Mașină de scris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maşină de scris

Mașina de scris este una dintre cele mai importante invenții ale lumii moderne, stând la baza procesului de comunicare încă din secolul al XVIII-lea. Mașina de scris, dispozitiv mecanic folosit pentru dactilografierea textelor, a fost reinventată de aproximativ 52 de ori, sub diferite forme și dimensiuni - rotundă, dreptunghiulară, trapezoidală, mai lată sau mai înaltă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Mașina a fost ulterior transformată într-un produs comercial. Hansen a testat mai multe poziții ale literelor pe o tastatură din porțelan, pentru a determina aranjamentul care să faciliteze scrisul și să îl facă mai rapid decât cel de mână.

Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorința inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes, de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină care să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul. Patentul Sholes & Glidden a fost vândut pentru 12.000 dolari, deoarece Sholes a refuzat să o mai folosească sau să o recomande pentru utilizare.

Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect.

Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii 1950, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități[1].

În aprilie 2011, Godrej and Boyce, ultima companie care mai producea mașini de scris și-a închis fabrica din Mumbai, India[2][3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ultima fabrică din lume de produs mașini de scris s-a închis în India, 27 aprilie 2011, financiarul.ro, accesat la 6 mai 2011
  2. ^ Sfârșitul unei epoci: Calculatorul a îngropat definitiv mașina de scris, 26 Aprilie 2011, romanialibera.ro, accesat la 6 mai 2011
  3. ^ Necrolog pentru mașina de scris, 1 Mai 2011, evz.ro, accesat la 6 mai 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mașină de scris