Queen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Queen (dezambiguizare).
Queen
Queen 1984 011.jpg
Queen concertând în 1984: John Deacon (extremitatea stângă), Freddie Mercury (centrul scenei), Brian May (dreapta), Roger Taylor (tobe)
Informații generale
Naționalitate Londra, Anglia
Gen muzical Rock and Roll, hard rock, arena rock, glam rock, heavy metal, rock progresiv
Ani de activitate 1970 – prezent
Case de discuri Capitol, Parlophone, EMI, Hollywood, Island, Elektra
Colaborare cu Smile, The Cross, Queen + Paul Rodgers, David Bowie, Adam Lambert
Website queenonline.com
Membri
Brian May
Roger Taylor
Foști membri
Freddie Mercury
John Deacon
See also: Early members
Logo-ul formației

Queen este o formație muzicală britanică de muzică rock activă în anii 1970, 1980 și începutul anilor 1990 formată din Freddie Mercury, Brian May și Roger Taylor, în 1970, din ceea ce rămăsese din formația Smile, cărora li s-a alăturat John Deacon completând structura formației în 1971.

Queen a devenit extrem de cunoscută și iubită în mijlocul anilor 1970, păstrând până astăzi o remarcabilă bază internațională de suporteri. Deși a fost inițial puternic criticată, mai apoi ignorată, în special de criticii de specialitate, și mai ales în Statele Unite ale Americii, formația Queen a fost ulterior larg apreciată și elogiată, recunoscându-i-se forța creatoare, inovativitatea și pionieratul într-o serie de subcurente rock așa cum ar fi arena rock, glam rock, hard rock [1], heavy metal și rock progresiv[2].

Queen a fost adesea citată ca exercitând o influență puternică asupra multor artiști de mai târziu. A fost târziu, doar în 2001, când formației i s-a acordat faima de a face parte din galeria dedicată celor mai buni artiști "rock'n'roll" din toate timpurile, Rock and Roll Hall of Fame, care se găsește în Cleveland, Ohio.

În 2004, cu ocazia alegerii formației și în instituția similară britanică, United Kingdom Music Hall of Fame s-a menționat video-ul promoțional al celor patru membri ai Queen, "Bohemian Rhapsody", una din piesele lor cele mai celebre, ca fiind factorul declanșator al erei video (conform originalului din engleză, "[the] jump-starting [of] the video era".[3]

Queen a fost, de asemenea, aleasă în RockWalk of Fame de la Guitar Center de pe Bulevardul Sunset din Hollywod, California și în Hollywood Walk of Fame.

Queen a avut de-a lungul timpului un total de 18 locuri întâi la categoria „[album]], 17 locuri întâi la categoria single și 8 locuri întâi la categoria DVD.

După decesul lui Mercury din 1991 și retragerea lui Deacon din 1999, May și Taylor au continuat să cânte frecvent împreună folosind numele Queen. Începând cu anul 2004, ei colaborează cu Paul Rodgers, sub numele de Queen + Paul Rodgers.

Structura originală[modificare | modificare sursă]

 • Brian May CBE (născut 1947), a fost liderul grupului cântând la chitară, pian, sintetizator și fiind, de asemenea, vocalist. Ocazional, când asigura armonii vocale de acoperire, May cânta la pian și sintetizator. Un număr de piese, așa cum ar fi '39, Sleeping On The Sidewalk, Good Company și She Makes Me îl au pe Brian May ca vocalist. Chitara pe care o folosește continuu din 1963, Red Special, a fost construită de May ajutat fiind de tatăl său. Ceea ce este remarcabil la această chitară semi-acustică este sunetul ei foarte asemănător cu cel al unei vioare construită de oricare din lutierii italiani celebri. Aceste sunete înalte dar calde, se datoresc atât concepției de construcție a chitării, cât și rezonanței deosebite a corpului acesteia sculptat manual dintr-o bucată masivă de mahon veche de cel puțin 200 de ani.
 • Freddie Mercury (1946 - 1991) a fost omul cel mai vizibil al grupului, vocalistul prin excelență, dar și cel care a cântat foarte frecvent la pian și sintetizator și uneori chiar la chitară. Poziția sa mereu vizibilă de "frontman", dar și de "showman", a făcut ca remarcabilele sale calități de compozitor, textier și pianist să fie adesea subestimate, neglijate sau chiar uitate. Mercury a scris majoritatea cântecelor de pe Greatest Hits. Mercury era, de asemenea, recunoscut pentru camaraderia și colegialitatea cu care ajuta întotdeauna colegii la scrirea și finisarea propriilor lor cântece. În calitate de cântăreț, Freddie Mercury avea o voce extraordinară, cu un timbru distinct și un excepțional registru vocal de 3 octave și jumătate, deseori patru, având o tehnică impecabilă de cântăreț de operă, putând ușor acoperi zona dintre un tenor și un bariton. Pentru perioade limitate de timp, Mercury putea cânta chiar în regim de soprană sau mezzosoprană.

Cronologie[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Freddie Mercury lângă Lacul Geneva în Montreux, Elveția
 • 1968 -- Prima tentativă de a intra în lumea rock-ului, în formula – Brian May, Roger Taylor, Tim Staffell - a fost cu formația Smile. Nu au înregistrat decât un singur single, la casa de discuri Mercury Records din Statele Unite ale Americii (nici o legătură cu Freddie Mercury), titlul acestui single fiind Earth. Alte piese compuse de Smile: Polar Bear, April Lady, Step On Me, Blag, Doing All Right. În aceeași perioadă, Freddie a cântat cu formațiile Ibex, Sour Milk Sea și Wreckage.
 • 1970 -- Tim Staffel părăsește formatia, pentru a se alătura unei trupe pe care o credea de succes, numită Humpy Bong. Mult mai importantă decât plecarea lui Staffel este evident cooptarea lui Freddie (care se numea, încă, Farrokh Bulsara), care redenumește formația Queen, motivând că i se pare un nume "regal și splendid". Era desigur conștient de conotațiile "gay" ale numelui (a se vedea drag queen), spunea tot el, dar considera ca această interpretare era doar una din fațetele cuvântului. În acelasi timp, Freddie și-a schimbat legal numele din Bulsara în Mercury, celebrând astfel nașterea unui nou star rock, flamboiant și imprevizibil, care avea sa facă istorie.
 • 1971 -- John Deacon este admis în formație, după cei trei din Queen schimbaseră deja trei basiști (Mike Grose, Doug Bogie și Barry Mitchell). În aceasta formulă, care urma să devină cea de succes, Queen înregistrează cinci demo-uri (Keep Yourself Alive, Liar, Great King Rat, Jesus și The Night Comes Down) în studiourile De Lane Lea din Londra. Atunci, nimeni nu a fost însă interesat de piesele lor.
Steaua lui Queen de pe Hollywood Walk of Fame, aflată la 6358 Hollywood Blvd.
 • 1973 -- Queen semnează un contract, după doi ani de așteptare, cu Trident Audio Productions și lucrează la înregistrarea primului lor album, Queen. Albumul omonim este precedat de single-ul Keep Yourself Alive, care nu ajunge în topurile Radio One, pe motiv ca ar fi hippie. Queen sunt atacați violent de presa britanică, care fiind total depășită de creativitatea, forța muzical novatoare și de deschiderea simultană a noi sub-curente rock (așa cum urma să fie total depășită mai târziu și presa muzicală de peste Ocean) nu înțelege nimic din amestecul scânteietor de hard, arena și glam rock creat de formație. Totuși, cei patru înregistrează sub pseudonimul Larry Lurex and the Volers From Venus un single I Can Hear Music (coperta The Beach Boys) / Goin' Back (coperta Dusty Springfield), pentru a testa piața, și apoi lansează, pe 13 iulie, primul album. Cu toată antipatia presei scrise, Queen beneficiază încă din acest an, pe 25 iulie, de o sesiune de inregistrari la BBC și de un fan club numai al lor.
 • 1975 - Queen ocupă primul loc al topurilor britanice cu single-ul Bohemian Rhapsody, timp de 9 săptamâni consecutive!
 • 1991, 24 noiembrie -- Se stinge din viață Freddie Mercury, considerat a fi parte esențială a legendei formației Queen.

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Membri actuali
 • Brian May – chitară, clape, pian, vocal (1970–prezent)
 • Roger Taylor – baterie, chitară ritmică, percuție, vocal, tamburină (1970–prezent)
Foști membri
 • Freddie Mercury – vocal, pian, chitară ritmică, tamburină (1970–1991; his death)
 • John Deacon – chitară bas, chitară ritmică, clape, back vocal, triangle (1971–1997)
Membri de turnee
Membri timpurii[4][5][6]
 • Mike Grose – bas (1970)
 • Barry Mitchell – bas (1970–1971)
 • Doug Ewood Bogie – bas (1971)

Cronologie[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Album de studio[modificare | modificare sursă]

Album de Studio Queen + Paul Rodgers[modificare | modificare sursă]

Albume live[modificare | modificare sursă]

Componență și studii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Brooks, Greg (1995). Queen Live: A Concert Documentary. London: Omnibus Press. ISBN 978-0-7119-4814-3 
 • Dawson, Mike (2008). Freddie & Me. London: Jonathan Cape. ISBN 978-0-224-08193-1 
 • Dean, Ken; Charlesworth, Chris (1991). Queen: The New Visual Documentary. London: Omnibus Press. ISBN 978-0-7119-2828-2 
 • Goodall, Nigel; Lewry, Peter (1998). The Ultimate Queen. London: Simon & Schuster. ISBN 978-0-684-82149-8 
 • Gunn, Jacky; Jenkins, Jim (1992). Queen: As It Began. London: Sidgwick & Jackson. ISBN 978-0-330-33259-0 
 • Hodkinson, Mark (2005). Queen: The Early Years. London: Music Sales Limited. ISBN 978-0-7119-6012-1 
 • Hogan, Peter (1994). The Complete Guide to the Music of Queen. London: Omnibus Press. ISBN 978-0-7119-3526-6 
 • Jackson, Laura (2002). Queen: The Definitive Biography. London: Piatkus. ISBN 978-0-7499-2317-4 
 • Michael, Mick (1992). Queen, In Their Own Words. London: Omnibus Press. ISBN 978-0-7119-3014-8 
 • Nester, Daniel (2003). God Save My Queen: A Tribute. Brooklyn, NY: Soft Skull Press. ISBN 978-1-887128-27-8 
 • Nester, Daniel (2004). God Save My Queen II: The Show Must Go On. Brooklyn, NY: Soft Skull Press. ISBN 978-1-932360-51-6 
 • Purvis, Georg (2006). Queen: Complete Works. Richmond: Reynolds & Hearn. ISBN 978-1-905287-33-8 
 • Sutcliffe, Phil; Hince, Peter; Mack, Reinhold (2009). Queen: The Ultimate Illustrated History of the Crown Kings of Rock. London: Voyageur Press. ISBN 0-7603-3719-5 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Queen