Răzeni, Ialoveni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Răzeni
—  Comună  —

Țară  Republica Moldova
Raion Ialoveni

Localități componente Mileștii Noi

Guvernare
 - Primar Ion Cretu (Ind.,02011)

Populație (2005)
 - Total 7.719 locuitori

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)

Site web: http://www.razeni.md

Răzeni este o localitate, centru de comună, în Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Satul Răzeni reprezintă una dintre cele mai vechi așezări umane din Republica Moldova.

Așezarea geografică[modificare | modificare sursă]

Este situat la o depărtare de 32 kilometri de Chișinău, nu departe de confluența râului Botna cu afluentul său Botnișoara. Satul se mărginește cu vechile ocine de pamînturi ale satelor Molești, Cigîrleni, Cărbuna, Gangura, Țipala, Horești. Peste Botnișoara, spre sud, își aștern covorul verde, păduri seculare, rediuri și poiene - reminiscente ale codrilor Lapușnei de altădată.

Relief[modificare | modificare sursă]

Satul este înconjurat de culmi de dealuri, movile, piscuri, cu denumiri ce ascund evenimente, fapte și întâmplări din trecutul îndepartat: Berdeiu, Podișu, Capul Dealului, Movila lui Traian, Mamaia. Văi și vâlcele îmbrăzdează câmpurile în toate direcțiile, purtând și ele nume captivante: Ceuca, Sarmiza, Ursoaia, Rastieni, Valea Bursucului, Valea Canepei, Cercu. Și porțiunile de teren agricol au nume din cele mai alese, semnificative: Razeseasca, Sporiu, Prisaca, Fătari, Porusnic, Teius.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Conform ultimelor date statistice ale primăriei, actualmente satul Razeni este populat de un număr de 7719 locuitori de mai multe naționalitati, dintre care: moldoveni - 7518; ucraineni - 58; ruși - 38; romi - 23; nemți - 10; bieloruși - 5; evrei - 5; baschiri - 5; români - 2. 61% din numărul total al locuitorilor revine femeilor, în număr de 4321 persoane. În anul 2002 s-au născut 82 de copii, în același timp decedând 79 de persoane de diferite vârste, în majoritate oameni trecuți de 60 ani. Un numar foarte impunător de aproape o mie de persoane în vârsta de la 22 ani și până la 50 ani sunt plecați în afara țării, în Rusia, Italia, Portugalia, Grecia, Turcia, Franța, România și alte țări. În localitate există 400 de persoane cu numele de Bivol, 300 cu numele de Beregoi, 200 cu numele Titica și Gurău, 150 - Alii, Cotorobai, Chiosa, Dubița, lovu, Jalba, Mândrescu, Nepotu, Cerbușcă și Sainsus.

Acces[modificare | modificare sursă]

  • Ruta de autobuz - Chișinău - Răzeni – Cigîrleni
  • Rută microbuz Chișinău - Răzeni. Stațiile din Chisinau sunt: str. Grenoble1 sau Autogara Centru.

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Ion Inculeț (1884 - 1940) om politic român, fizician, președinte al Sfatului Țării, ministru, membru titular al Academiei Române.
  • Ion Pelivan (1876 - 1954) Personalitate politică importantă, a dus o activitate febrilă împotriva rusificării Basarabiei de către imperiul țarist, locțiitor de judecător al orașului Bălți și creatorul primei grupări naționale din acest oraș, iar mai tîrziu și deținutul politic.Membru al Sfatului Țării
  • Elena Alistar (n. 1873, comuna Vaisal, județul Ismail; d. 1955, Pucioasa) a fost un medic și om politic român, care a făcut parte din Sfatului Țării din Basarabia. Își urmează soțul devenit preot și activează ca învățătoare începând cu anul 1890 în localitațile Văleni, Roșu, Zărnești din jud. Cahul și Răzeni, jud. Chișinău.
  • Dimitrie Balaur (n. 1903, Răzeni - d. 1996, București) preot ortodox, traducător de literatură creștină, victimă a regimului comunist, între anii 1959-1964 a fost închis la închisorile din Jilava, Gherla, în Delta Dunării, în Balta Brăilei și Periprava.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Despre localitate[modificare | modificare sursă]

  • Constantin Mardare (concepție, selecție, scenariu). Vatra veșniciei- Răzeni. Chișinău. Baștina-RADOG. 2003.-290 pp.