@

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Simbolul @ pe o marcă poștală emisă de Serviciile poștale ale Republicii Moldova, în 2008, cu valoarea nominală de 4,50 lei moldovenești
@
@
Punctuație
apostrof   '
paranteze [ ]  ( )  { }  ⟨ ⟩
două puncte :
virgulă ,  ،  
linie de pauză, linie de dialog   –  —  ―
puncte de suspensie   ...  . . .
semnul exclamării  !
semnul întrebării  ?
full stop, period .
cratimă
hyphen-minus -
ghilimele ‘ ’  “ ”  ' '  " "
punct și virgulă ;
slash, bară, solidus /  
Separatori de cuvinte
interpunct ·
spațiu     
Tipografie generală
ampersand &
asterisc *
a rond @
backslash \
bullet / punct de listă
caret ^
dagger † ‡
grad °
semnul idem
semnul exclamării inversat ¡
semnul întrebării inversat ¿
semnul număr, diez, hash #
semnul numero
obelus ÷
indicator de ordinal º ª
procent și promilă  % ‰
plus și minus + −
punct de bază
semnul paragraf
prim     
semnul secțiune §
tildă ~
underscore, understrike _
bară verticală |    ¦
Proprietate intelectuală
copyright ©
copyright fonografic
registered trademark / marcă înregistrată ®
service mark
trademark
Monedă
simbolul generic de monedă ¤

฿¢$ƒ£ ¥

Tipografie necomună
asterism
hedera
index, fist
interrobang
lozenge
reference mark
tie
Conexe

Simbolul A rond @ mai este cunoscut în limba română sub numele de coadă de maimuță[1][2] sau, mai rar, a comercial, și sub numeroase alte forme în alte limbi.

La origine o abreviere din contabilitate și facturare comercială, cu sensul de „cu rata de” (spre exemplu: 7 articole @ 2$ = 14$), simbolul nu a fost inclus pe tastatura primelor mașini de scris comerciale, dar a fost totuși folosit la cel puțin un model din 1889[3], precum și la modelul de succes „Underwood Nr. 5” produs de Underwood Typewriter Company începând din 1900. În acest moment, simbolul A rond este inclus pe toate tastaturile computerelor.

În ultimii ani, sensul simbolului a devenit și mai cuprinzător, fiind folosit și cu înțelesul de „localizat la” sau „direcționat către”, mai ales în adresele de e-mail și rețelele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Simbolul este codificat în Unicode ca U+0040 @ commercial at, similar codului 64 care îi corespunde în codificarea ASCII, motiv pentru care în HTML el poate fi introdus prin secvența @.

În alte limbi[modificare | modificare sursă]

Faptul că în limba engleză nu există un termen unic pentru desemnarea acestui simbol i-a făcut pe unii scriitori să utilizeze francezul arobase[4] sau spaniolul arroba - ori să inventeze cuvinte noi precum asperand[5][6], ampersat[7] - dar niciunul dintre acestea nu a cunoscut o răspândire largă.

Vorbitorii de limbă portugheză și spaniolă, mai ales cei din generațiile tinere, folosesc simbolul a rond pentru a înlocui literele a și o atunci când acestea desemnează genul cuvintelor. Acest lucru se realizează pentru o adresare universală dat fiind faptul că unii pot considera folosirea cuvintelor la genul masculin ca o manifestare sexistă. Academia Regală Spaniolă este împotriva folosirii simbolului a rond ca literă. Folosirea semnului a rond ca literă care desemnează genul neutru este privit ca un semn de modernitate și egalitate între sexe și este des folosit în limbajul tinerilor, afișe propagandistice, reclame, campanii electorale. [8]

Exemplu:

Nosotr@s, ciudadan@s del mundo, miembr@s de la sociedad civil comprometid@s con los Derechos Humanos, formando parte de la comunidad política universal, reunid@s en ocasión del Foro Universal de las Culturas en Barcelona 2004 y Monterrey 2007, e inspirad@s por los valores de respeto a la dignidad del ser humano, libertad, justicia, igualdad y solidaridad, y el derecho a una existencia que permita desarrollar estándares uniformes de bienestar y de calidad de vida para tod@s [...].”

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de @