Biserica de lemn din Artanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul” din Artanu, comuna Negomir, județul Gorj, foto: aprilie 2018.
Biserica (vest)

Biserica de lemn din Artanu, comuna Negomir, județul Gorj, a fost construită ante 1760. Are hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09209.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Artanu este construită din lemn pe temelie de beton și este acoperită cu șindrilă. Nu se știe exact data când a fost construită, dar, probabil, înainte de anul 1760. Din pisania bisericii reiese că a fost construită și zugrăvită „cu toată cheltuiala dumnealor coconul Ioniță Urdăreanu și soția sa Dumitrana”. Orientându-ne după pomelnicul Urdărenilor, expus în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Urdari, putem afla că Ioniță Urdăreanu a murit în anul 1760.

În anul 1815, biserica a fost renovată de protopopul din Negomir care a fost obligat să facă această lucrare prin hotărâre judecătorească, pentru că își însușise niște lemne din moșia Urdărenilor, în baza unui act de vânzare – cumpărare care ulterior s-a anulat. În preajma anului 1900 biserica a fost închisă cultului, din cauza deteriorării.

În anul 1938, în frunte cu preotul Răceanu A. Gheorghe, sătenii D. Iosu, I. M. Schinteie, Ion M. Corâci, Petre Marcu și Victor Urdăreanu au luat inițiativa restaurării bisericii. S-a obținut autorizația legală și s-a procedat la restaurarea bisericii, după devizul întocmit de Comisia Monumentelor Istorice, fără să se denatureze nimic din vechea formă arhitecturală, în afară de temelie, care s-a făcut de beton.

Toate lucrările de restaurare s-au făcut de meșteri din sat ca: Petre Marcu, Vasile Nicolovici, Constantin Alexe, C. D. Geamănu, C. D. Alexandrescu, în afară de pictură, care s-a făcut de zugravul bisericesc Gheorghe Băleanu. Renovarea a fost complet terminată abia în toamna anului 1946, când biserica a fost sfințită de Prea Cuviosul Protoiereu al județului Gorj C. Popescu – Pațica și a fost redată cultului.

În anul 1972 acoperișul bisericii a fost refăcut din șiță de brad, conform devizului nr. 128/1968, întocmit de Serviciul Tehnic al Mitropoliei a Olteniei și aprobat de Direcția Monumentelor Istorice cu nr. 5101/1968. Lucrarea a fost executată de echipa de dulgheri a C.A.P. Negomir, condusă de Popescu E. Dumitru[1].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Sinodicul bisericii de lemn din Artanu - preot paroh Gheorghe A. Răceanu (1967)
Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Arc 2000. ISBN 973-99718-2-2. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sinodicul bisericii de lemn din Artanu - preot paroh Gheorghe A. Răceanu

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Artanu

Legături externe[modificare | modificare sursă]