@

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Simbolul @ pe o marcă poștală emisă de Serviciile poștale ale Republicii Moldova, în 2008, cu valoarea nominală de 4,50 lei moldovenești

Simbolul A rond @ mai este cunoscut în limba română sub numele de coadă de maimuță[1][2] sau, mai rar, a comercial, și sub numeroase alte forme în alte limbi.

La origine o abreviere din contabilitate și facturare comercială, cu sensul de „cu rata de” (spre exemplu: 7 articole @ 2$ = 14$), simbolul nu a fost inclus pe tastatura primelor mașini de scris comerciale, dar a fost totuși folosit la cel puțin un model din 1889[3], precum și la modelul de succes „Underwood Nr. 5” produs de Underwood Typewriter Company începând din 1900. În acest moment, simbolul A rond este inclus pe toate tastaturile computerelor.

În ultimii ani, sensul simbolului a devenit și mai cuprinzător, fiind folosit și cu înțelesul de „localizat la” sau „direcționat către”, mai ales în adresele de e-mail și rețelele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Simbolul este codificat în Unicode ca U+0040 @ commercial at, similar codului 64 care îi corespunde în codificarea ASCII, motiv pentru care în HTML el poate fi introdus prin secvența @.

În alte limbi[modificare | modificare sursă]

Faptul că în limba engleză nu există un termen unic pentru desemnarea acestui simbol i-a făcut pe unii scriitori să utilizeze francezul arobase[4] sau spaniolul arroba - ori să inventeze cuvinte noi precum asperand[5][6], ampersat[7] - dar niciunul dintre acestea nu a cunoscut o răspândire largă.

Vorbitorii de limbă portugheză și spaniolă, mai ales cei din generațiile tinere, folosesc simbolul a rond pentru a înlocui literele a și o atunci când acestea desemnează genul cuvintelor. Acest lucru se realizează pentru o adresare universală dat fiind faptul că unii pot considera folosirea cuvintelor la genul masculin ca o manifestare sexistă. Academia Regală Spaniolă este împotriva folosirii simbolului a rond ca literă. Folosirea semnului a rond ca literă care desemnează genul neutru este privit ca un semn de modernitate și egalitate între sexe și este des folosit în limbajul tinerilor, afișe propagandistice, reclame, campanii electorale. [8]

Exemplu:

Nosotr@s, ciudadan@s del mundo, miembr@s de la sociedad civil comprometid@s con los Derechos Humanos, formando parte de la comunidad política universal, reunid@s en ocasión del Foro Universal de las Culturas en Barcelona 2004 y Monterrey 2007, e inspirad@s por los valores de respeto a la dignidad del ser humano, libertad, justicia, igualdad y solidaridad, y el derecho a una existencia que permita desarrollar estándares uniformes de bienestar y de calidad de vida para tod@s [...].”

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de @