Biserica de lemn Sf. Ioan Botezătorul din Fărcășești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul” din Fărcășești, comuna Fărcășești, județul Gorj, foto: aprilie 2018.
Biserica (nord-est)
Console

Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul” din Fărcășești, comuna Fărcășești, județul Gorj, datează din anul 1848[1]. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09300.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul" din cătunul Broștenița, satul Fărcășești, a fost ridicată în anul 1848, din lemn de stejar, folosindu-se, probabil, și elemente ale uneia mai vechi, din secolul XVIII. Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică. Ea a fost renovată în 1876. La începutul secolului XX, biserica a fost închisă, datorită stării avansate de degradare. Între anii 19371938 au avut loc reparații capitale, fiind înlocuit acoperișul.

Planul este tipic pentru bisericile de lemn din zona de nord a Olteniei: biserică de tip navă, cu altarul decroșat, poligonal, retras pe laturile de nord și sud, pentru obținerea proscomidiei (nișa din latura de nord a altarului) și diaconiconului (firidă în dreapta altarului). Biserica nu are turlă; are în schimb un pridvor, susținut de 6 stâlpi de lemn, iar acoperișul este din șiță.

În anul 2009, biserica a intrat într-un proces de renovare și consolidare, lucrările fiind finanțate de Ministerul Culturii și Consiliul Local Fărcășești. A fost resfințită în data 9 septembrie 2013, în ziua de pomenire a Sfinților Ioachim și Ana, care a devenit al doilea hram al bisericii[2].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Arc 2000. ISBN 973-99718-2-2. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]