Comuna Fundeni, Galați

45°35′0″N 27°36′0″E (Comuna Fundeni, Galați) / 45.58333°N 27.60000°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fundeni
—  comună  —
Biserica Inaltarea Domnului, Fundeni, Galati.jpg
Fundeni (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°35′0″N 27°36′0″E ({{PAGENAME}}) / 45.58333°N 27.60000°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Galati.svg Galați

SIRUTA76353

ReședințăFundenii Noi
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Fundeni[*]Manuel Lupu[*][3][4] ( PSD, )

Suprafață
 - Total42,32 km²
Altitudine20 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3570 locuitori
 - Densitate92,7 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului Poziția în cadrul României
Amplasarea în cadrul județului


Comuna Fundeni, Galați se află în România
Comuna Fundeni, Galați
Poziția în cadrul României

Fundeni (în trecut, și I.I.C. Brătianu) este o comună în județul Galați, Moldova, România, formată din satele Fundeni, Fundenii Noi (reședința), Hanu Conachi și Lungoci. Se află în Câmpia Tecuciului[*]; lângă Siret; și la o altitudine de 20 m deasupra nivelului mării. Are o suprafață de 42,32 km². Populația este de 3.669 locuitori, determinată în , prin recensământ, pe criteriul de populație stabilă[*][[populație stabilă (concept în statistica demografică din România, definit ca „toți cetățenii români cu domiciliul în țară, persoanele de cetățenie străină sau fără cetățenie care au domiciliul (reședința permanentă) în România sau o reședință tem)|​]].

Geografie[modificare | modificare sursă]

Comuna se află la marginea sud-vestică a județului, pe malul stâng al Siretului, la limita cu județul Vrancea. Este străbătută de șoseaua națională DN25, care leagă Galațiul de Tecuci. La Hanu Conachi, din acest drum se ramifică șoseaua națională DN25A, care duce spre sud-vest peste Siret în județul Vrancea la Nănești (unde se termină în DN23). Prin comună trece și calea ferată Galați–Tecuci, pe care este deservită de stația Hanu Conachi.[5]

Relief[modificare | modificare sursă]

Relieful de lunca este bine reprezentat printr-un șes larg (sud-vest) cu terase locale de luncă și de terase ușor mai ridicate : Lungoci, Hanu Conachi, Pădurea Hanu Conachi - rezervație naturală situată pe relief de dune fluviatile.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Limita de sud si de vest a comunei, pe o lungime de 12 km, este reprezentată de cursul râului Siret, curs ce a determinat prin debitele sale istorice din anii '60 - '70 mutarea populației satului Fundenii-Vechi pe actuala vatră a satului Fundeni (Fundenii-Noi) cât și în celelalte două sate, Lungoci și Hanu Conachi, ultimul preluând cel mai mare procent al populației sinistrate. Inundațiile din anul 2005 (la viitura din data de 14.07.2005, la stația hidrologică Lungoci s-a înregistrat debitul record de 6000 mc/s) au afectat o mare parte din terenurile agricole ale comunei precum și o parte a vetrei satului Fundeni (50 de case din care 9 afectate 100%).

Limita de nord-est este reprezentată de cursul râului Călmățui, râu cu un debit redus.

Lacul Negru, situat între vatra satului Fundeni - la vest, Pădurea Hanu Conachi, - la est si DN 25A - la nord, conține nămol sapropelic și reprezintă un potențial economic de viitor prin amenajarea sa. În acest sens, Consiliul Local al Comunei Fundeni a concesionat această suprafață (64 ha) în vederea amenajării sale ca obiectiv turistic de agrement și balnear.

Climă[modificare | modificare sursă]

Regimul termic al zonei evidențiază un climat temperat-continental caracterizat prin veri foarte călduroase și ierni foarte reci.Teritoriul comunei este expus acțiunii vânturilor. Iarna, Crivățul din nord are o frecvență de până la 26% din perioadă iar vânturile din sud au o frecvență de aproximativ 14%.Cea mai mică frecvență o are vestul cu aproximativ 5,5%. Valoarea medie precipitațiilor este redusă: 400–500 mm.

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Flora este cel mai bine reprezentată în pădurea Hanu Conachi - rezervație naturală înca din anul 1940 - fixată pe dune fluviatile (nisipuri zburătoare) cu deosebit efort, începand cu anul 1932. Printre speciile arboricole întâlnim: salcâmul, stejarul pedunculat, socul, păducelul. Lunca Siretului (aria inundabilă) este reprezentată de plop, salcie, arin si cătină. Fauna este reprezentată - în pădurea Hanu Conachi - prin specia șopârlei de nisip (Eremyas arguta deserti) dar și de cerbul lopătar, căprioare, vulpi, iepuri.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Bârlad a județului Tecuci, și era formată din satele Fundeni, Hanu Conachi și Lungoci, având în total 1255 de locuitori care trăiau în 309 case. În comună funcționau o moară de foc, două biserici (la Fundeni și Lungoci) și o școală cu 35 de elevi. Cei mai mari proprietari de pământ erau Gheorghiade și Verone.[6] Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în plasa Ivești a aceluiași județ, având aceeași alcătuire și o populație de 2400 de locuitori.[7] În 1931, comuna a primit numele de I.I.C. Brătianu, iar satul Hanu Conachi a fost alipit comunei vecine Tudor Vladimirescu.[8]

La instaurarea regimului comunist, comuna a revenit la denumirea de Fundeni, și în 1950 a fost arondată raionului Măicănești din regiunea Putna; apoi (în 1952) raionului Liești și (după 1960) raionului Galați, ambele din regiunea Galați.[9] În 1968, a trecut, în componența actuală, la județul Galați.[10][11]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Fundeni

     Români (95,63%)

     Necunoscută (4,3%)

     Altă etnie (0,05%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Fundeni

     Ortodocși (94,05%)

     Necunoscută (4,3%)

     Altă religie (1,63%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Fundeni se ridică la 3.669 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.990 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,64%). Pentru 4,31% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,06%). Pentru 4,31% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[12]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Fundeni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Manuel Lupu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[13]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal5     
Partidul Social Democrat5     
Partidul Mișcarea Populară2     
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1     

Învățământ și cultură[modificare | modificare sursă]

În comuna Fundeni, școala își începe activitatea în a doua jumătate a secolului XIX, cu clasele I - IV simultan, în satele Fundenii-Vechi și Lungoci, în diferite case particulare ale localnicilor. Date privind construcția unui local școlar, apar abia prin jurul anului 1900. Actual, comuna are câte un local școlar în fiecare sat, din care două sunt funcționale: Fundeni - învățământ primar, și Hanu Conachi - învățământ primar și gimnazial. Elevii din învățământul primar, din satul Lungoci, se deplasează cu microbuzul școlar la Fundeni iar cei din învățământul gimnazial, din aceeasi localitate, precum și cei din Fundeni, se deplasează la Hanu Conachi, prin același mijloc de transport. De asemenea, comuna mai dispune și de patru locații de învățământ preșcolar: una la Lungoci, una la Fundeni, în incinta localului școlar și doua în Hanu Conachi. Comuna mai dispune de o bibliotecă cu aproximativ 8500 de volume și de un cămin cultural, ambele în satul Hanu Conachi.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Populația satelor aflate actualmente în componența comunei, ea având la acea vreme (2002) altă componență.„Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 5. ^ Google Maps – Comuna Fundeni, Galați (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 6. ^ Lahovari, George Ioan (). „Fundeni, com. rur., pl. Bîrlad” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 437. 
 7. ^ „Comuna Fundeni în Anuarul Socec al României Mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 8. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 405–406. . 
 9. ^ „GL-F-00112 Sfatul Popular al Raionului Lieşti, 1953-1960 (niv.Fond)”, Cautare-b.arhivelenationale.ro, accesat în  
 10. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege5.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 12. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]