Coasta de Fildeș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Coasta de fildeș)
Jump to navigation Jump to search
Coasta de Fildeș
Republica Coasta de Fildeș
Republica Côte d'Ivoire
République de Côte d'Ivoire (fr)
Drapelul Coastei de Fildeș Stema Coastei de Fildeș[*]
Drapelul Coastei de Fildeș Stema Coastei de Fildeș[*]
DevizăUnion – Discipline – Travail
(franceză Unitate, disciplină și muncă)
Coasta de Fildeș în cadrul Uniunii Africane
Coasta de Fildeș în cadrul Uniunii Africane
Geografie
Suprafață  
 - totală 322 460 km² (locul 69)
Apă (%) 1,4[1]
Cel mai înalt punct Mount Richard-Molard[*] (1.752 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punct Golful Guineei (0 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare oraș Abidjan
Vecini Burkina Faso
Ghana
Guineea
Liberia
Mali Modificați la Wikidata
Fus orar GMT (UTC+0)
Ora de vară neobservată (UTC+0)
Populație
Populație  
 - Recensământ 1998 15
Densitate 63,9 loc/km²
 - Estimare 2009 20 617 068[1] (locul 56)
Limbi oficiale franceză
Limbi regionale/minoritare Baulenă, diulană, dană, anyină și cebaara-senufo și altele
Etnonim Ivorian
Guvernare
Sistem politic Republică semi-prezidențială
Președinte Alassane Ouattara
Prim-ministru Guillaume Soro
Legislativ Parliament of Ivory Coast⁠(d) Modificați la Wikidata
Capitala Yamoussoukro
Istorie
Independență față de Franța
Dată 7 august 1960
Economie
PIB (PPC) 2010
 - Total 37,02 miliarde USD[2]
 - Pe cap de locuitor 1 680 USD[2]
PIB (nominal) 2010
 - Total 22.823 miliarde USD[2]
 - Pe cap de locuitor 1 036 USD[2]
Gini(2002) 44,6 (mediu)
IDU(2007) 0,484[3] (scăzut) (locul 163)
Monedă Franc CFA BCEAO (XOF)
Coduri și identificatori
Cod CIO CIV Modificați la Wikidata
Cod mobil 612 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic 225
ISO 3166-2 CI Modificați la Wikidata
Domeniu Internet .ci
a În estimările pentru această țară se ține cont de efectele mortalității excesive cauzată de SIDA; acest fapt se poate traducere printr-un număr mai mic al populației față de așteptările inițiale.
Prezență online
site web oficial
Topografia Coastei de Fildeș.
Autostrada din cartierul Podișului din Abidjan
Limbile Coastei de Fildeș ; limba guvernului este franceza.

Republica Coasta de Fildeș, oficial numită Republica Côte d'Ivoire[4][5][6] (după numele colonial din limba franceză) este o țară din Africa de Vest. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei.

Denumire[modificare | modificare sursă]

Guvernul acestei țări a cerut în octombrie 1985 ca numele francez Côte d'Ivoire să fie folosit în toate limbile, în grafia fără cratimă (în contradicție cu regulile ortografice ale limbii franceze). Totuși, cele mai multe publicații internaționale continuă să folosească denumirile din propriile lor limbi, cu atât mai mult cu cât numele francez se scrie în litere latine, ori nu toate limbile folosesc această grafie. Întâlnim astfel : Ivory Coast în engleză, Elfenbeinküste în germană, Costa de Marfil în spaniolă, Elefántcsontpart în maghiară, Costa d'Avorio în italiană, Берег Слоновой Кости în rusă, iar în limba noastră, „Coasta de Fildeș”. În schimb, din adjectivul francez ivoirien au apărut adjective similare în celelalte limbi: ivorian, ivorianer, ivoriano ș.a.m.d. Între timp guvernul ivorian s-a schimbat astfel că denumirea franceză, în alte limbi decât franceza, este mai ales o denumire de curtoazie.

Politică[modificare | modificare sursă]

În urma decolonizării politice, puterea colonială, anume Franța, a renunțat la suveranitatea sa asupra teritoriului la data de 7 august 1960, dar nu și la influența economică și militară (trupe franceze sunt poziționate și astăzi în țară, iar majoritatea investitorilor sunt francezi). Primul președinte după proclamarea independenței a fost Félix Houphouët-Boigny (citit Ufue-Buani). Colonialiștii francezi au procedat în Coasta de Fildeș așa cum procedaseră și celelalte puteri coloniale în Africa sub-sahariană: s-au bazat pe populațiile animiste din sud, mai înainte victime ale sclavagismului practicat de emiratele musulmane din nord, pentru a își asigura în aceste țări o administrație și o armată credincioasă (emiratele din nord se opuseseră colonialiștilor pe planul militar). Pentru aceasta, au creștinat, educat și promovat preferențial populațiile din sud, mai apropiate de coastă. După independență, de cele mai multe ori, primele guverne erau majoritar formate din creștini din sud, precum Houphouët-Boigny sau Laurent Gbagbo, care au folosit bogățiile țării preferențial în profitul populațiilor din care se trăgeau. Cele nordice, musulmane, revendicau o redistribuire a răspunderilor politice și a creșterii economice. Astfel s-a creat în Coasta de Fildeș, ca și în alte țări subsahariene (precum de exemplu Nigeria), un clivaj geopolitic între nord și sud. În Coasta de Fildeș, Franța a încercat în ultimele trei decenii să-și redesfășoare influența în favoarea populațiilor musulmane din nord, ceea ce l-a determinat pe Laurent Gbagbo, care a condus statul între 2000 și 2011, să se poziționeze inițial ca om politic de stânga, independent de influența franceză. Regimul lui, din ce în ce mai potrivnic intereselor Franței, a evoluat treptat în dictatură, ceea ce a condus la al Doilea Război Civil Ivorian, în care tabăra lui Laurent Gbagbo a fost învinsă de forțele lui Alassane Ouattara (citit Alasan Oatara), un om politic de centru-dreapta liberală, originar din nordul musulman, în coaliție cu forțele trupelor ONU și ale Franței[7].

Demografie[modificare | modificare sursă]

Conform estimărilor din iulie 2011, populația Coastei de Fildeș includea 21.504.162 cetățeni.[8] Rata natalității este relativ scăzută, cifrându-se la circa 30,95 nașteri/1.000 locuitori, iar rata mortalității este într-o creștere moderată, în 2011 numărând 10,16 decese/1.000 locuitori, de unde denotă o rată pozitivă a sporului natural. Sporirea numărului de decese este datorată cazurilor multiple de SIDA (450.000 persoane purtătoare de SIDA în 2011). Cel mai populat oraș este Abidjan, a cărui zonă metropolitană numără nu mai puțin de 6.169.102 locuitori.[9]

Economie[modificare | modificare sursă]

În anul 2010, Coasta de Fildeș realiza circa 40% din producția mondială de cacao.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Côte d'Ivoire”. The World Factbook. CIA Directorate of Intelligence. . Accesat în . 
  2. ^ a b c d „Côte d'Ivoire”. Fondul Monetar Internațional. Accesat în . 
  3. ^ „Human Development Report 2009. Human development index trends: Table G” (PDF). Națiunile Unite. Accesat în . 
  4. ^ MAE » Politica externă » Relații bilaterale » Africa » Republica CÔTE D'IVOIRE
  5. ^ Horia C. Matei (). Enciclopedia Statelor Lumii. București: MERONIA. ISBN 978-973-7839-38-1.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (help)
  6. ^ Lista țărilor, a teritoriilor și a monedelor
  7. ^ Informațiile din acest paragraf provin în principal din Atlas du nouvel ordre mondial de Gerard Chaliand, ed. Robert Laffont, Paris 2003, din Atlas des peuples d'Afrique de Jean Sellier, editura La Decouverte, Paris 2005, și din Le Dessous des Cartes de Jean-Christophe Victor, Virginie Raisson și Frank Tetard
  8. ^ Index Mundi - Profilul demografic al Coastei de Fildeș
  9. ^ ONU - Baza de date a reviziei populației (2007)
  10. ^ ONU: Nu plecăm din Coasta de Fildeș. Un nou război civil va afecta comerțul internațional” (19 decembrie 2010). Evenimentul zilei. Accesat la 20 decembrie 2010.