Acațiu Barcsay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acațiu Barcsay
Barcsayákos.jpg
Acațiu Barcsay
Date personale
Născut1619[1] Modificați la Wikidata
Decedat1661 (42 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cozma, Mureș, România Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIzabella Bánffy[*]
Erzsébet Szalánczy[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat Modificați la Wikidata

Acațiu Barcsay (în maghiară Barcsay Ákos) (n. 1619 - d. 1661) a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660.

Familia sa provenea din Țara Hațegului. Tatăl său, Alexandru Barcsay, [necesită citare], convertită la calvinism. Mama sa a fost Erzsébet Palatics.

Acațiu Barcsay a avut o interesantă carieră diplomatică la Istanbul, în Muntenia și în Moldova, fiind numit pentru meritele sale ban al Lugojului și Caransebeșului iar mai târziu comite suprem al Hunedoarei.

După eșecul expediției militare din Polonia a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei, la 7 octombrie 1658. Și-a plătit datoria cedând sultanului Banatul de Lugoj-Caransebeș, care a fost alipit Pașalâcului Timișoara.

Acațiu Barcsay a primit însă condiționat tronul, urmând să abdice în cazul în care Gheorghe Rakoczi al II-lea ar fi intrat iarăși în grația turcilor. În confruntarea cu Barcsay și cu turcii Gheorghe Rakoczi al II-lea a căzut rănit grav în bătălia de la Florești și a murit curând la Oradea (1660). Partizanii lui Barcsay s-au regrupat sub steagul lui Ioan Kemény, care voia pentru sine tronul și care se confruntă cu Acațiu Barcsay lângă Ormeniș. Acațiu Barcsay, învins, abdică la 31 decembrie 1660 și își absolvă susținătorii de jurământul de supunere. Este luat apoi prizonier și condamnat la închisoare în fortăreața Chioar (Kövár).

A fost ucis în timpul escortării spre locul de detenție, în primele zile ale lui 1661.

Merite culturale[modificare | modificare sursă]

Sigiliu

Pe cheltuiala sa a fost tipărit în anul 1648 catehismul catolic al lui Petrus Canisius, cea dintâi carte publicată în limba română cu litere latine, lucrare tradusă de George Buitul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Gheorghe Rakoczi al II-lea în conflict cu Francisc Rhédei
Principe al Transilvaniei
1658-1660

Succesor:
Ioan Kemény  1. ^ a b „Acațiu Barcsay”, Gemeinsame Normdatei, accesat în