Sari la conținut

Biserica de lemn din Slămnești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din cătunul Mierea Birnici, localitatea Slămneşti, Gorj, foto: 2010
Interiorul bisericii. Foto: 2010
Imaginea iniţială a bisericii din Mierea Birnici (Slămneşti) înainte de transformările ulterioare. Foto: 1926

Biserica de lemn din Slămnești se află izolată și părăsită în cimitirul cătunului Mierea Birnici din localitatea Slămnești, județul Gorj. Biserica a fost refăcută la începutul secolului 20 și prezintă particularitatea de a fi ridicată din lemnele a două biserici vechi de lemn. În biserică se mai păstrează încă câteva piese pictate de secol 19. Biserica lipsește de pe noua listă a monumentelor istorice și de pe orice hartă turistică, cu tot pitorescul așezării sale peste valea Amaradiei. Starea de conservare și lipsa de îngrijire amenință existența ei în viitor.

Construită „nu se știe când”, a fost prefăcută în 1794 de Stroe Slămuescu, diaconul Stanciu, Dumitru Zaharie, Tudor Aluneanu împreună cu cetașii lor. Biserica a fost în transformată în 1907 și 1934.[1]

Pe o ladă țărănească de păstrat haine preoțești în altar se poate citi o inscripție cu următorul text: „Dumitrașcu Avramescu, Mihai Matei, D[u]mitru Mazilu ... Preda Flore, Tănase Pătru, Ion Diacu, cumpărători, 1844 martie 13”.

  1. ^ Cristache-Panait 2001, 149.
Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498). 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Editura ARC 2000. ISBN 973-997-18-2-2. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]