Sari la conținut

Comuna Pechea, Galați

45°38′0″N 27°48′0″E (Comuna Pechea, Galați) / 45.63333°N 27.80000°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pechea
—  comună  —

Pechea se află în România
Pechea
Pechea
Pechea (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°38′0″N 27°48′0″E ({{PAGENAME}}) / 45.63333°N 27.80000°E

Țară România
Județ Galați

SIRUTA76969

ReședințăPechea
ComponențăPechea, Lupele

Guvernare
 - primar al comunei Pechea[*]Mihăiță Mâncilă[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total116,14 km²
Altitudine41 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total10.197 locuitori
 - Densitate95,09 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
http://pechea.info

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Pechea este o comună în județul Galați, Moldova, România, formată din satele Lupele și Pechea (reședința). Conform recensămîntului din 2011, are o populație de 10.152 de locuitori.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele Pechea provine din limba turcă și înseamnă "apă bună".[necesită citare]

Așezarea[modificare | modificare sursă]

Comuna Pechea este situată în partea de sud a județului Galați, la 34 km. nord-vest de municipiul Galați. Comuna este înconjurată la est și vest de dealuri de înălțimi mici despărțite între ele de valea formată de râului Suhurlui. Ea se învecinează la nord cu comunele Costache Negri și Rediu, la vest, cu Grivița și Liești; la sud, cu Slobozia Conachi și Cuza Vodă, iar la est cu Smârdan. Din punct de vedere morfologic, așezarea are structura aglomerată, cu case așezate una lângă alta, având ieșire fie la șosea, fie in ulițele perpendiculare pe șosea. Ulițele sunt înguste, fără aliniere. Pechea este o așezare tipică fostelor sate de clăcași cărora boierii le-au atribuit loturi de casă, pe care abia puteau să-și ridice casa și anexele gospodărești. Din această cauză loturile de folosință din spatele casei erau mici. Din punct de vedere teritorial-administrativ, Pechea este centru de comună și are un sat component-Lupele, situat în Valea Lozovei, la 7 km nord-est.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Pechea

     Români (93,16%)

     Alte etnii (6,84%)
Componența confesională a comunei Pechea

     Ortodocși (93,32%)

     Alte religii (0,25%)

     Necunoscută (6,42%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Pechea se ridică la 10.197 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 10.152 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (93,16%).[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,32%), iar pentru 6,42% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Pechea este administrată de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul, Mihăiță Mâncilă[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat11           
Partidul Național Liberal4           
Partidul PRO România2           

Apele[modificare | modificare sursă]

Comuna este strabatuta de râul Suhurlui care transportă cantitați foarte mici de apa,cu excepția zilelor bogate in ploi torențiale cand apele pârâului ies din matca. Râul trece prin centrul comunelor Pechea, Slobozia Conachi, Piscu si se varsă in Siret.

Solul[modificare | modificare sursă]

Solul este favorabil culturilor cerealiere, viticulturii și pomiculturii. În cuprinsul localității se întâlnesc forme variate de relief și microclimat, ceea ce a făcut ca solurile să fie variate, oferind bune condiții de dezvoltare tuturor culturilor.Solul este variat:de la brun roșcat de pădure până la cernoziom.

Vegetația[modificare | modificare sursă]

Vegetația naturală este specifică zonei de stepă cu coline arse de soare în timpul verii, bătute de crivățul aspru in timpul iernii. Vegetația variază în funcție de formele de relief. Pe vale se întâlnește o vegetație specifică malurilor apelor curgătoare: salcia alburie, pipirigul, cucuta de apă, crinul de baltă etc.Coastele sunt acoperite cu plantații de salcâm.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna cuprinde o bogată și variată încrengătură de insecte: lăcuste, cosași, greieri, călugărițe; păsări: vrabia de casă, prepelița, graurul, cioara, coțofana, cucul, fazan; rozătoare: popândăul, șoarecele de câmp etc. În păduri se întâlnesc: vulpea, porcul mistreț, căprioara ș.a.

Personalități din Pechea[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

"Pechea-arc peste timp" - Societatea culturală Suhurlui

Note[modificare | modificare sursă]