Bătălia de la Eupatoria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Eupatoria
Parte a Războiului Crimeii
Yvon 3.jpg

Atacul cavaleriei franceze
Informații generale
Perioadă 17 februarie 1855
Loc Eupatoria
45°11′38″N 33°22′05″E ({{PAGENAME}}) / 45.193889°N 33.368056°E
Rezultat victoria aliaților
Beligeranți
 Imperiul Otoman
Franța Franța
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Marea Britanie
Rusia Imperiul Rus
Conducători
Imperiul Otoman Omar Pasha
Imperiul Otoman Mehmet Iskender Pasha
FranțaGeneral d'Allonville
Rusia Gen. Ștefan Hrulev
Efective
30.000 otomani (4 divizii infanterie, 1 regiment de cavalerie și cca. 100 tunuri)
3 regimente franceze de cavalerie și o baterie de artilerie cu cai
Pe mare: 4 British steamers of the line, 1 Ottoman and 1 French steam frigates.
Între 20.000 și 30.000 (36 batalioane de infanterie organizate în 4 divizii, 6 regimente de cavalerie, 108 piese de artilerie)
Pierderi
415 morți sau răniți 2.500 morți
583 răniți
Luptele campaniei din Crimeea

Asaltul de la Eupatoria a fost cea mai importantă acțiune militară a războiului Crimeii din iarna anului 1855. Generalul rus Ștefan Hrulev, în dorința de a preîntâmpina o ofensivă de proporții a turcilor, a hotărât să atace baza acestora din Eupatoria cu o forță de 19.000 de oameni.

Deși garnizoana din Eupatoria avea mai mult de 35.000 de militari, Hrulev a sperat să-i ia prin surprindere pe turci, atacându-i în dimineața zilei de 17 februarie 1855. Însă, atât garnizoana turcă cât și flota aliată franco-britanică au anticipat intențiile generalului rus și i-au întâmpinat pe atacatori cu un foc nimicitor. După ce a pierdut aproximativ 750 de oameni, generalul rus a ordonat retragerea. Acest eșec a dus la demiterea comandantului rus Alexandr Sergheevici Menșikov și este probabil să fi înăutățit starea de sănătate a împăratului Nicolae I, care a murit la câteva săptămâni după atacul eșuat.

Din punct de vedere strategic, victoria aliaților de la Eupatoria a asigurat controlul total al Mării Negre și în același timp, a permis menținerea amenințării asupra flancului rușilor până la încheierea ostilităților. Prin victoria de la Eupatoria, aliații își mențineau șansele de a cuceri Sevastopolul. În același timp, rușii nu aveau posibilitatea de a aproviziona în mod corespunzător asediații, existând veșnic amenintărea tăierii comunicațiilor terestre prin peninsula Crimeea în dreptul Perekopului.

Turcii și-au recăpătat încrederea în forțele proprii și, într-o oarecare măsură, și-au recâștigat reputația internațională.