Victor Zâmbrea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Victor Zâmbrea
Date personale
Născut1924 Modificați la Wikidata
Reni, România Modificați la Wikidata
Decedat2000 (76 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul României
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Arte București
Rossiiskaia akademia jivopisi, vaiania i zodcestva[*][[Rossiiskaia akademia jivopisi, vaiania i zodcestva (higher education art institution)|​]]

Victor Zâmbrea (n. 1924, Reni, România – d. 2000, Chișinău, Republica Moldova) a fost un pictor, activist[1] și disident basarabean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Zâmbrea s-a născut în 1924 în Reni, județul Ismail, Regatul României (azi în Ucraina). În anul 1936 a absolvit gimnaziul din Reni, finalizându-și studiile liceale la București. În 1941 s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din capitala României, urmând ca în 1942 să se înroleze voluntar în Marina Regală Română.[2]

În noiembrie 1944, a fost arestat de NKVD, fiind eliberat în 1945. S-a mutat la Ismail, unde a intrat în gruparea Vocea Basarabiei. În mai 1948, a fost arestat sub acuzația de propagandă proromânească. A reușit să evadeze, schimbându-și numele în Dumbrovschi.

S-a stabilit ulterior în Chișinău, luând legătura cu grupările antisovietice din oraș. În seara de 6 iulie 1949 a fost arestat în timpul deportărilor staliniste, fiind acuzat de „propagandă antisovietică”, fiind clasificat drept „tradător al poporului sovietic”. Amnistia din martie 1953, dată după moartea lui Iosif Stalin, l-a salvat de la pedeapsa capitală.

În 1958 a fost eliberat, întorcându-se la Chișinău. În 1963 a absolvit Universitatea de Arte din Moscova. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din RSS Moldovenească. A lucrat ca pictor până în 1984. În anul 1994 a dedicat mai multe picturi românilor basarabeni deportați în Siberia.

Zâmbrea a decedat în anul 2000, în Chișinău.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ How old is Victor Zâmbrea (în engleză), HowOld.co 
  2. ^ Victor Zambrea (1924 - 2000), Artline.ro