Constantin Manasses

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constantin Manasses (dreapta), Isus Christos (centru) și țarul Ioan Alexandru al Bulgariei (stânga). Prima miniatură din Cronica lui Constantin Manasses (secolul XII)

Constantin Manasses (greacă Κωνσταντῖνος Μανασσῆς, (cca. 1130 - cca. 1187) a fost un cronicar bizantin, care a devenit faimos în secolul al XII-lea în timpul domniei lui Manuel I Comnen (1143-1180).

Cronica lui Constantin Manasses[modificare | modificare sursă]

Cronica lui Constantin Manasses

El a fost autorul unei cronici sau rezumat istoric al evenimentelor de la crearea lumii până la sfârșitul domniei lui Nichifor al III-lea Botaniates (1081). A fost ajutat de Irina Comnena, cumnata împăratului. Cronica lui se compune din aproximativ 7000 de linii așa-numite versete politice. Această lucrare a obținut o mare popularitate și a apărut într-o traducere liberă în proză, a fost, de asemenea, tradus în bulgară și slavo-romană în secolul al XIV-lea cu același succes.

Ediții ale Cronicii[modificare | modificare sursă]

  • Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae, Editura Bekker, Bonn, 1837.
  • Cronica lui Constantin Manasses: traducere mediobulgarǎ, fǎcuta pe la 1350, de Ioan Bogdan, Editura Socec & Co., București, 1922.
  • Cronica lui Constantin Manasses, versiunea in slavona mediobulgară, de Ioan Bogdan, ediție îngrijită de Dușița Rustin, Editura Editura Universității, București, 2015.

Celebrare[modificare | modificare sursă]

În 1969, Bulgaria a emis două serii de timbre înfățișând scene importante din cronică.

Alte lucrări[modificare | modificare sursă]

Manasses a mai scris un poem epic denumit Iubirea dintre Aristander și Callithea. Manasses a scris de asemenea o scurtă biografie a lui Oppian, și alte lucrări (aproape toate nepublicate) pe teme artistice și alte.