Biserica de lemn din Brătuia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” din Brătuia, comuna Dănești, județul Gorj, foto: iunie 2018.
Prispa
Absida altarului
Biserica (sud)
Clopotnița

Biserica de lemn din Brătuia, comuna Dănești, județul Gorj, a fost construită în secolul XVIII. Are hramul „Sfinții Voievozi”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09249.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica este situată pe valea Brătuii, la crucea hotarelor a mai multor sate, în mijlocul cimitirului acestora (este capela de cimitir a satelor Lazu, Trocani și Brătuia). Are o vechime de circa trei secole și a fost renovată în mai multe rânduri, anul uneia dintre acestea fiind considerat, eronat, în lista monumentelor istorice ca an al ridicării[1].

Planul este dreptunghiular, cu absida altarului decroșată, poligonală, cu cinci laturi[2]. Dimensiuni: nava 6,20 m/4,40 m, decroșul altarului de 0,40 m, laturile altarului între 1,37 m și 2,20 m, înălțimea 1,93 m. Nava este ridicată pe un soclu de piatră, în timp ce altarul a rămas direct pe pământ[3]. Acoperișul, în pante mari, este din tablă; elevația interiorului: boltă semicilindrică peste navă, semicilindru și fâșii curbe pentru altar[4].

Bârnele, aparente la exterior, cu excepția laturii de vest, tencuită și pictată în 1978, sunt îmbinate în coadă de rândunică. Stâlpii care marchează intrarea sunt sculptați; unul este originar, purtând pe capitel numele dăltuitorului: Stan Calotă[5].

În anul 1978 biserica a fost tencuită în interior și împodobită iconografic de pictorul Grigorie Catrinoiu-Ionești. Se păstrează două icoane, încastrate în pronaos, în peretele despărțitor: Soborul Sfinților Arhangheli, cealaltă cu Sfinții Gheorghe și Dimitrie.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498). 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din județul Gorj. București: Arc 2000. ISBN 973-99718-2-2. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.161
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.162
  3. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.164
  4. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.162
  5. ^ Ioana Cristache-Panait, pag.162

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Brătuia