Biserica de lemn din Slămnești
Biserica de lemn din Slămnești se află izolată și părăsită în cimitirul cătunului Mierea Birnici din localitatea Slămnești, județul Gorj. Biserica a fost refăcută la începutul secolului 20 și prezintă particularitatea de a fi ridicată din lemnele a două biserici vechi de lemn. În biserică se mai păstrează încă câteva piese pictate de secol 19. Biserica lipsește de pe noua listă a monumentelor istorice și de pe orice hartă turistică, cu tot pitorescul așezării sale peste valea Amaradiei. Starea de conservare și lipsa de îngrijire amenință existența ei în viitor.
Istoric
[modificare | modificare sursă]Construită „nu se știe când”, a fost prefăcută în 1794 de Stroe Slămuescu, diaconul Stanciu, Dumitru Zaharie, Tudor Aluneanu împreună cu cetașii lor. Biserica a fost în transformată în 1907 și 1934.[1]
Pe o ladă țărănească de păstrat haine preoțești în altar se poate citi o inscripție cu următorul text: „Dumitrașcu Avramescu, Mihai Matei, D[u]mitru Mazilu ... Preda Flore, Tănase Pătru, Ion Diacu, cumpărători, 1844 martie 13”.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Cristache-Panait 2001, 149.
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii regionale
- Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris.
- Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498).
- Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Editura ARC 2000. ISBN 973-997-18-2-2.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]Imagini
[modificare | modificare sursă]-
nord-est
-
sud-est
-
nord-vest
-
intrare
-
cheotori
-
detaliu decorativ de la o altă biserică
-
fund de ladă
-
inscripţie din 1844
-
poală icoană
-
Ușile împărăteşti
-
cruce iconostas
-
în altar
-
naos
-
pronaos
-
„Ilie”
-
„Costandin”