Radiohead

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Radiohead

Thom Yorke, vocalistul trupei Radiohead, în timpul unui concert
Date personale
OrigineOxfordshire, Anglia
Regatul Unit Regatul Unit
Gen muzicalRock alternativ
Electronică
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1991 - prezent
PremiiGrammy Award for Best Alternative Music Album[*][[Grammy Award for Best Alternative Music Album (Honor presented to recording artists for quality alternative music albums)|​]] ()[1]
Rock and Roll Hall of Fame ()  Modificați la Wikidata
Membri
Thom Yorke
Jonny Greenwood
Ed O'Brien
Colin Greenwood
Phil Selway
Discografie
Listă completăRadiohead discography[*][[Radiohead discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Radiohead este o trupă engleză din Oxfordshire, Marea Britanie. Încadrată uneori în genul rockului alternativ, trupa a fost influențată de o varietate de genuri muzicale. [2] [3] Radiohead a fost lăudată ca fiind una din cele mai creative trupe ale erei sale, fiind cunoscută pentru cântecele sale complexe și evoluția artistică de la un album la altul. [4] Unii consideră că membrii trupei și-au menținut independența muzicală și politică [5] [6] în ciuda contractului cu EMI, o casă de discuri majoră. Totuși, momentan trupa lucrează fără un contract de înregistrări, mergând în turnee, unde prezintă cântece noi.

Formată de câțiva colegi de școală în 1986, Radiohead a lansat primul single abia în 1992. Melodia Creep, de pe albumul lor de debut, Pablo Honey (1993), a devenit un hit internațional, fiind lansat la apogeul popularității genului grunge. Trupa a fost inițial etichetată drept un „one-hit wonder” (un artist efemer, care câștigă popularitate printr-un singur cântec) la nivel internațional, dar au avut priză la publicul britanic mulțumită celui de-al doilea album, The Bends (1995), cucerind publicul prin atmosfera densă de chitară a cântecelor și interpretarea expresivă a vocalistului Thom Yorke.

Al treilea album al trupei, OK Computer (1997), i-a adus în atenția lumii; apreciat atât pentru sunetul expansiv și pentru tema alienării moderne, a fost lăudat de critici ca un o piatră de hotar a muzicii anilor 1990. Prin Kid A (2000) și Amnesiac (2001), Radiohead au ajuns la apogeul popularității mondiale chiar pe măsură ce muzică lor devenea din ce în ce mai puțin convențională. Idolilor timpurii ai stilului formației și membrilor acesteia, artiștilor muzicali, precum R.E.M., Pixies, The Smiths, Magazine, Joy Division,[7] și Siouxsie and the Banshees[7], li s-au alăturat în deceniul următor influențe mai variate, precum Charles Mingus, Can, Autechre și Olivier Messiaen. Trupa a fost inspirată de jazzul experimental, muzica clasică a secolului XX și mai ales de muzica electronică, precum muzicienii formațiilor Dub, Detroit Techno și cei de la Warp Records), [8]), deși au continuat să se inspire din muzica creată de the Beatles și Neil Young pentru ultimul lor album, Hail to the Thief (2003).

Deși cele mai recente albume ale formației i-au polarizat pe ascultători, [9] și nu au reușit să lanseze hituri mari, Radiohead este văzută în continuare ca făcând parte din primul eșalon al industriei muzicale, [10] [11] adunând mulțimi mari la concerte, influențând artiști din multe genuri și bucurându-se de un succes comercial surprinzător pentru o trupă de „outsideri”, așa cum au fost, uneori, caracterizați.[4]

Componență[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Surse folosite[modificare | modificare sursă]

  • en Buckley, Peter (), The Rough Guide to Rock, Rough Guides, ISBN 1-84353-105-4 
  • en Clarke, Martin. Radiohead: Hysterical and Useless. 2000. ISBN: 0-85965-332-3
  • en Griffiths, Dai (), OK Computer, Continuum International Publishing Group, ISBN 0-8264-1663-2 
  • en Randall, Mac. Exit Music: The Radiohead Story. 2000. ISBN: 0-385-33393-5
  • en Reising, Russell (), Speak to Me, Ashgate Publishing, Ltd, ISBN 0-7546-4019-1 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.grammy.com/grammys/artists/radiohead/8042, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ en Fricke, David. Interviu cu Thom Yorke, mai 2006. website-ul Rolling Stone . [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ en Playlist pentru al treilea webcast Radiohead către fani, martie 2000. arhivat la at ease news
  4. ^ a b en Ross, Alex. "The Searchers: Radiohead's unquiet revolution." The New Yorker, 20 și 27 august 2001. [2]
  5. ^ en Burton, Sarah. "Artă și Politică" (interviu cu Howard Zinn și Thom Yorke). Resonance Magazine, 22 noiembrie 2003. în arhiva alternet Arhivat în , la Wayback Machine.
  6. ^ en Whittington-Hill, Lisa. "Let's Rant and Roll." This Magazine, noiembrie-decembrie 2004. [3] Arhivat în , la Wayback Machine.
  7. ^ a b en "10 Bullet Points From The Thom Yorke Interview with Marc Baron" Arhivat în , la Wayback Machine., thelmagazine.com, 22/07/2013
  8. ^ en Gross, Terry. Interviu cu Thom Yorke, iulie 2006. NPR - Fresh Air website. [4]
  9. ^ en BBC News. "Amnesiac: Your Views," 4 iunie 2001. [5]
  10. ^ en Pareles, Jon., articol New York Times, 2 iulie 2006. [6]
  11. ^ en Abramovich, Alex. "The Anti-Christs: Radiohead defies rock's own, personal Jesus myth." Slate, 8 iunie 2001. [7]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Radiohead