Dimitri Mendeleev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dimitri Mendeleev
DIMendeleevCab.jpg
Date personale
Nume la naștere Дмитрий Иванович Менделеев
Născut 8/20 februarie 1834[1]
Tobolsk, Imperiul Rus[2]
Decedat 2/15 februarie 1907 (72 de ani)[1]
Sankt Petersburg, Imperiul Rus[2]
Căsătorit cu Ana Ivanovna Popova[*] (din 1882)
Copii Vladimir Mendeleev[*]
Lioubov Blok[*]
Vassili Mendeleev[*]
Cetățenie Imperiul Rus
Ocupație chimist
fizician
profesor universitar
Activitate
Instituție Universitatea de Stat Sankt Petersburg[*]
Liceul Richelieu din Odesa[*]
Institutul Tehnologic de Stat din Sankt Petersburg[*]
Alma Mater Main Pedagogical Institute[*]
Premii Ordinul Sfântul Alexandr Nevski în grad de cavaler[*]
Medalia Copley (1905)
Faraday Lectureship Prize[*] (1889)
Demidov Prize[*] (1862)
Soț(ie) Ana Ivanovna Popova[*]
Semnătură Mendelejew signature.jpg

Dimitri Ivanovici Mendeleev (în limba rusă Дми́трий Ива́нович Менделе́ев Sunet pronunție, n. 27 ianuarie 1834 (S.N. 8 februarie), Tobolsk, Imperiul Rus – d. 20 ianuarie 1907 (S.N. 2 februarie), Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un chimist rus care a publicat un tabel periodic al elementelor asemănător cu cel actual. Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice, și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dimitri Mendeleev s-a născut la 27 ianuarie 1834 în Tobolsk, Siberia, fiind ultimul dintre cei 14 copii ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev și Mariei Mendeleeva. La vârsta de 14 ani, după moartea tatălui său, Mendeleev a urmat gimnaziul în Tobolsk.

În 1849, familia Mendeleev, al cărei statut social și situație materială decăzuseră considerabil din cauza morții tatălui, se mută la Sankt Petersburg, unde tânărul de numai 16 ani intră la Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg. După terminarea acestuia, în 1855, este diagnosticat cu tuberculoză, ceea ce determină mutarea sa în Peninsula Crimeea, într-o zonă recunoscută pentru valențele terapeutice ale aerului său sărat, esențial în tratamentul tuberculozei. Acolo, predă științe la gimnaziul local pentru un an. După completa sa însănătoșire, se reîntoarce total refăcut la Sankt Petersburg (în 1856).

Între 1859 și 1861 a făcut cercetări asupra densității gazelor la Paris, și, mai apoi, a lucrat cu chimistul german Robert Bunsen și cu fizicianul Gustav Robert Kirchhoff la Heidelberg, făcând cercetări în domeniul chimiei. În 1863, după întoarcerea în Rusia, a devenit profesor de chimie la „Institutul Tehnologic” și la „Universitatea de Stat” din Sankt Petersburg.

În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate științifică marcantă a timpului său, onorat de foarte multe organizații științifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universității din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.

În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al votcii rusești, cu 40% alcool. Dar printre contribuțiile sale târzii mult mai importante se numără și studierea câmpurile petrolifere din Rusia și contribuția sa semnificativă la crearea primelor rafinării rusești.

A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg.

Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: mendeleeviu. De asemenea, un crater de pe lună îi poartă numele. Numele său a fost dat Institutului Național de Metrologie din Sankt Petersburg[3]

Tabelul periodic al elementelor[modificare | modificare sursă]

Tabelul periodic al lui Mendeleev din 1871

Pe 6 martie 1869, Mendeleev a prezentat Societății Ruse de Chimie o lucrare denumită Dependența între proprietățile masei atomice a elementelor, care propunea folosirea masei și a valenței pentru a descrie elementele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Dimitri Mendeleev", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ a b Менделеев Дмитрий Иванович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  3. ^ en VNIIM (13 aprilie 2011). „D.I. Mendeleev All-Russian Institute for Metrology (VNIIM)”. Vniim.ru. http://www.vniim.ru/info.en.html. Accesat la 12 ianuarie 2015. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Perjavski O., D. I. Mendeleev (traducere din limba rusă), Editura Științifică, București 1967.

Legături externe[modificare | modificare sursă]