Mare este un club de fotbal din Satu Mare, România. Fondat în luna mai a anului 1921, clubul a participat în Liga I de 6 ori în perioada comunistă și doar o dată după Revoluția din 1989.

Echipa își dispută meciurile considerate pe teren propriu pe Stadionul Olimpia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În luna mai a anului 1921 la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare. Dintre numele fotbaliștilor legitimați cu acel prilej au ajuns până la noi următoarele: I.Mihalca, Gh.Șuta, D.Pop, E.Gross, E.Nyul, S.Frank, C.Rațiu, V.Sabău, J.Winkller, A.Șoranu, C.Hotyar, K.Kokenessi. După cinci ani Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934, Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează Divizia "B", iar în seria a III-a participă și Olimpia C.F.R. Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în divizia "A", dar retrogradează imediat.

După al doilea război mondial urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări și scandaluri la diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în Divizia A, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național, locul 9. După o retrogradare și o altă promovare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în "B", unde a fost printre fruntașele seriei, până în 1993 când retrogradează în divizia "C" în urma unui scandal. Peste doi ani Olimpia revine în "B", iar în 1998 promovează în "A", dar retrogradează imediat.

De-a lungul existenței sale Olimpia a purtat diverse nume, unele fiind utilizate înainte sau după, și de alte echipe sătmărene (Someșul, C.F.R., Metalul), acestea fiind: Olympia CFR, Locomotiva, Progresul, ASMD (Asociația Sportivă Muncitoresc-Dinamovistă), Sătmăreana, ACF Olimpia.

Lotul curent[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
89 România P Marius Șuta
România P Lorand Szekely
România P Bogdan Miron
6 România F Marius Balău
România F Lucian Homorozan
3 România F Cosmin Iuhas
România F Flaviu Moș
România F Cornel Ene
România F Forin Mureșean
România M Sandor Botoș
8 România M Dan Gavrilescu
România M Gheorghe Ghiriti
România M Adrian Micaș
România M Manuel Mureșan
Nr. Poziție Jucător
România M Mihai Pop
România M Denis Lemac
16 România M István Schwarzkopf
10 România M Ervin Zsiga
18 România M Robert Villand
17 România M Dumitru Muntean
România A Vlad Bujor
11 România A Petrică Dragoș
9 România A Daniel Feier
93 România A Ervin Kinczel
România A Denis Lemac
România A Adrian Marinaș
30 România A Cristian Molnar
România A Emil Ardelean

Jucători importanți[modificare | modificare sursă]

Printre fotbaliștii notabili care au fost legitimați la clubul de fotbal Olimpia se numără: Gavrilă Both (care a și antrenat echipa în mai multe rânduri, fost jucător la FC Dinamo București și UTA Arad), Lajos Keizer, Tabacaru Nicolae (poreclit Mobra),Daniel Prodan, Gabor Gerstenmajer, Zoltan Ritli, Mircea Bolba (prezent în lotul național de juniori care a obținut medaliile de bronz la mondialul din 1981), Florin Gardoș, Ervin Zsiga, Adrian Salageanu, Sergiu Costin, Martin Tudor, Marian Alexandru, Emilian Dolha, Radu Chioreanu, Mircea Stanciu, Costel Mozacu, Sorin Iodi, Cristian Lupuț, Claudiu Cornaci, Iulian Roșoagă, Cristian Ivan, Petru Chiratcu, Lucian Nan, Pavel Adrian Dulcea, Tudor Zamfirescu, Ovidiu Suciu, Petrică Negrea, Marcel Băban, Andrei Margaritescu, Sabin Pâglișan, Cătălin Bozdog, Ioan Pap-Deac sau Dumitru Dumitriu.

Dintre antrenorii care au antrenat echipa se pot menționa și Traian Ionescu, Emerich Jenei, Iosif Vigh, Tieriu Csisk, József Kiprich, Stefan Zobromovich și Gheorghe Staicu.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Cupa României
  • Vicecampioni: 1977-1978
Liga a II-a
  • Câștigători: 1973-1974, 1976-1977, 1997-1998
Liga a III-a

Stadion[modificare | modificare sursă]

Olimpia Satu Mare își joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Olimpia. Capacitatea sa este 18.000 de locuri și este administrat de municipalitățile orașului Satu Mare. Stadionul a fost inaugurat în anul 1942, după o construcție de 6 ani. Olimpia joacă în continuare pe acest stadion, de la deschidere și până în prezent.

Legături externe[modificare | modificare sursă]