Discuție:Mihai Viteazul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Mihai Viteazul Erou Național[modificare sursă]

Intodeauna pe marginea uni subiect de discutie exista persoane pro si contra.Trebuie saluam in considerare ca majoritatea istoriciilor ne atesta ca suntem originari pe aceste meleaguri.Rossler a fost pus de habsburgi sa elaboreze o teorie in interesele Austriei . Stramosii nostrii sunt dacii si romani si acest lucru este recunoscut de toate popoarele. Insasi parinteleistoriei herodot a confirmat ca dacii traiesc intre Carpatii Padurosii si muntii Haemus, Guriile Bugului si Dunarea mijlocie. Un lucru e cert ca stramosii nostrii apartin acestor meleaguri. Si un lucru nu a fost inteles Rossler nu a sustinut ca stramosii nostrii nu apartin acestor meleaguri el a facut referire la etnogeneza noastra . Eu il consider pe Mihai Patrascu cel mai mare domnitor al tuturor timpurilor al roamnilor. Si mai cred ca europenii astia tafnosi sa ne multumeasca deoarece Mihai a tinut piept Otomanilor lucru de care desteptii de austrieci nu a fost in stare cu tot cu aliante la Rusciuk. Mihai cu o armata inferor numerica a tinut piept la Calugareni. Eu ii sfatuiesc pe toti greii europei ca nu e bine sa se puna cu Romania deoarece avem potential sa vazut in multe lupte (Posada 1330, Belgrad 1444,Vaslui 1475,Calugareni 1595,Razboiul de Independenta 1877-1878, si sa nu uitam cele trei lupte de la Marasti,Marasesti,Oituz in care "mamaligarii" iau invins pe austrieci si pe nemtii) si ii rog pe pe ungurii sa nu uite ca au fost acupati de noi in al doilea razboi mondial:))) sgy

Am găsit undeva următoarea părere: În mentalul colectiv, Mihai Viteazul este primul român care a stăpânit peste cele trei țări românești, însă nu este și primul care a făcut Unirea. În realitate, prima Unire a fost făcută, în 1595, de Sigismund Báthory, pentru că impunându-le cele două tratate lui Mihai Viteazul și lui Ștefan Răzvan, practic a devenit principele celor trei Principate, titlu recunoscut pe plan internațional, ceea ce lui Mihai nu i-a fost recunoscut. E reală situația? --Miehs (discuție) 28 august 2010 21:47 (EEST)

  • 1. Sigismund Báthory era ungur, deci nu avea cum sa fie primul român
  • 2. Nu a fost o unire, ci relatia dintre Valahia & Moldova si Principatul Transilvaniei era una de vasaliate, asemanatoare celei ce a existat intre Tarile Romane si Imp Otoman sau Polonia (Iaaasi (discuție) 29 august 2010 10:15 (EEST))
Inexact. Juramantul de vasalitate in acceptiunea traditionala implica o relatie personala intre un nobil si suveranul sau. Nu insemna nici o clipa insa ca suveranul putea interveni in administrarea teritoriului vasalului. Astfel ducele Bretaniei se numea "rege in ducatul sau", regele Frantei era "imparat in regatul sau", domnul Tarii Romanesti era "singur stapanitor" la el in tara. Tratatul de la Alba Iulia pune capat autocratiei (fie si nominale) a domnului. Principele Ardealului devine instanta extraordinara in treburile Tarii romanesti si Moldovei, boierii nu mai pot fi executati fara permisiunea acestuia. Chiar vinovati de tradare, mosiile lor nu mai pot fi confiscate s.a.m.d. Tehnic, afirmatia de mai sus este justa, Bathory, care a si folosit tripla titulatura si armele combinate ale celor trai tari, este primul care a realizat "un fel de unire".--Plinul cel tanar (discuție) 30 septembrie 2010 14:30 (EEST)

Sigiliul lui Mihai Viteazul[modificare sursă]

In articol exista o poza cu descrierea 'Stema lui Mihai Viteazul', dar ea este de fapt sigiliul lui. Inscriptia in slavona de pe sigiliu este scrisa pe 2 randuri:

I ML BJE MLRDIE

IO MIHAIL UGROVLAHISKOI VOEVOD ARDEALSKOI MOLD ZEMLI

Se observa din marimea si spatierea literelor ca mesterul care a facut sigiliul a apreciat gresit lungimea textului si a facut prescurtari de cuvinte spre final.

Inscriptia completa ar fi fost:

Iz MiLostie BoJiE MiLosRDIE

IO MIHAIL UGROVLAHISKOI VOEVOD ARDEALSKOI i MOLDavskoi ZEMLI

Traducerea cuvant cu cuvant:

Din a milei dumnezeiesti indurare

IO Mihail voievod ungro-valah al tarilor ardealeana si moldoveana

Traducere si adaptare:

Din indurarea gratiei lui Dumnezeu

IO Mihail voievod valah al tarilor Ardealului si Moldovei

Analiza pe text:

- expresia 'din mila lui Dumnezeu' sau echivalente aratau in Evul Mediu ca domnitorul ajuns pe tronul tarii a fost confirmat de biserica

- IO este scris cu Iota si Omega grecesti, nu cu chirilice. Vine din grecescul 'Ioan' si este folosit drept particula nobiliara. IO nu inseamna 'eu'!

- MIHAIL are ultima litera ь = 'semnul moale' - fara valoare fonetica, dar care inmoaie litera precedenta ('L')

- Ugrovlahia (Valahia de langa Ungaria) era numele medieval slavon al Tarii Romanesti. Terminatia slavona '-skoi' indica un adjectiv de gen masculin.

- Cuvantul 'Ardealskoi' contine litera slavona ѣ (iat) care se citeste 'ea' (in alfabetele chirilice moderne aceasta litera a fost inlocuita cu Я)

Textul in sine reflecta perceptia actului politic realizat de Mihai Viteazul, act politic ce se incadreaza la categoria de uniune personala a unor tari prin persoana aceluiasi voievod, uniune valabila doar pe durata domniei. Surprinzatoare (din perspectiva patriotica a Romaniei moderne) sunt deciziile lui Mihai, luate la recomandarea marilor boieri, de a numi un domn in Moldova si altul in Tara Romaneasca in scurta perioada de unire a celor 3 tari. Totusi aceste decizii au fost luate din considerente practice, pentru asigurarea unei guvernari eficiente in toate cele 3 provincii intr-o epoca in care comunicatiile peste Carpati se desfasurau cu mare dificultate.82.79.121.115 (discuție) 2 aprilie 2012 12:30 (EEST)

Am gasit in revista Magazin Istoric nr. 12/1969 la ultima pagina o fotografie cu un alt sigiliu de-al lui Mihai Viteazul, cu un text surprinzator. Pe net am gasit urmatoarea fotografie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Elektron_plate_of_Mihai_Viteazul_and_his_son.jpg

Textul citit de mine (cu cateva litere asupra carora am ezitari):

IO MIHAIEV EGO IO NEKOLA VOEVO GDR V ZEMLI MOLD

Inscriptia completa: IO MIHAIEV EGO IO NEKOLA VOEVOd GospoDaR V ZEMLI MOLDavskoi

Altii au citit: IO MIHAI EVEGO IO NEKOLA ..., dar cuvantul EVEGO nu are sens (nu l-am gasit in bulgara sau alte limbi slave din sud).

Traducerea mea: IO Mihai al sau IO Nicolae voievod domnitor (gospodar) in Tara Moldoveneasca

Observatii: Mihaiev este genitivul de la Mihai

IO Mihaiev din inscriptie nu are atributul de voievod, deci isi delega functia de voievod al Moldovei catre fiul sau Nicolae

Voievod este un cuvant de origine slavona compus din 'voie' = lupta (in rusa contemporana 'voina' inseamna razboi) si 'vod' = conducator

Gospodar este tot de origine slavona si provine din 'gospod' = domn, deci inseamna domnitor (sef de stat).

Am facut aceste precizari pentru ca sa lamuresc o diferenta subtila care exista intre voievod (= comandant suprem al armatei) si gospodar (= functia politica de sef de stat)

Este un sigiliu care certifica faptul ca Mihai l-a numit voievod in Moldova pe fiul sau Nicolae.Siru (discuție) 7 februarie 2014 22:11 (EET)

De la Mihai Viteazul s-au păstrat pe ceară 3 pecete diferite, datate: 3 iulie 1600, 27 iulie 1600 și 29 iulie 1600. Pe inscripția circulară a primului sigiliu (3 iulie 1600) se menționează că Mihai Viteazul era domnitor al Moldovei, pe celelalte două sigilii (27 și 29 iulie 1600) că era domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.181.128.117 (discuție • contribuții).

Mihai Viteazu la Târgu-Mureș?[modificare sursă]

Am găsit mai multe informații pe http://cultura.inmures.ro/legaturile-lui-mihai-viteazul-cu-orasul-tirgu-mures.html cum că Mihai Viteazu ar fi ridicat o capelă ortodoxă la Târgu-Mureș în incinta fostei mănăstiri franciscane din cetatea orașului. Preotul reformat Nemes Gabor este citat ca menționând acest lucru într-un memoriu.

S-ar putea adăuga mai multe informații în acest articol în acest caz?

În special legat de colaborarea dintre secuii din zona Mureșului și Mihai Viteazu în lupta împotriva lui Bathory.

Vă mulțumesc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 70.247.168.155 (discuție • contribuții). 8 martie 2013 04:18‎ (EET)

Sursa pe care o citați sugerează că este vorba de o legendă vehiculată la nivel local, neconfirmată de alte surse, deci nu cred că își are locul. Nici chiar dacă ar fi fost ceva real, nu cred că este extrem de important ce biserici a ctitorit, în condițiile în care ele nu au rezistat și, spre deosebire de Ștefan cel Mare, Mihai nu este cunoscut ca fiind un mare ctitor de biserici.
Mai mult, tind să îmi pun două întrebări: (1) de ce ar fi ctitorit o capelă ortodoxă în marea cetate a secuilor, care era Târgu Mureș, și care la acea vreme avea probabil o populație de români ortodocși neglijabilă, și nu în vreun oraș sau târg din altă zonă cu mai mulți români, cum ar fi zona Făgărașului, a Bistriței, a Maramureșului, a Apusenilor? și (2) de ce ar fi făcut asta, în condițiile în care secuii își doreau mai mult decât orice autonomia lor, și s-au aliat cu Mihai tocmai fiindcă erau presați din ce în ce mai mult de tendințele autoritare ale lui Andrei Bathory și erau foarte supărați după Carnavalul Însângerat, care a fost tocmai o tentativă de exercitare a imixtiuni princiare în treburile autonomiei secuilor?
Altceva însă ar merita discutat: în calitate de ortodox și conducător al Transilvaniei într-o țară în care cultul ortodox nu avea decât statut de tolerat, spre deosebire de celelalte alte 4 culte (cel catolic și 3 protestante) cu statut de religie oficială, ce pași a luat sau intenționa să ia pentru a modifica această stare de fapt? Răspunsul imediat este că nu a avut timp să facă așa ceva, dar știu că am citit undeva că ar fi (re)înființat o mitropolie ortodoxă la Alba Iulia, sau oricum, ar fi susținut cumva organizarea ecleziastică ortodoxă. Poate ar merita căutate niște surse pe tema asta. —Andreidiscuţie 25 noiembrie 2014 11:48 (EET)
În relativ scurta sa domnie, Mihai Viteazul a făcut multe pentru ortodoxia românească. O sursă de încredere pentru acestă afirmație este Istoria Bisericii Românești și a vieții religioase a Românilor a lui Nicolae Iorga (Tipografia "Neamul Românesc", Vălenii de Munte, 1908, disponibilă și online). Cartea a II-a, „Epoca slavo-românească”, a acestei remarcabile lucrări conține o parte („Partea a III-a”) dedicată lui Mihai Viteazul și intitulată „Politica religioasă a lui Mihai Viteazul” (pp. 108-121). În capitolul IV („Noua Mitropolie din Bălgrad”, pp. 112-115) este analizată înființarea mitropoliei ortodoxe de la Bălgrad (Alba-Iulia) în contextul anticalvinismului cunoscut al lui Sigismund Báthory și, ulterior, al scurtei domnii a lui Mihai în Ardeal. --Bătrânul (discuție) 25 noiembrie 2014 17:58 (EET)

Mihai Viteazul pagina in limba germana[modificare sursă]

Pagina Mihai Viteazul in limba germana are nevoie de ajutor din partea unor oameni avizati. Este nevoie de referinte clare pentru un text destul de tendentions si care lasa un gust revizionist (din nefericire). nu doresc sa nasc dispute prin ce spun. cred ca este nevoie de o mana de ajutor din partea unor oameni iubitori de istorie si in mod special de adevar istoric argumentat, bazat pe date concrete, reale. intrebarea mea este urmatoarea: exista printre wikipedistii din Romania, oameni de istorie care cunosc germana? banuiesc ca da. de ei este nevoie acolo pentru a fromula textul fara emotie nationalista. ideea este de a scrie un text cu fundament istoric, nu ostentativ. o seara buna si spor la scris!

PS: cine ajunge pe pagina germana va gasi o parte din corecturile (aldin si cursiv) facute de mine la "versiuni"- deocamdata acolo un singur admin a acceptat o schimbare, pare un subiect destul de sensibil.

PSS: rog pe cei care raspund acestui mesaj, sa abordeze subiectul tinand cont de Conduita Wikipedia.

Dadallaxe (discuție) 2 decembrie 2013 23:31 (EET)

Data morții[modificare sursă]

În introducerea articolului (precum și la Wikidata) este indicată ca dată a morții lui Mihai Viteazul 9 august 1601.
În infocasetă și la secțiunea Moartea lui Mihai Viteazul este indicată data de 19 august 1601.

Din referința citată în introducere (pentru data morții 9 august 1601), "Mihai Viteazul", DNB, Gemeinsame Normdatei, nu rezultă însă decât anul morții, nu și data.

Pentru data morții 19 august 1601, am introdus în infocasetă și la secțiunea Moartea lui Mihai Viteazul o referință spre lucrarea lui Nicolae Iorga: Iorga, Nicolae (1979) [1935]. Istoria lui Mihai Viteazul. II. București: Editura Minerva. p. 214 .

Deci: 9 sau 19 august?

S-ar putea ca această aparentă contradicție să provină de la diferența dintre stilul vechi și stilul nou, care era de exact 10 zile la acea dată. În sprijinul acestei presupuneri ar fi și lucrarea lui Constantin Rezachevici: Rezachevici, Constantin (2001) [2001]. Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324 - 1881. I. București: Editura Enciclopedică. p. 354. ISBN 973-45-0387-1 , în care apare data „9/19 august 1601”. Însă la Wikidata, la date of death este trecut „9 August 1601Gregorian”, deci pe stil nou (corespunzător datei de 30 iulie 2017 pe stil vechi). Ceva nu este în regulă. Apelez la pasionații de istorie (și nu numai) să dezlegăm această șaradă. Mulțumesc anticipat. --Bătrânul (discuție) 20 februarie 2017 11:50 (EET)

Cred că autoritatea lui Rezachevici în această chestiune este indiscutabilă și confirmată de numeroase alte surse de încredere. De unde provine eroarea wikipedică este o altă problemă, sesizată corect. Cu titlu de ipoteză, am impresia că datele calendaristice de la Wikidata sunt marcate automat ca fiind gregoriene dacă nu există o etichetare diferită, pe stil vechi. Am mai întâlnit acest gen de „reconstrucție” a datelor, dar nu-mi mai amintesc exact în ce articole. --Pafsanias (discuție) 20 februarie 2017 15:16 (EET)
@Pafsanias: Aveți dreptate referitor la marcarea automată cu Gregorian. O problemă similară o au rușii la ru.wikipedia — din experiența mea, cam 15% din datele lor calendaristice pre-1930 sunt greșite prin confuzia Julian/Gregorian. E bine de luat aminte că Julian e cu x zile înainte de Gregorian, unde x depinde de an: vezi tabel/sursă.
În ce privește cazul prezentat de @Sîmbotin: pentru mine e clar că e vorba de 9 august Julian / 19 august Gregorian. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 20 februarie 2017 15:48 (EET)
Nu vă bazați că data de la Wikidata este cu Gregorian, asta e valoarea implicită la introducerea datelor. Se poate schimba în Julian și atunci e identificată corect. Dacă ar trebui trecut la Wikidata 9 iulian sau 19 gregorian e altă discuție: de vreme ce Mihai a murit în Transilvania, principat ce adoptase calendarul gregorian, înclin spre a doua variantă. —Andreidiscuție 20 februarie 2017 16:20 (EET)
Într-adevăr, în Transilvania era în vigoare atunci calendarul Gregorian. Problema este că el însuși nu urma calendarul gregorian și nici Biserica care l-a îngropat (probabil cea Ortodoxă din Țara Românească). Cred că cel mai bine este să apară ambele date, cu „s.v.”, „s.n.”. La Wikidata nu am preferințe că e iulian sau gregorian, câtă vreme data este corectă. --Turbojet 20 februarie 2017 22:37 (EET)

Mulțumesc celor care s-au implicat în această discuție. Deci rămâne ca dată a morții 9/. Am vrut să modific și la Wikidata, dar Andrei Stroe a fost mai harnic și a efectuat schimbarea necesară în urmă cu câteva ore. --Bătrânul (discuție) 24 februarie 2017 17:13 (EET)

Totul e bine când se termină cu bine. Acum, dacă tot am ajuns să discutăm elementul Wikidata legat de acest articol, aș dori să semnalez și că locul morții nu poate fi Câmpia Turzii, o localitate înființată în 1925. Bătălia din august 1601 s-a dat, într-adevăr, pe câmpia Turzii, iar tabăra voievodului, în care a fost ucis mișelește, se afla pe un deal din apropiere, dar în cu totul altă direcție decât localitatea actuală (a se vedea și articolul Mormântul lui Mihai Viteazul). --Pafsanias (discuție) 24 februarie 2017 22:07 (EET)
Știu că s-a mai discutat acest aspect și în articole din reviste dar și la Wikipedia: „câmpia de lângă Turda” nu este totuna cu Câmpia Turzii. Vor mai trebui făcute „săpături” în ce privește locul morții lui Mihai Viteazul. Dar nici măcar cu data morții nu s-a rezolvat complet; referința de la Wikidata nu este corectă: în Gemeinsame Normdatei este dat doar anul morții (1601), nu și luna și ziua. --Bătrânul (discuție) 24 februarie 2017 22:54 (EET)

Conualfy[modificare sursă]

Constat că eu, care mă încadrez probabil la "publicul larg", după cum spune Conualfy, nu mi-am dat seama că "Realitatea istorică este mult mai nuanțată" (adică realitatea privind Unirea de la 1600). Și-mi explică domnul istoric Conualfy (o avea și nume/prenume?, pentru că autorii de manuale au!) care este de fapt realitatea istorică pe care trebuie să o înțeleg! Trebuie să accept că manualele școlare nu mai au aici nici o relevanță, dacă îmi spune Conualfy care a fost atunci situația! Când se pune problema să contest o chestiune impusă de Academia Română (o exprimare din DEX), mi se spune că nu am voie altfel decât se menționează în documentul Academiei! În schimb, pe Wikipedia, oricine poate să afirme orice, chiar dacă contrazice manualele școlare (avizate totuși de Minister!). M-aș întreba: o astfel de afirmație, care nu are nici o referință, nu este cumva eliminabilă chiar prin specificul Wikipediei? Parcă nu avem voie să facem cercetare pe Wikipedia! O fi cu intenție? Sau doar din neglijență!? PheonixRo (discuție) 1 februarie 2018 23:35 (EET)