Stomatologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Secţiune longitudinală printr-un molar:
1. Dinte
2. Smalț
3. Dentină
4. Pulpă dentală
 ::5. cameral pulp ::6. root pulp :7. Cementum (Ciment) :8. Coroană ::9. Cusp ::10. Sulcus :11. Colet :12. Rădăcină ::13. Furcație ::14. Root apex :::15. Foramenul apical 16. Sulcus gingivae
17. Periodontiu *18. Gingie **19. liber sau interdental **20. marginal **21. alveolar :22. Ligamentul periodontal :23. Osul alveolar 24. Vase și nervi:
 :25. dental :26. periodontal :27. Canalele alveolare

Stomatologia este știința care se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și cu tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Formațiunile anatomice care fac obiectul stomatologiei sunt grupate sub numele de aparat dento-maxilar.

Numele provine de la stoma (gură) și logos (știință). De fapt, în cursul dezvoltării ontogenetice (a fiecărui individ din stadiul de ou în stadiul de făt) apare la un moment dat stomodeumul, orificiul primordial.

În altă definiție, stomatologia este parte componentă a domeniului științific medicină care se ocupă de cercetarea etiologiei, patogeniei, clinicii, diagnosticului, tratamentului și profilaxiei afecțiunilor organelor și sistemelor teritoriului oro-maxilo-facial al organismului uman, la baza căreia stau metodele stomatologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]