Biserica de lemn din Ciuperceni de Sus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Ciuperceni de Sus (fostul sat Fometești), comuna Ciuperceni, județul Gorj, foto: iunie 2010.

Biserica de lemn din Ciuperceni de Sus (fostul sat Fometești), comuna Ciuperceni, județul Gorj, a fost construită în prima jumătate a secolului XIX[1]. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Biserica nu se află pe lista monumentelor istorice, valorosul parimoniu mobil fiind înstrăinat.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită în 1816 sau în 1832 și conform Anuarului Mitropoliei Olteniei din acel an se afla în reparații în 1941. Început atunci și întrerupt șantierul a fost reluat în 1975 și terminat în 1981. Biserica a fost refăcută folosindu-se atât materialul lemnos recuperat de la cea de pe loc, cât și cel recuperat de la altă biserică de lemn veche, din Vișoi, care s-a aflat lângă podul de peste Tismana până când a fost inundată[2].

Bârnele aparente ale pereților înscriu un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroșată, poligonală, cu cinci laturi[3].

Peste pronaos există o clopotniță scundă, sculptura foișorului fiind asemănătoare cu cea de la prispă, cu fruntarii tăiate în acolade, stâlpi și stenapi sculptați și decorați[4].

Pictura interioară este nouă și este realizată de zugravul Ioan Gogan din Cătunele. Podoabele vechi ale acestei biserici de lemn se păstrează în colecția Mănăstirii Tismana: icoanele împărătești semnate de „popa Istratie zugrav văleat 7339” (1831)[5], ușile împărătești Buna Vestire pe un fond arhitectural. Și icoanele de praznice aparțin tot primei jumătăți a secolului al XIX-lea și pot fi atribuite lui popa Dumitru de pe Valea Jaleșului[6].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Arc 2000. ISBN 973-99718-2-2. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.117
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.117
  3. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.117
  4. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.117
  5. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.117
  6. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.118