Sari la conținut

Casimiro José Marques de Abreu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Casimiro de Abreu (dezambiguizare).
Casimiro de Abreu
Date personale
Nume la naștereCasimiro José Marques de Abreu
Născut4 ianuarie 1839(1839-01-04)
Casimiro de Abreu (Rio de Janeiro), Imperiul Braziliei
Decedat (21 de ani)
Nova Friburgo, Rio de Janeiro, Imperiul Braziliei
Cauza decesuluicauze naturale[1] (tuberculoză[1]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Brazilia[2] Modificați la Wikidata
OcupațiePoet, dramaturg, romancier
Limbi vorbitelimba portugheză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Lucrări remarcabileAs Primaveras
Cunoscut pentrupoezie (Meus oito anos),
ultra-romantism

Casimiro José Marques de Abreu, adesea doar Casimiro de Abreu (n. 4 ianuarie 1839 – d. 18 octombrie 1860) a fost poet, romancier și dramaturg brazilian, adept al mișcării „Ultra-Romantism”. Este foarte bine cunoscut pentru poezia "Meus oito anos".

Casimiro de Abreu este patronul celui de-al șaselea scaun al Academia Braziliene de Litere. În 1999, piatra funerară a lui Casimiro de Abreu a fost spartă de o persoană care nu a fost descoperită.

Viață și activitate[modificare | modificare sursă]

Casimiro de Abreu s-a născut la 4 ianuarie 1839, în orașul Barra de São João (rebotezat „Casimiro de Abreu,” în onoarea sa, în 1925), din fermierii bogați portughezi, José Joaquim Marques de Abreu și Luísa Joaquina das Neves. A primit doar o educație de bază la Instituto Freeze, în Nova Friburgo, unde l-a cunoscut și s-a împrietenit cu Pedro Luís Pereira de Sousa. Urmând ordinele tatălui său, s-a mutat la Rio de Janeiro în 1852 pentru a se dedica comerțului, activitate pe care o ura.

Portugalia[modificare | modificare sursă]

Cu tatăl său, a călătorit în Portugalia în 1853. Acolo și-a început cariera literară, scriind pentru mai multe ziare (cum ar fi O Progresso și Ilustração Luso-Brasileira) și colaborând cu Alexandre Herculano și Luís Augusto Rebelo da Silva, printre alții. În timpul șederii sale în Portugalia, de Abreu a scris primele sale lucrări: piesa de teatru Camões e o Jau (influențată de poemul lui Almeida Garrett numit chiar Camões), romanul Carolina, publicat sub forma foileton, si primele capitole ale unui roman pe care nu avea sa-l termine niciodata, Camila.

Brazilia[modificare | modificare sursă]

În 1857, s-a întors la Rio, unde a devenit colaborator la ziarele A Marmota, O Espelho, Revista Popular și Correio Mercantil. În timp ce lucra pentru acesta din urmă, i-a cunoscut pe Manuel Antônio de Almeida și Machado de Assis.

În 1859, a publicat cea mai faimoasă lucrare a sa, cartea de poeme „As Primaveras” („Primăvara”). Publicarea sa a fost finanțată de tatăl său, deși acesta dezaproba vocația literară a lui Casimiro.

Suferind de tuberculoză, care era atunci o boală mortală, Casimiro s-a mutat în Nova Friburgo pentru a-și reveni, dar a murit la vârsta de 21 de ani, pe 18 octombrie 1860.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • 1856 - Camões e o JauCamões și Jau
  • 1856 - Carolina
  • 1856 - Camila (roman neterminat)
  • 1857 - A Virgem Loura: Páginas do CoraçãoFecioara blondă: Paginile inimii
  • 1859 - As PrimaverasPrimăvara

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Dictionary of Brazilian Literature (1st edition)[*][[Dictionary of Brazilian Literature (1st edition) (first edition of Dictionary of Brazilian Literature)|​]], p. 2  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays[*], p. 8  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Casimiro José Marques de Abreu


Predecesor:
Nou creat

Academia Braziliană de Litere - Patronul scaunului 6
Succesor:
Teixeira de Melo (fondator)